Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pellegrini sa chce rozprávať s Ficom. Jeho výroky na margo Mazureka považuje za nebezpečné
Zdielať na

Pellegrini sa chce rozprávať s Ficom. Jeho výroky na margo Mazureka považuje za nebezpečné

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini sa chce porozprávať s Robertom Ficom. Predseda Smeru-SD pred pár dňami na videu prehlásil, že s odsúdeným kotlebovcom Milanom Mazurekom vlastne slovenský národ súhlasí. Premiér tieto slová ale považuje za nebezpečné a tvrdí, že s jeho výrokmi sa zmieriť nemôže.

"Budem si musieť zavolať pána predsedu a spýtať sa, či ide o novú doktrínu, alebo ide o individuálne výroky," povedal v relácii V politike televízie TA3 Peter Pellegrini na margo Ficovho videa, ktoré zverejnil na facebookovej stránke strany Smer-SD. Video bývalý premiér a predseda Smeru zverejnil po tom, čo Mazureka z ĽSNS uznal Najvyšší súd SR vinným v kauze extrémistických výrokov. 

"Milan Mazurek povedal to, čo si myslí celý národ. Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu. Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do ktorejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí pozatvárať. To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zákrokoch v osadách, ako som to urobil po zásahu polície v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?" uviedol Fico na adresu rozhodnutia súdu. 

"Ak sú naše orgány činné v trestnom konaní a súdy také aktívne pri výrokoch, tak očakávam, že sa budú rovnako aktívne zaoberať výrokmi pána Trubana o drogách pred mladými," dodal Fico s tým, že Smer-SD je strana s jasnou protifašistickou orientáciou. 

Premiér Pellegrini zároveň vyhlásil, že hoci sleduje projekt exministra Tomáša Druckera a drží mu palce, nateraz ostáva v Smere a chce urobiť všetko pre to, aby strana prichádzala s dobrými myšlienkami a ponúkla vo voľbách kvalitné mená. "Aj nateraz zastávam presvedčenie, že musím urobiť všetko, aby sa Smer nadýchol a bol rešpektovanou stranou," povedal premiér. Na otázky, či už sú s Ficom dohodnutí, kto bude jednotkou strany, Pellegrini povedal, že žiadne dohody ešte nie sú uzavreté.

Pellegrini spoluprácu s ĽSNS odmieta

Pellegrini v diskusnej relácii zdôraznil, že aj ako Banskobystričan si hlboko ctí odkaz Slovenského národného povstania a odmieta akúkoľvek spoluprácu so stranou, ktorá popiera holokaust. "Nemôžem sa stotožniť ani zmieriť s výrokmi predsedu, že človek, ktorý bol právoplatne odsúdený za svoje výroky, že vlastne ani odsúdený nemal byť," pokračoval predseda vlády. Pellegrini Ficovi vyčíta, ako o rómskej otázke hovorí a pripomenul, že samotný Fico bol desať rokov premiérom. Myslí si, že sa o rómskej otázke dá rozprávať slušne, priznať si, čo sa podarilo, ale aj čo sa nepodarilo. "Čo budeme robiť, ak niekto zaútočí na nejakého Róma a bude sa obhajovať tým, že veď si to myslí aj predseda najsilnejšej strany. Toto je nebezpečné, takéto reči nemôžeme viesť. Musíme to odsúdiť," povedal Pellegrini.

Na otázku, ako je to s možnou spoluprácou so stranou Ľudová strana Naše Slovensko, Pellegrini akúkoľvek spoluprácu odmietol – aj v rámci koalície, aj fungovanie vlády s tichou podporou tejto strany. "Demokracia na Slovensku nemôže visieť na šnúrke od Kotlebových gatí. Nikdy v živote nebudem súčasťou vládnej koalície, ktorej súčasťou by mala byť ĽSNS alebo ju ticho podporovala," povedal premiér. Tvrdí, že takýto postoj zastáva gro sociálnych demokratov. Spoluprácou by podľa neho popreli všetkých hrdinov zo SNP, všetkých, ktorých fašisti a nacisti popravili a zakopali do masových hrobov, vypálili ich dediny. 

Odchod Pellegriniho zo Smeru?

Na otázky o svojom možnom odchode zo strany Pellegrini zareagoval, že momentálne sa snaží urobiť všetko pre to, aby strana do volieb išla s rozumnými myšlienkami a postavila na kandidátku čo najlepších ľudí. "Je to moja priorita aj povinnosť. To je to, čo teraz robím. Aký bude výsledok, to je teraz predčasné hovoriť," povedal premiér o svojej politickej budúcnosti. 

Celé vyjadrenie Fica si môžete pozrieť na videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy