Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
NA VLASTNEJ KOŽI: Redaktor TV JOJ opísal atmosféru pri Notre-Dame
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI: Redaktor TV JOJ opísal atmosféru pri Notre-Dame

BRATISLAVA,PARÍŽ / Francúzska vláda vyhlásila konkurz na hlavného architekta pre obnovu katedrály Notre-Dame. Oznámil to dnes tamojší premiér. Rovnakú šancu majú domáci, aj zahraniční odborníci. Podľa návrhov sa vláda rozhodne, či zničenú strechu s vežou vybudujú presne rovnako, alebo dajú "Starej dáme Paríža" novú podobu, ktorá by mohla predísť podobným katastrofám ako bol pondelkový požiar. Ten sme sledovali s redaktorom televízie JOJ Adamom Zavřelom, ktorý bol na mieste nešťastia.

Adam bol v pondelok na služobnej ceste do Štrasburgu, kde sa konalo rokovanie Európskeho parlamentu. "Keď sme boli asi v trištvrtine Nemecka, postupne začali chodiť notifikácie o požiari v Notre-Dame. Uvedomili sme si, že sme najbližšie a začali sme zisťovať, ako najrýchlejšie a najlepšie bude, dostať sa do Paríža," opisuje redaktor. 

Výhodou v tomto regióne sú rýchlovlaky, ktoré Adam aj využil. "Oni idú vyše 300-kilometrovou rýchlosťou, takže tá cesta trvala len hodinu a pol," pokračuje Adam. Keď prišli na miesto, prvý problém nastal už len v dostavení sa na miesto nehody. Niektoré zastávky metra boli mimo prevádzky. Ďalej Adam spomína na to, že bolo na mieste neobvykle veľa domácich. "Prišli sa na vlastné oči presvedčiť, či to, čo videli v televízii, je pravda."

"Francúzsky minister školstva hovoril, že mávajú pravidelné výlety s deťmi, na ktorých navštevujú povinne niektoré pamiatky. Medzi nimi bola aj katedrála Notre-Dame. Hovoril, že nevie, čo bude robiť, kedy ich sem opäť vziať. Sám bol zúfalý, ťažko hľadal slová,"  opísal svoj rozhovor s francúzskym ministrom školstva Jean-Michel Blanquerom Zavřel. 

Adam ďalej dodal, že bolo na mieste cítiť veľké zomknutie ľudí. Pobehovali tam novinári z celého sveta a bolo počuť mnohé cudzie jazyky, nielen francúzštinu. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy