Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vzácny objav. Farmár počas zberu zemiakov natrafil na pohrebisko staršie ako pyramídy
Zdielať na

Vzácny objav. Farmár počas zberu zemiakov natrafil na pohrebisko staršie ako pyramídy

SLIEZSKO / Skupine archeológov sa na hornom Sliezsku podaril nečakaný objav. Počas zberu zemiakov natrafil farmár na pohrebisko, ktoré je staršie ako pyramídy. A medzi pochovanými sú aj ľudia, ktorí kedysi žili na území Slovenska a rozhodli sa migrovať na sever.

Na prvý pohľad nenápadné pole, akých sú na hornom Sliezsku tisíce. Na jednom však pracuje skupina archeológov z vroclavskej univerzity. "Tieto nálezy pochádzajú z čias, keď sa tu objavili prví roľníci, ktorí sem prišli z územia dnešnej Moravy a Moravsko-Slovenského pohraničia," vysvetľuje Josef Furmanek, vedúci Inštitútu archeológie. 

Na nález pritom natrafili pomerne náhodou – počas orania poľnohospodárskej pôdy. Odvtedy tam sídlia archeológovia v provizórnych podmienkach.

Ide pritom o nález, ktorý je prakticky starší než pyramídy. "Niektoré z tiel, ktoré sme tu našli, pochádzajú priamo z čias, keď sa v Egypte stavali pyramídy," vraví Furmanek. 

"Ukazuje nám to, že už pred tisíckami rokov bolo Sliezsko miestom, kde sa stretávali rôzne kultúry. Nehovoriac iba o ľuďoch zo Slovenska, ale aj z novodobej histórie," poznamenal starosta obce Rajmund Frischko. Podľa vedcov je tento nález dôležitý nielen z hľadiska veku, ale ukazuje výskumníkom aj to, kadiaľ viedli obchodné cesty napríklad v dobe bronzovej. "Je to pre nás veľmi dôležitý nález, pretože nám umožňuje nielen spoznať vtedajšiu techniku pochovávania ľudí, ale napríklad aj spôsob, akým boli vyrábané niektoré predmety," vraví študentka archeológie. "Napríklad máme telo, ktoré je uložené typicky na danú dobu v skrčenej polohe, tu sú nohy, tam hlava. Vieme, že ide o muža, lebo takto pochovávali iba mužov," dodal ďalší študent. 

Svoj význam to má aj pre rozvoj regiónu. Archeologický nález zaujal aj turistov. "Čoraz viac ľudí sem prichádza, aby to videli na vlastné oči, aby sa dozvedeli čo to o histórii od archeológov. No a uvidíme, aké výsledky nám prednesú na jesennej konferencii," uzavrel starosta. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články