Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Deti, ktoré matka poslala na Slovensko taxíkom, sú v novej rodine. Mama ich pozrieť neprišla
Zdielať na

Deti, ktoré matka poslala na Slovensko taxíkom, sú v novej rodine. Mama ich pozrieť neprišla

MEDZILABORCE / Šokujúci prípad prevozu dvoch malých detí taxíkom na Slovensko stále vrhá množstvo otázok na ich matku. Nik nechápe, ako to mohla urobiť. Osud detí, ktoré dočasne skončili v detskom domove sme neprestali sledovať. Zdá sa, že svoje ďalšie roky už prežijú v novej rodine.

Mali mať medzi sebou to najsilnejšie puto, no oni zostali bez mamy v tom najzraniteľnejšom veku. Práve mama ich totiž posadila do taxíka a dala odviezť do inej krajiny. Malí súrodenci už prežili zrejme viac zlého ako ktokoľvek dospelý. Hoci im lásku matky nik iný nemôže nahradiť, vďaka úžasným ľuďom, ktorých majú teraz okolo seba, môžu byť znova šťastné.

Po viac ako troch mesiacoch nastala v prípade opustených detí zásadná zmena. "Sú umiestnené v profesionálnej rodine. Starostlivosť o ne prebieha presne rovnako ako o slovenské deti, ktoré sú zverené do náhradnej starostlivosti," uviedla hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Jeden a pol ročný chlapček sa učí chodiť a zo štvorročného dievčatka je škôlkárka. Materskú školu začala navštevovať v Medzilaborciach. "Táto všestranná rodinná starostlivosť im veľmi prospieva, deti sa majú dobre, sú veľmi milé a napredujú," dodala Lukáčová.

"Zo strany príbuzných, nie však zo strany matky, Centrum pre deti a rodiny centrum zaznamenáva sporadicky telefonický záujem o deti, ale nie je to nič sústavné," opísala Lukáčová.

Hoci sú už deti v náhradnej rodine, nárok na ne stále majú rodičia aj ďalší príbuzní. O tom, či by deti mohli byť zverené do ich opatery však musí rozhodnúť súd. Záujem o deti prejavuje aj ich prastará matka, ktorá žije na Slovensku, no aj ďalší príbuzní. "Podľa našich informácií jedna z príbuzných podala návrh na súd na zverenie detí do starostlivosti. Bolo to v Čechách ale súd o tom ešte nerozhodol," povedala Lukáčová.

Slovenská polícia v tomto prípade vedie trestné stíhanie pre prečin odloženia dieťaťa. 

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy