Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Atlas rómskych komunít na Slovensku odhalil nečakaný fakt. Populačná krivka sa viditeľne mení
Zdielať na

Atlas rómskych komunít na Slovensku odhalil nečakaný fakt. Populačná krivka sa viditeľne mení

BRATISLAVA / Najnovší prehľad životných podmienok Rómov, takzvaný Atlas rómskych komunít na Slovensku, hovorí o postupnom znižovaní pôrodnosti. Zmenu populačnej krivky malo spôsobiť zvýšenie životnej úrovne Rómov.

Aktuálny Atlas predstavil splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz a pripomenul, že ešte ako mladý výskumník svojho času pracoval s úplne prvým Atlasom z roku 2004, ktorý spoluvytvárala sociologička Iveta Radičová dávno predtým, ako sa stala premiérkou.

"Viem, že veľa ľudí si myslí, že bude nasledovať nejaká populačná explózia Rómov na Slovensku, nie je to pravda. Zvýšením životných podmienok sa pôrodnosť pomaly znižuje," vraví Ravasz. Do nového vydania Atlasu sa dostalo 804 obcí.

Údaje boli viacnásobne overované. Zástupcovia obcí vypĺňali online dotazník. "Pýtal sa na infraštruktúru, vysporiadanosť pozemkov, občiansku vybavenosť. Zber dát trval približne 5 mesiacov, " uviedol analytik Ľuboš Kováč. 

Ábel Ravasz si myslí, že obraz je pozitívny, stále ale je na čom pracovať: "Máme okolo 25-30 tisíc ľudí, ktorí stále nemajú prístup k čistej vode." Výskumníci sa pri komunikácii s obcami stretli aj s dvoma extrémnymi prístupmi: niektoré obce robili všetko preto, aby sa na zoznam nedostali, kým iným obciam na zaradení do Atlasu až priveľmi záležalo.

"Objektívnu realitu nezmeníne tým, že sme alebo nie sme na zozname. Na druhej strane isté obce, kde rómska komunita je zanedbateľná, sa pretláčajú do Atlasu, aby mohli čerpať eurofondy," dodal Ravasz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy