Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Strana SMER-SD reaguje na trestné stíhanie Roberta Fica
Zdielať na

Strana SMER-SD reaguje na trestné stíhanie Roberta Fica

Zdroj: noviny.sk

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať kontroverzným videom Roberta Fica. Obvinenie potvrdila prostredníctvom sociálnych sietí aj Polícia SR.

Po rozsudku Najvyššieho súdu zverejnil Robert Fico video, v ktorom ho označil z kategórie mediálnych:

​Vo videu bývalý premiér povedal, že orgány činné v trestnom konaní rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov. Týmito slovami komentoval rozsudok Najvyššieho súdu, ktorý odsúdil Milana Mazureka za extrémistické trestné činy. Práve poslanca Kotlebovej ĽSNS odsúdil Najvyšší súd za extrémistické trestné činy, prišiel o mandát poslanca Národnej rady SR a musel zaplatiť peňažný trest vo výške 10-tisíc EUR.

Stanovisko Generálnej prokuratúry

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry uznesenie vyšetrovateľa NAKA o odmietnutí tejto trestnej veci zrušil ako neodôvodnené a nariadil vyšetrovateľovi vecou sa ďalej zaoberať." 

Stanovisko strany SMER-SD

Za stranu Smer ako prvý prehovoril Juraj Blanár. "Sme tu z vlastnej iniciatívy. Robert Fico tu nie je len preto, lebo je to pod jeho úroveň, aby takto obhajoval svoje výroky. Smer-SD nikdy nebola tá, ktorá by komentovala výroky orgánov činných v trestnom konaní, vždy sme ctili prezumpciu neviny lebo je to jeden z výdobytkov demokracie, ale teraz nemôžeme byť ticho. Robert Fico hlasoval za štátny sviatok SNP, bol predkladateľom zákona sviatku boja proti holokaustu, financovaním pomohol múzeu holokaustu v Seredi. Zásadne nesúhlasíme, že je Robert Fico obrazom Mazureka. Súhlasíme s tým, čo povedal Robert Fico tak ako tu všetci stojíme. Povedal to, čo bolo jasne povedané. Úplne jasne na začiatku výroku povedal, že rešpektuje rozhodnutie súdu," vyjadril sa v mene strany Blanár. 

Poslanci Smeru tiež avizovali, že budú iniciovať zvolanie brannobezpečnostného výboru. Pre obvinenie Fica chcú na výbor pozvať špeciálneho prokurátora a policajného prezidenta. 

"Chceme povedať pánovi prokurátorovi, ak mieni takto stíhať Roberta Fica sme pripravení, aby toto stíhanie rozšíril aj na nás, mám na to mandát. Začínajú sa 50. roky a proti tomuto budeme bojovať," vyhlásil za poslancov Smeru Martin Glváč. 

Reportérka TV JOJ Lucia Stráňavová sa na tieto obvinenia pýtala policajného prezidenta Milana Lučanského , ktorého zastihla v NR SR:

"Milan Mazurek povedal to, čo si myslí celý národ. Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu. Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do ktorejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí pozatvárať. To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zákrokoch v osadách, ako som to urobil po zásahu polície v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?" uviedol Fico na adresu rozhodnutia súdu.

​Mazurek čelil pred Najvyšším súdom obžalobe za výroky v relácii regionálneho rádia Frontinus. Ešte v roku 2016 v nej hovoril o násilí a vandalizme Rómov, urážal ich a prirovnával k nebezpečenstvu spojenom s islamskými migrantmi.

Aktualizované 13:22. Informáciu o obvinení potvrdila Polícia SR na svojej sociálnej sieti. 

Robert Fico sa k obvineniu vyjadriť odmietol, pred novinármi len mlčky "utiekol". 

Reakcie na obvinenie Fica

Podľa podpredsedu strany OKS, Juraja Petroviča, ktorý trestné oznámenia na Fica podal, nie je dôležité aký trest líder Smeru-SD dostane, ale to, aby si aj politici uvedomili, že nemôžu rozprávať hocičo.
K obvineniu sa na svojom brífingu vyjadril aj Andrej Danko. Podľa predsedu NR SR právo platí na každého. "Funguje právny štát, každý mame rovnaké práva povinnosti. Moja reakcia je taká, že aspoň vidíte, že tento štát funguje." 
"Robert Fico ako docent trestného práva veľmi dobre vedel, že schvaľovaním trestného činu Mazureka sa sám dopustí trestného činu. Napriek tomu to vypočítavo spravil, lebo vedel, že za tento skutok bude obvinený, obžalovaný a odsúdený. A to všetko s cieľom, aby sa pred voľbami priblížil k voličom Mariána Kotlebu. Je poľutovanihodné, že sa k takýmto praktikám uchyľuje trojnásobný premiér len preto, lebo sa obáva, že jeho pobyt na slobode sa nezadržateľne kráti. Verím, že rovnako odvážni budú aj ďalší vyšetrovatelia a prokurátori, ktorí po voľbách vyšetria aj trestné činy, za ktoré Robert Fico vo väzení aj reálne skončí," uviedol líder OĽaNO Igor Matovič. 
Podľa poslanca Smeru Jána Podmanického je toto obvinenie na hrane demokracie. Podľa neho Fico žiaden zákon neporušil. 
K obvineniu Roberta Fica sa vyjadril aj líder strany Most-Híd Béla Bugár:

​Glváč na otázku TV JOJ odpovedal, že on "nevie obsah a obvinený môže byť ktokoľvek, je tu prezumpcia neviny." Podľa jeho názoru by sa mali vyšetrovatelia a prokurátori zaujímať aj o iné trestné činy. Viac vo videu TU:  

​Anton Hrnko sa pred kamerami vyjadril, že existujú horšie vyjadrenia ako to, ktoré dal Robert Fico vo svojom videu. Viac o tom, čo si Hrnko zo strany SNS myslí o obvinení Fica, sa dozviete TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy