Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Najvyšší súd rozhodol v kauze extrémistickych výrokov poslanca Mazureka
Zdielať na

Najvyšší súd rozhodol v kauze extrémistickych výrokov poslanca Mazureka

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Najvyšší súd od rána rozhodoval v kauze extrémistickych výrokov poslanca národnej rady za stranu ĽSNS Milana Mazureka. Ten pred súdom žiadal o oslobodenie alebo vrátenie prípadu na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Prokurátor naopak trval na tvrdšom treste, vrátane toho, aby si poslanec zaplatil povinné školenie o rómskom holokauste. Napokon ho sudca uznal vinným a uložil mu trest vo výške 10 tisíc eur, ak nezaplatí, tak 6 mesiacov za mrežami.

Najvyšší súd rozhodol v prípade extrémistickych výrokov poslanca Mazureka. Vyhlásil ho vinným a uložili mu peňažný trest 10 tisíc eur, ak nezaplatí, tak šesť mesiacov vo väzení. Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR je právoplatné. Podľa právneho poriadku dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec parlamentu odsúdený za úmyselný trestný čin, prichádza poslanec o svoj mandát. 

"Milan Mazurek dnešným rozhodnutím Najvyššieho súdu Slovenskej republiky stráca svoj poslanecký mandát. Na jeho miesto tak bude musieť nastúpiť náhradník," potvrdil aj hovorca predsedu parlamentu Tomáš Kostelník. Poslanca NR SR za stranu Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mazureka v pléne nahradí trenčiansky krajský predseda strany Milan Špánik. Vyplýva to z výsledkov parlamentných volieb z roku 2016, ktoré sú zverejnené na stránke Štatistického úradu SR.

"Ďakujem sudcom, ešte viac ma povzbudili v tom, že to, čo robím, to čo hovorím, to čo vyjadrujem má hlavu a pätu. Že je to správne a ďalej budem kráčať touto cestou ešte intenzívnejšie ako doteraz. To znamená, nezastavujem sa, bojujem aktívne ďalej," reagoval odsúdený poslanec Mazurek. Kto zaplatí peňažný trest, teda či Mazurek alebo to pôjde zo straníckej kasy, kotlebovci odmietli povedať. Mazurek sa ani nevyjadril, čo bude teraz robiť.

Po ukončení pojednávania sa k rozhodnutiu Mazurek vyjadril:

"Všetky dôkazy, ktoré prvostupňový súd vykonal, boli správne vyhodnotené v celosti a speli k tomu záveru, ktorý je vyjadrení z rozsudku súdu prvého stupňa," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. "My to nemôžme vnímať inak ako snahu umlčať jedného z najaktívnejších naozaj najaktívnejších poslancov Národnej rady," reagoval predseda strany ĽS NS Marián Kotleba. 

V sprievode Kotlebu 

Pojednávanie začalo o 09:00 hodine ráno. Mazurek prišiel v sprievode Mariana Kotlebu, ďalších poslancov ĽSNS, ako aj svojich podporovateľov. Na rozdiel od banskobystrického pojednávanie nedošlo k žiadnym demonštráciám pred budovou súdu. 

Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici poslanca uznal vinným ešte v minulom roku a uložil mu trest 5000 tisíc eur. Poslanec sa ale odvolal a preto zasadal Najvyšší súd. Odvolanie v prípade podal aj prokurátor.

Priebeh pojednávania 

Prokurátor žiadal poslancovi Mazurekovi zvýšiť trest, nakoľko pôvodných 5000 eur sa mu nezdá adekvátnych vzhľadom k tomu, že toľko poslanec zarobí za jeden mesiac. Zároveň mu navrhol, aby na vlastné náklady absolvoval povinné školenie o rómskom holokauste a podmienečný trest, ktorého dĺžku aj výšku necháva na rozhodnutí súdu. 

Mazurek žiadal naopak Najvyšší súd o oslobodenie alebo vrátenie prípadu na prvostupňový Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Spochybňoval tiež to, akým spôsobom vyšetrovatelia predložili nahrávky z rozhovoru z rádia, kde sa mal v roku 2016 dopustiť trestného činu hanobenia rasy a národa. Zároveň prízvukoval, že má medzi rómskym etnikom aj priateľov a  na záver pred sudcom vyhlásil, že skutočným trestom pre neho má byť strata poslaneckého mandátu. 

Snaha o záchranu

"Po doručení písomného vyhotovenia tohto rozsudku určite podáme mimoriadny opravný prostriedok, a to dovolanie," uviedol Mazurekov obhajca Tomáš Rosina. 

Vypočujte si vynesenie rozsudku pre Milana Mazureka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy