Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rarita na Slovensku. Starosta do práce chodí s monitorovacím náramkom na nohe
Zdielať na

Rarita na Slovensku. Starosta do práce chodí s monitorovacím náramkom na nohe

VYŠNÝ MIROŠOV / Na obecnom úrade vo Vyšnom Mirošove úraduje starosta, ktorý je raritou na Slovensku. Potom, čo ho prepustili z väzby, odišiel domov s náramkom na nohe. Takto aj úraduje. Keď skončil na niekoľko mesiacov za mrežami pre jednu trestnú vec, začalo sa vyšetrovanie v druhej. Obec má na krku exekúciu vo výške viac než 160 tisíc eur.

Vo Vyšnom Mirošove zažili tento rok búrlivé mesiace. Najprv prišli na chvíľu o starostu, keď ho zadržala NAKA. Teraz je stíhaný ale na slobode. Chodí aj do práce s monitorovacím náramkom na nohe.

Starosta je doma i úraduje. Má však zákaz kontaktu so spoluobvinenými, či svedkami. Tiež zákaz vycestovať do zahraničia. A pravidelne sa musí hlásiť. "Musím každý mesiac prísť, mediačný a probačný úradník mi prakticky určí termín" vraví pre TV JOJ starosta stíhaný na slobode Michal Petraník. 

V prípade, ktorým mu nahradili väzbu náramkom, ide o ekonomickú trestnú činnosť. Tvrdí, že ide o jeho súkromnú záležitosť a nechce sa k nej vyjadrovať, aby neovplyvňoval vyšetrovanie. "Tam to bolo za DPH-čku, že vraj nejaká DPH zmizla za 1,7 milióna. Nechcem sa v tej veci vyjadrovať, lebo som rád, že som doma," priznal. 

Keď starostu vzali do väzby, mali zrazu o problém viac. Ozvali sa ľudia so zmenkami a žiadali ich preplatiť. Zástupca starostu tvrdí, že ich starosta podpísal bez vedomia zastupiteľstva. Úradujúci starosta s náramkom na nohe zas tvrdí, že ich podpísal ako prezident futbalového klubu. "Chcel som riešiť futbalové ihrisko, odvodnenie, opatrenie mimo vodného toku," vraví Petraník.

"Nie, vystavil to ako starosta pre obec," trvá na svojom bývalý poslanec Ján Hoško. "Tam do toho obecné zastupiteľstvo sa nemalo čo riešiť, lebo ja som bol prezident futbalového klubu," namieta ale Petraník. "Pofalšoval zápisnice, uznesenia, on dokonca sfalšoval zastupiteľstvo, že bolo a nikdy nebolo," prezradil Hoško. 

"Keby si preverili títo veritelia, čo požičiavali peniaze zápisnice, až na jednu, ani jedna nebola zverejnená, lebo sú vymyslené," povedal zástupca starostu Peter Bochnovič. Zo zmeniek ale na obecnom účte neskončilo ani euro. Obec to teraz podľa exekútorov musí zaplatiť. "Aspoň zákon hovorí, že zmluva, ktorá nie je zverejnená, je neplatná," poznamenal Bochnovič. 

Pre zmenky už kriminálka rieši podozrenie z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Bývalému poslancovi a zástupcovi starostu sa však nepáči, že nik neurobil opatrenia. Štatutár obce podozrivý z nekalej činnosti môže úradovať a keby chcel aj podpísať ďalšie zmenky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy