Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Radostné i šokujúce správy, ktoré sa dotkli každého Slováka. Toto sú udalosti roka 2019
Zdielať na

Radostné i šokujúce správy, ktoré sa dotkli každého Slováka. Toto sú udalosti roka 2019

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Rok 2019 bol naozaj bohatý na udalosti, či už na tie zlé alebo dobré. Na čelo štátu sa postavila žena, prezidentka Zuzana Čaputová. V politickej sfére padali za činy a výroky obvinenia. Pre nezhody prišlo aj k sklamaniu, zažila ho už bývalá ministerka Andrea Kalavská. Udiali sa však aj prípady, ktoré nenechali jedného Slováka ľahostajným. Zo sveta totiž odišla spevácka legenda, na ktorú budú spomínať aj ďalšie generácie. Aby sme ale nepísali len o negatívnych veciach, diali sa aj tie, ktoré náš národ spojili, a to hneď niekoľkokrát.

Na čele Slovenska stojí žena 

Rok 2019 začal výraznou zmenou, keď prezidentské voľby vyhrala Zuzana Čaputová. Podporilo ju až  1 056 582 voličov. Jej protivníkom v druhom kole bol Maroš Šefčovič, ktorý získal podporu 752 403 voličov. Čaputová oficiálne prebrala prezidentskú funkciu 15. jún 2019. Vystriedala tak prezidenta Andreja Kisku. 

Slávny Notre-Dame v plameňoch

Európa a svet zostali v smútku. Slávnu katedrálu Notre Dame vo Francúzsku pohltil obrovský požiar. Stavali ju 200 rokov a 800 rokov stála, za 5 minút celá zbĺkla. Škody, ktoré oheň narobil boli nevyčísliteľné. Šťastím bolo, že organ, ktorý sa nachádza v parížskej katedrále Notre-Dame zostal nepoškodený. Od veľkých darcov z francúzskych podnikateľských kruhov zišlo vyše 600 miliónov eur na opravu katedrály, ktorá bola označovaná aj ako srdce Európy. Obnova by mala byť hotová o 5 rokov a má byť ešte krajšia. Priamo na mieste bol aj redaktor TV JOJ Adam Zavřel. 

Reportérka TV JOJ po stopách prevádzačov

Reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová sa pozrela na miesta, kde sa ukrajinskí prevádzači pohybujú najčastejšie. Naposledy sa tam hraničným policajtom zo Zboja podarilo zadržať jedenástich migrantov z Afganistanu a Vietnamu. Tesne pri slovensko-ukrajinskej hranici vedie jedna z trás prevádzačov a nelegálnych migrantov. Ak zbadajú hraničných policajtov, väčšinou začnú utekať. Katka sa rozhodla, že tu strávi deň a zistí, ako hraniční policajti zasahujú. 

Prípady, ktoré sa dotkli každého Slováka

Odišla legenda

Spevák Karel Gott podľahol leukémii a svet opustil 2. októbra 2019 v kruhu svojej rodiny. "S najhlbším zármutkom v srdci oznamujem, že nás včera krátko pred polnocou po ťažkej a dlhej chorobe opustil môj milovaný manžel Karel Gott. Odišiel doma, v tichom spánku, v kruhu svojej rodiny," uviedla vdova Ivana. Celé Česko a Slovensko sa tak na niekoľko dní zahalilo smútkom. Po Karlovi zostala vdova Ivana a jeho dve malé dcéry Charlotte Ella a Nelly Sofie. Spevák mal ešte dve najstaršie dcéry Dominiku a Luciu. 

Padol trest za vraždu Filipínca Henryho

Incident v osudnú noc sa odohrala 26. mája 2018 v skorých ranných hodinách na Obchodnej ulici v Bratislave. Filipínec Acorda sa vtedy zastal dvoch žien, ktoré obťažoval práve 28-ročný Juraj Hossu. Ten Acordu následne mimo iného kopol do hlavy, na základe čoho Filipínec 31. mája zomrel v nemocnici.

Hossu sa pred súdom ospravedlnil a dokonca prehovoril o osudnej noci. Podľa jeho slov v ten večer bol na firemnej akcii s kolegami aj so šéfom. Vypil tam niekoľko pív. "Najskôr som piť nechcel, chcel som dobre zapôsobiť. Mal som doktorku, ktorá ma doporučila psychiatričke," opisoval s tým, že doktorka mu predpísala lieky na upokojenie. "Dal som si v ten deň dva, ale potom som začal piť pivo, večer som išiel ďalej do mesta, kde som pil ďalšie pivá aj tvrdý alkohol. Mal som v sebe asi 20 pív a desať vodiek," pokračuje obžalovaný Juraj. "Potom som vonku uvidel Henryho, v hlave mi už išli rôzne filmy, neviem čo to bolo, myslel som, že niekomu škodí, tak som ho napadol." 

Sudca Okresného súdu v Bratislave nakoniec v máji tohto roka vyniesol verdikt. Hossua odsúdil na trest odňatia slobody na 6 rokov, s minimálnym stupňom stráženia.

​Verdikt pre Nishita, ktorý v sebaobrane dobodal muža

​Incident sa stal v októbri 2017 v nočných hodinách v centre Bratislavy. Obžalovaný sa dostal s dvoma mužmi do fyzického konfliktu, pričom Timothy následne použil nôž. Poškodenému Branislavovi spôsobil zranenia na krku, ktorým podľahol. Zároveň nožom poranil na brade a hrudi aj jeho kamaráta Volodymyra. Nishita Timothyho zadržali policajti po niekoľkých desiatkach minút. Pred súdom obžalovaný odmietol obžalobu z vraždy a ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a argumentoval, že išlo o sebaobranu pred rasistickým útokom.

11. júna 2019 Krajský súd v Bratislave oslobodil Nishita Timotyho, ktorý v sebeobrane usmrtil muža. Potvrdil tak minuloročný rozsudok Okresného súdu v Bratislave. Nishit po verdikte súdu pred novinármi uviedol, že už nikdy nepôjde do mesta s nožom.

Spod autobusu pred NR SR vyliezli migranti

Začiatkom októbra tohto roka spod turistického autobusu vyliezli pred budovou parlamentu v Bratislave dvaja nelegálni migranti. Podľa informácií TV JOJ sa na Slovensko dostali zo Srbska. Okamžite pri nich boli policajti, prišla aj záchranka. Televízia JOJ oslovila aj autobusového prepravcu. "Ako spoločnosť Data Autotrans sa od toho plne dištancujeme, nemáme s tým nič spoločné. Myslím, že za to hovorí aj postup vodiča, ktorý správne ako náhle mal podozrenie, kontaktoval políciu," uviedol konateľ a riaditeľ spoločnost Ján Doškář.  

Autobus bol na okružnej jazde po Európe. Začínal v Českej republike, Rakúsko potom pokračoval cez bývalé štáty Juhoslávie - Slovinsko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Srbsko - a späť cez Maďarsko a Slovensko do Českej republiky. Vodič hovoril, že sa neželaní cestujúci mohli pripojiť práve v Bosne a Hercegovine, čo by znamenalo, že na spodu autobusu boli zakliesnení zhruba 10 hodín.  

Tragická nehoda autobusu: Vyhasla viac ako desiatka životov

 Jedna z najhorších tragédií na slovenských cestách sa stala 13. novembra 2019 krátko popoludní na známej "ceste smrti" medzi Nitrou a Zlatými Moravcami. Plne naložené nákladné auto prešlo do protismeru a narazilo do boku linkového autobusu s približne 30  cestujúcimi. Autobus náraz odhodil do priekopy, kde sa prevrátil. O život prišlo 12 ľudí, ďalších viac ako 17 bolo zranených.

​Po nehode bol na Slovensku vyhlásený štátny smútok. Ľudia ešte dodnes chodia zapaľovať sviečky na pietne miesta v obciach. Medzi cestujúcimi boli aj študenti strednej školy. Spoločnosť, ktorá autobus prevádzkuje poskytla rodinám pozostalým ale aj tým, ktorí v autobuse smrti sedeli, finančnú pomoc. Rovnakú sumu vyplatili všetkým cestujúcim i pozostalým v celkovej výške 64 tisíc eur. "Ľudia, ktorých sa dotkla nehoda z 13. novembra, dostanú nenávratný finančný príspevok 2000 eur," uviedla hovorkyňa spoločnosti Arriva Petra Helecz

Záhadná smrť Violy

Pondelok 11. novembra, krátko po 9. hodine ráno, na operačnom stredisku záchranárov prijímajú hlásenie, že v bratislavskom prístave medzi mostom Apollo a prístavným mostom našli dobitú ženu.  34-ročnú Violu zo Sniny, ktorá väčšinu svojho mladého života precestovala a v hlavnom meste bývala asi 4 roky, našli zamestnanci. Podľa informácií z prostredia blízkeho vyšetrovaniu, bola stále pri vedomí, no bola podchladená, zvíjala sa od bolesti a snažila sa komunikovať. 

Jej zranenia boli podľa dobre informovaného zdroja veľmi vážne. Bola doslova ubitá na smrť. Dosiaľ neznámy páchateľ alebo páchatelia ju mali tĺcť po členkoch, mala rozsiahle devastačné poranenia análneho otvoru od neznámeho predmetu, dokonca jej zlomili stavec. Bratislavská polícia smrť mladej učiteľky Violy naďalej vyšetruje ako zabitie, o prípade ale naďalej mlčí. 

Výbuch plynu v Prešove: Ľuďom pomohlo celé Slovensko

V 12-poschodovej bytovke na Mukačevskej ulici v Prešove vybuchol nahromadený plyn. Horné štyri poschodia explózia zdemolovala, strecha sa prepadla a zrútilo sa aj schodisko. Vzápätí poškodené byty zachvátili plamene. Okamžite nastala evakuácia aj okolitých bytoviek. Tragédia si vyžiadala najmenej 7 obetí a 39 zranených. Mesto zriadilo pre ľudí núdzové ubytovanie ale aj centrum, kde trávili hodiny po výbuchu. 

Výbuch ľudí po celom Slovensku spojil. Založili sa viaceré zbierky, kde ľudia posielali peniaze, ktoré pôjdu osobám zasiahnutým výbuchom. Obyvatelia bytovky na Mukačevskej ulici 7 si budú musieť zriadiť nové bývanie. Statik totiž po dôkladnej analýze vyhodnotil, že bytovku musia zbúrať. Čo sa aj stalo za pomoci špeciálnej techniky z Českej republiky, ktorú firma na demoláciu poskytla zadarmo. Ľudia zostali bez možnosti vrátiť sa domov a zobrať si čo i len osobné veci. Zbierku vyhlásila aj Nadácia TV JOJ. Vyzbieralo sa neuveriteľných 807 786 eur. 

Prerozdelenie financií: Jednorazový príspevok na prekonanie zložitej životnej situácie vo výške 10-tisíc eur na byt a príspevok vo výške 500 eur na rodinu, bývajúcu v jednom byte, po dobu 6 mesiacov dostanú obyvatelia zničenej bytovky na Mukačevskej ulici číslo 7. Z finančných prostriedkov dostanú kompenzáciu aj obyvatelia vchodu na Mukačevskej ulici č. 9, ktorí boli evakuovaní a do svojich bytov sa nebudú môcť z bezpečnostných dôvodov vrátiť minimálne do demolácie vrchných poschodí zničenej susednej bytovky. Títo obyvatelia dostanú jednorazový príspevok vo výške 3 000 eur na byt a príspevok 500 eur na rodinu v ňom bývajúcu po dobu troch mesiacov. 

Padlo obvinenie pre Gorilu

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podal 18. decembra 2019 obvinenie na bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Obvinili ho za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v spojitosti s kauzou Gorila. Svoje právomoci mal zneužiť v období rokov 2007 až 2014, keď si ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila nekonal. 

Redakcia spravodajstva televízie JOJ dostala 16. októbra vo večerných hodinách e-mail s odkazom na stiahnutie súboru v mp3 formáte s názvom Gorila. Ide o zvukovú nahrávku, ktorej pravosť zatiaľ nemožno stopercentne verifikovať, no celkovo ide o takmer 39 hodín zvukového záznamu. Už v úvode je počuť hlasy, ktoré majú podľa zverejneného analytického prepisu patriť ministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi a Jaroslavovi Haščákovi z finančnej skupiny Penta. Nahrávka mala vzniknúť v byte v Bratislave na Vazovovej ulici po tom, ako príslušník SIS Peter Holúbek postrehol zvýšený pohyb vysoko postavených osôb v blízkosti jeho súkromného bytu. Po obdržaní operatívnej informácie, Slovenská informačná služba byt na Vazovovej ulici vybavila odpočúvacím zariadením. 

​Najskôr Fico potom Kiska

Piateho decembra vyšetrovateľ NAKA obvinil Roberta Fica z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať kontroverzným videom Roberta Fica.

​Vo videu bývalý premiér povedal, že orgány činné v trestnom konaní rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov. Týmito slovami komentoval rozsudok Najvyššieho súdu, ktorý odsúdil Milana Mazureka za extrémistické trestné činy. 

Práve poslanca Kotlebovej ĽSNS odsúdil Najvyšší súd za extrémistické trestné činy, prišiel o mandát poslanca Národnej rady SR a musel zaplatiť peňažný trest vo výške 10-tisíc EUR. 

Deň nato, teda 6.12. Národná kriminálna agentúra obvinila aj bývalého prezidenta Andreja Kisku. Stalo sa tak v súvislosti s kauzou okolo jeho firmy KTAG. Kiska čelí obvineniu za pokračujúci zločin daňového podvodu vo forme organizátora. Kiska na svoje obvinenie reagoval, že je to špinavá politická kampaň. 

Rozpustenie ĽSNS sa nekonalo

Pojednávanie o rozpustení strany sa konalo až takmer po 2 rokoch, čo šéf generálnej prokuratúry Jaromír Čižnár podal tento návrh. Prokuratúra totiž označila Kotlebovu stranu za extremistickú s fašistickými tendenciami, ktorá svojim programom a činnosťou porušuje slovenskú ústavu, zákony a medzinárodné zmluvy. Marian Kotleba od začiatku tvrdil, že nevidí dôvod na rozpustenie jeho strany. Senát Najvyššieho súdu ale nakoniec Ľudovú stranu Naše Slovensko nerozpustil. 

Ministerka Kalavská vyhlásila stačilo a odišla

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská potom, čo vláda stiahla jej návrh stratifikácie nemocníc ponúkla svoju funkciu premiérovi Pellegrinimu. Hoci ju na spoločnom stretnutí presviedčal, aby na svojom poste ešte zotrvala, oficiálne sa však rozhodla demisiu nakoniec podať. Ministerka zdravotníctva sa dlhé mesiace snažila presadiť reformu nemocníc u vládnej koalície. U Fica, ktorý ju za ministerku nominoval stále nenachádzala podporu a časom ani u lídra SNS Andreja Danka. "Cítila som sa veľmi zle. Na druhej strane som tieto dni dostala neskutočné množstvo listov, mailov, aby som na svojom poste zostala. Aby som myslela aj na pacientov, na lekárov, rozrobenú prácu. Viete, keby človek myslel len sám na seba určite odídete, pretože si poviete, že vám toto za to nestojí. Ja som mala vždy len jedne záujem, a teda o slovenského pacienta ale to sa asi v politike dnes nenosí. Alebo je to asi trápne, jednoducho to nenašlo odozvu."  

Prípad vraždy Kuciaka ide do finále

23. septembra 2019 vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.  Obhajobe dal lehotu od 30. septembra do 4. októbra na oboznámenie sa s výsledkami vyšetrovania vraždy a jeho novinára. Z pätice obvinených vyšetrovacie orgány vylúčili Zoltána Andruskóa na samostatné konanie, keďže sa rozhodol s políciou spolupracovať. V prípade bol obvinený z údajného sprostredkovateľa vraždy. 

Zásadný posun, ktorým sa čoskoro prípad uzavrie nastal 19. decembra, kedy sa začalo predbežné verejné pojednávanie obžaloby obvinených z vraždy. Na súd priviedli Alenu Zsuzsovú, Mariana Kočnera, Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka. Prítomní boli aj rodičia Jána Kuciaka a matka Martiny Zlatica Kušnírová.  Dozorový prokurátor nakoniec navrhol prijať obžalobu a vytýčiť termín hlavného pojednávania. 

​Na záver roka spoznal svoj trest Andruskó. Dva dni pred začiatkom roka 2020 rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Pezinku o dohode o vine a treste pre obvineného Zoltána Andruskóa. Ten mal byť sprostredkovateľom medzi Alenou Zsuzsovou a dvojicou vykonávateľov, Miroslavom Marčekom a Tomášom Szabóom. Andruskó podľa sudkyne najskôr "zobchodoval" ľudský život a následne aj svoj trest. Na základe dohody o vine a treste mal dostať desaťročný trest.  

​Predsedníčka senátu sa však rozchádzala s názorom prokuratúry na tom, ako by mala vyzerať dohoda. Podľa jej názoru 10 rokov nie je spravodlivý, ani primeraný trest. Sudkyňa Pamela Záleská vyhlásila, že primeraným trestom by bolo 15 rokov, čo súd po niekoľkých hodinách aj schválil. Proti rozsudku sa Andruskó nemôže odvolať.

Na Kočnera s Ruskom prišiel spoločný "mráz" 

Už niekoľko mesiacov sa ťahá súdne pojednávanie v kauze údajného falšovania zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur. Obžalovaným je v prípade Marian Kočner a Pavol Rusko. V prípade už vypovedali svedkovia - exmanželka Ruska Viera Rusková, dcéra Kočnera Karolína, filmár František Mojto, novinárka Nina Sobotovičová, veľkopodnikateľ a bývalý vlastník podielu v Markíze Milan Fiľo, podnikateľ Ivan Cvik, exmanželka po zosnulom právnikovi Ernestovi Valkovi.  

Slováci žili aj športom 

Zlatá Vlhová 

Mladá Liptáčka Petra Vlhová sa začiatkom roka stala majsterkou sveta v obrovskom slalome vo švédskom Aare. Na svetovom šampionáte získala tiež striebornú medailu v alpskej kombinácii a bronzovú v slalome. Priznala, že radosť by bola ale väčšia, ak by všetky jej medaily mali zlatý odlesk. Napriek tomu tvrdí, že sa jej splnil sen. "Všetko by sa mi splnilo, keby som získala tri zlaté medaily. Aj takto sa mi však splnil sen. Priali sme si, aby som bola čo najúspešnejšia a napokon mám z troch disciplín tri medaily. Je to úžasné a veľmi sa teším," povedala. 

Majstrovstvá sveta v hokeji

Bratislava a Košice tento rok hosťovali svetový šampionát v ľadovom hokeji. Majstrami sveta sa stalo Fínsko, rovnako ako triumfovali pred 8 rokmi na Slovensku. Ako dopadli Slováci a iné krajiny sa dočítate tu:

​Koniec kariéry našich jednotiek 

Trojnásobná olympijská víťazka, majsterka sveta a držiteľka troch malých krištáľových glóbusov biatlonistka Anastasia Kuzminová sa rozhodla definitívne ukončiť svoju športovú kariéru. Pri jej rozhodovaní o konci športovej kariéry v individuálnych disciplínach zavážila práve aj rodina. "Prišiel čas, aby som urobila jedno z najväčších rozhodnutí v živote a končím svoju športovú kariéru," povedala začiatkom októbra tohto Kuzminová. 

Ukončenie športovej kariéry oznámila aj úspešná slovenská a svetová tenistka Dominika Cibulková. Roland Garros bol môj posledný turnaj a postupne som začala rozmýšľať nad tým, ako kariéru uzavriem. Myslím si, že dnes je na to perfektný deň. Aj v knihe sa píše o tom, aké to bolo ťažké rozhodnutie. Teším sa na svoj nový život. Chcem sa veľmi pekne poďakovať celému môjmu tímu aj všetkým, ktorí mi fandili a pomáhali," povedala Dominika. O niekoľko týždňov neskôr spolu s manželom oznámila, že je tehotná. 

Na Slovensku sa počas roka stali aj ďalšie tragédie, či krimi prípady:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy