Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Kočnerova výpoveď na súde je neistá. Žaloba navrhuje vypočuť bývalú študentku
Zdielať na

Kočnerova výpoveď na súde je neistá. Žaloba navrhuje vypočuť bývalú študentku

BRATISLAVA / Už v pondelok sa začne druhé kolo v súdnom procese s obžalovaným Mrianom Kočnerom a Pavlom Ruskom. Dvojicu žaluje prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, ktorý pred súdom preukazuje, že po vzájomnej dohode sfalšovali takzvané televízne zmenky v hodnote 69 miliónov korún.

V pondelok ráno sa má postaviť pred senát špecializovaného trestného súdu samotný Marian Kočner. Proces sa presúva z Pezinka do Ústavu na výkon väzby a trestu v Bratislave. To, že sudcovia idú za Kočnerom do basy  je vyústenie snahy jeho obhajcov. Väzbu vykonáva v leopoldovskej väznici, no podľa advokátov sú v nej pri poradách s Kočnerom utajovane monitorovaní a odpočúvaní políciou. Preto ho nevedia kvalifikovane pripraviť na obhajobu. Bratislava by to mala zmeniť. 

​Možnosť vypovedať mal už 6-krát 

To, že bude zajtra Kočner mimo leopoldovskej väznice ešte neznamená, že pred senátom súdu bude aj vypovedať. Od začatia vyšetrovania falšovania zmeniek mal až 5-krát možnosť k zmenkám vypovedať. V prípravnom konaní pred vyšetrovateľom a prokurátorom Jánom Šantom nevypovedal ani raz. Šiesty raz mohol vypovedať už ako obžalovaný pred súdom. Aj to odmietol a súhlasil, aby sa proces rozbehol v jeho neprítomnosti. 

Na pondelňajší výsluch advokát Kočnera zrejme pripraví na výsluch v bratislavskej väznici, ak na to budem mať dostatok času. Zväz väzenskej a justičnej stráže sa vyjadril, že eskortovanie Kočnera je bezpečnostné riziko, a preto je pravdepodobné, že sa advokáti o utajovanom presune Kočnera do Bratislavy dozvedia tesne pred pojednávaním, keď už ho budú mať príslušníci zboru opäť bezpečne pod zámkom. 

Aký scenár môže nastať? 

To by mohlo znamenať, že očakávaný výsluch Kočnera nemusí dopadnúť tak, ako by požadovali všetky strany súdneho konania. Obžalovaný môže pred senát predstúpiť a povedať, či vypovedať bude alebo nie, ale môže taktiež povedať, že chce predniesť len svoj monológ k veci s tým, že nebude vypovedať na žiadne otázky a po monológu svoju výpoveď ukončí.
Senát mu to umožní, je to jeho právo a tento scenár je veľmi pravdepodobný. Advokát Kočnera v zmenkovej kauze Michal Mandzák na otázku TV JOJ, či jeho klient v pondelok bude pred súdom vypovedať a odpovedať na otázky prokurátora aj zástupcov poškodenej televízie odpovedal: "Môžem potvrdiť, že Marian Kočner bude prítomný na zajtrajšom hlavnom pojednávaní. To, či bude vypovedať a ako, nebudem zatiaľ komentovať. Porady s klientom stále vykonávame v leopoldovskej väznici, v ktorej nám neustále prideľujú problematickú miestnosť číslo 4."  
Čo očakáva od pondelkového pojednávania advokát poškodenej televízie Daniel Lipšic: 

Výpoveď svedka Petra Tótha 

Podľa zistení TV JOJ z prostredia oboznamovaného so súdnym konaním v pondelok na súd príde proti Kočnerovi osobne vypovedať jeho niekdajší dôverný priateľ Peter Tóth. Či si prevzal predvolanie súdu, televízii známe nie je.
Tóth mal ako svedok obžaloby vypovedať už počas prvého pojednávacieho kola pred letom, no na proces sa vtedy nedostavil. Predvolanka na súd mu doručená nebola. Na adrese bydliska sa nezdržiaval a jeho syn mal uviesť, že je v zahraničí. Podľa zistení portálu noviny.sk sa ale Tóth bude nachádzať v pondelok v Bratislavskom ústave na výkon väzby, do ktorého ho pravdepodobne privezie policajný doprovod pre účasť na hlavnom pojednávaní.  
Ďalšie zistenia portálu naznačujú, že Kočner by mal vypovedať v pondelok prvý a nasledovať by mal výsluch Petra Tótha, Kočner ako obžalovaný sa pravdepodobne k prípadnej konfrontácii so svojim už bývalým priateľom nedostane. Senát zrejme z výsluchu tohto svedka vylúči verejnosť a môže tak postupovať aj smerom k obžalovaným. Či k tomu aj dôjde, sa strany konania a teda aj verejnosť dozvie pri začatí hlavného pojednávania od predsedu senátu. 
Pri Tóthovi sa už skôr hovorilo o možnosti uskutočniť jeho výsluch prostredníctvom telemostu. To by znamenalo, že svedok vypovedá a odpovedá na otázky prostredníctvom audiovizuálneho prenosu, pritom sa fyzicky nachádza na neznámom mieste. Na takéto opatrenia, ale podľa predsedu senátu, nie je dôvod. 

Strach o život 

Peter Tóth koncom júla na svojom webovom portáli Datel.sk uviedol, prečo sa prvého výsluchu nezúčastnil. Odôvodnil to bezpečnostnými hrozbami smerom k nemu aj jeho rodine, ktoré pociťuje aj zo strany vyšetrovaných orgánov či tunajšej tajnej služby. 

Vyjadril sa aj ku Kočnerovi. "Naďalej trvám na tom, že Mariana Kočnera považujem za objednávateľa vraždy Jána Kuciaka a Alenu Zsuzsovú za jeho spolupáchateľku. Naďalej trvám na tom, že Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi pomohol vyrobiť zmenky Jozef Dučák starší. Takisto naďalej trvám na tom, že Marianom Kočnerom písané motáky z vyšetrovacej väzby vynášal advokát Andrej Šabík. Aby som mohol svoje slová opakovane potvrdiť aj procesným spôsobom, musia sa zmeniť bezpečnostné a ďalšie podmienky na Slovensku. A to nie je v mojich rukách," napísal Tóth na utajenom mieste 31.7.2019.

Výpoveď bývalej študentky 

Ďalšie zistenia TV JOJ sa týkajú návrhu žaloby na výsluch svedkyne, ktorá zatiaľ v prípade zmeniek ešte vypočutá nebola. Má ísť o bývalú študentku Ninu S., ktorá písala bakalársku prácu o kauze Gamatex. K nej robila rozsiahle rozhovory s Marianom Kočnerom aj Pavlom Ruskom. Obžalobu pravdepodobne bude zaujímať, či sa študentke niekto z dvojice zmienil o existencii zmeniek pri tom, ako jej vysvetľovali pozadie vzniku kauzy Gamatex a aj spôsobu urovnania sporov o ovládnutie televízie. Či jej výsluch takéhoto svedka obžalobe pripustí zatiaľ nie je isté. 

Komunikácia Threema 

Už ráno po otvorení pojednávania majú v pláne advokáti poškodenej spoločnosti požiadať senát súdu o oboznamovanie s dôkazom, ktorý už v prvých dňoch procesu predložil žalujúci prokurátor. 

Ide o prepis SMS správ, ktoré polícia získala z Kočnerovho mobilu, ktorý im odovzdal Peter Tóth. Jedná sa o správy z aplikácie Threema, ktoré údajne prebehli medzi Kočnerom, jeho bývalým spoločníkom Ághom a nitrianskym podnikateľom Bödörom. Písať si mali vraj o zmenkách, na ktoré si Kočner v roku 2016 uplatňoval na Okresnom súde BA V vydanie platobného rozkazu. V nich označoval Pavla Ruska prezývkami a pýtal sa na dokumenty ku zmenkám. Mal ich nazývať slinovinami. 
Slintošom prezývali Ruska. Kočner mal v správach aj napísať, že pred tamojším súdom sa Rusko pri výsluchu "držal dobre." Senát aj pre námietky obhajoby oboznamovanie komunikácie predloženej prokurátorom na letnom pojednávaní odložil. V pondelok poškodení požiadajú prejednať dôkaz ešte pred výsluchom Kočnera a Tótha.  Podľa advokáta Daniela Lipšica aj preto, aby sa následne obžalovaného aj svedka mohli na uvedené správy pýtať. Kočnerov obhajca Mandzák pre TV JOJ uviedol, že ak takýto návrh opäť príde, podajú námietku. Podľa jeho názoru musí zachytenú komunikáciu najskôr preskúmať odborne nezávislý znalec. 
Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy