Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za hranicami zomrela viac ako desiatka Slovákov. Stovkám muselo ministerstvo pomáhať
Zdielať na

Za hranicami zomrela viac ako desiatka Slovákov. Stovkám muselo ministerstvo pomáhať

SLOVENSKO/EURÓPA / Leto a prázdniny sa už definitívne skončili. Zo zahraničia prichádzajú smutné správy. Za našimi hranicami za dva mesiace zomrelo viac ako 19 Slovákov a ďalšie stovky potrebovali pomoc našich úradov.

11 júl, Chalikidiki, najmenej sedem ľudí, vrátane šiestich dovolenkárov zo zahraničia, zahynulo pri ničivej búrke, ktorá zasiahla polostrov na severe Grécka. Medzi obeťami bol aj manželský pár zo susedného Česka. Slovákom, dovolenkujúcim v tejto časti Grécka sa nič nestalo. "Náš zastupiteľský úrad v Aténach situáciu monitoruje a kontaktuje tých Slovákov, ktorí sa zaregistrovali v našom systéme a preveruje či sú v poriadku. Podľa týchto zistení zatiaľ nikto neutrpel zranenia," vyjadril sa v tom čase Boris Gandel, hovorca ministerstva zahraničných vecí. 

Vycestovali s tým, že sa domov ešte vrátia. Devätnásť Slovákov v zahraničí zomrelo, najviac ich bolo v Chorvátsku. 

7 úmrtí, 9 hospitalizácií, 13 zadržaní. Taká je bilancia udalostí občanov Slovenska za júl a august len v Chorvátsku. V Tureckej republike zomrelo 6 občanov Slovenska, viac ako 600 ich bolo zranených, ochorelo alebo bolo hospitalizovaných. "Talianska republika - 2 úmrtia občanov SR, 1 prípad hospitalizácie, 4 zadržaní a 34 vydaných náhradných cestovných dokladov (NCD)," uviedol Juraj Tomaga, z ministerstva zahraničných vecí.  

Slováci najčastejšie strácali alebo im boli odcudzené doklady v Chorvátsku, kde úrady riešili až 82 vydaných náhradných dokladov. V takom Španielsku podobný problém riešilo 34 Slovákov, v Turecku len traja. Pokiaľ ide o hospitalizácie, zranenie, alebo úmrtia našich občanov, tieto smutné čísla môžu byť oveľa vyššie, naše diplomatické úrady totiž o všetkých úmrtiach a zraneniach Slovákov nevedia.  

Ako neprísť o peniaze na dovolenke? Viac sa dozviete v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy