Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Len 15-ročná Karolína bojuje s veternými mlynmi. Polohovaciu posteľ, ktorú potrebuje, jej poisťovňa zamietla
Zdielať na

Len 15-ročná Karolína bojuje s veternými mlynmi. Polohovaciu posteľ, ktorú potrebuje, jej poisťovňa zamietla

BRATISLAVA / Lucia Barmošová nakrúcala reportáž s 15-ročnou Karolínkou, ktorej snom je stať sa reportérkou. Tému nemusela hľadať dlho. Karolínka má už takmer dva roky veľké zdravotné problémy - bolesť chrbtice obmedzuje jej pohyb. Pomôcť by jej mohla polohovacia posteľ. Lenže jej žiadosť poisťovňa zamietla s tým, že nie je úplne jasné, čo jej je.

"Vlastne dva roky stále hľadáme diagnózu," hovorí pani Barbora, mama 15-ročného dievčaťa, ktoré namiesto prvých lások, radosti a smelých plánov do budúcnosti, trpí bolesťami, únavou a beznádejou. Bez pomoci najbližších nezvláda bežné každodenné činnosti. Rodine by pomohla polohovacia posteľ. Mladé dievča by dokázalo aspoň samo ráno vstať. Žiadosť o túto zdravotnícku pomôcku im však zdravotná poisťovňa zamietla. "Pretože nespadáme do tabuliek," povedala pani Barbora.

Zákon totiž špecifikuje kategorizačný zoznam, podľa ktorého má pacient nárok na konkrétny liek či pomôcku. Karolína je jednou z viacerých, ktorých tento zoznam nezahŕňa. "Tam je podmienka napríklad, že bezvládnosť, alebo osobitné také ťažké stavy, čiže iba tým pacientom poisťovňa posteľ uhradí," povedala právnička Katarína Fedorová.

Mnohí ľudia ani nevedia, na koho sa v takomto prípade obrátiť. Asociácia na ochranu práv pacientov sa snaží podať pomocnú ruku a apeluje na to, aby bol každý pacient posudzovaný komplexne. "Ak by ten systém fungoval komplexne pod jednou strechou, pacient by mal výrazne jednoduchší život," uviedla prezidentka asociácie Mária Lévyová.

Vždy je možnosť odvolať sa. Lenže podľa Kataríny Fedorovej môže odvolanie napísať aj najlepší právnik na svete a stále nemá pacient vyhraté. Poisťovňa totiž výnimku môže a nemusí udeliť. "Cesta, ako sa môže zmeniť postavenie alebo zlepšiť slovenských pacientov, ktorí naozaj bojujú o svoju liečbu, je zmena toho zákona," uviedla Fedorová.

Ten zohľadňuje len presné špecifikácie zdravotného stavu a diagnózy. No Karolínke ju dodnes nevedia určiť. Napriek tomu, že sa pýtali viacerých lekárov. " Mne je to veľmi ľúto, pretože tabuľka nikdy nedokáže zohľadniť ľudský život a každého jednotlivca, ktorý v tomto štáte žije," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Ministerka o probléme pacientov, ako je Karolínka vie. Prisľúbila, že o ňom bude rokovať s poisťovňami, lekármi, aj pacientskými organizáciami."Budeme sa snažiť do tabuliek nejako vtesnať aj ľudí, ktorí sa do tých tabuliek teraz nedokážu vmestiť," dodala Kalavská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy