Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po požiari výletnej lode v Kalifornii našli potápači 25 mŕtvych. Ďalších 9 je nezvestných
Zdielať na

Po požiari výletnej lode v Kalifornii našli potápači 25 mŕtvych. Ďalších 9 je nezvestných

SANTA CRUZ / Po pondelkovom požiari lode pri kalifornskom ostrove Santa Cruz západne od Los Angeles sa potápačom zatiaľ podarilo nájsť 25 mŕtvych a pobrežná stráž pokračuje v pátraní po ďalších deviatich ľuďoch, ktorí sú nezvestní. 

Kvôli nebezpečným podmienkam pod loďou nemohli potápači vytiahnuť na hladinu päť nájdených tiel a nie je jasné, kedy tak budú môcť urobiť.

"Mali by sme byť pripravení na najhoršie," uviedla kapitánka Monica Rochester z pobrežnej stráže na tlačovej konferencii. Podľa poručíka Matthewa Krolla sa mŕtvi pravdepodobne utopili, aspoň podľa stavu štyroch prvých nájdených tiel.

Loď, ktorá začala horieť v pondelok okolo pol štvrtej ráno miestneho času, sa ešte po troch hodinách snažili hasičské člny uhasiť, než sa trosky potopili. Ostrov Santa Cruz, pri ktorého severnom brehu loď plávala, je vzdialený asi sto kilometrov západne od Los Angeles.

https://twitter.com/FOXLA/status/1168609965956726784

Výletnú loď Conception s dĺžkou 23 metrov využívali hlavne potápači k podmorským výpravám pri kalifornskom pobreží. Na palube boli podľa médií skoro štyri desiatky ľudí. Po náhlom prepuknutí požiaru sa podarilo piatim ľuďom zo šesťčlennej posádky zachrániť skokom do mora. Tí spali na hornej palube, v nafukovacom člne potom doplávali na inú loď, The Grape Escape, kotviacu neďaleko. Ostatní ľudia, ktorí si trojdňovú výletnú plavbu zaplatili, spali v podpalubí. Po nezvestných pátrali vrtuľníky, záchranné plavidlá a lode pobrežnej hliadky.

Vlastníci lode The Grape Escape, Bob a Shirley Hansenovi, povedali denníku The New York Times, že spali, keď ich prebudilo búšenie na trup ich rybárskej lodi. "Keď sme sa pozreli von, druhá loď bola celá v plameňoch, od prednej časti až po koniec," povedal Hansen. "Videl som v dierach na jej boku oheň. Každú chvíľu sa ozývali výbuchy. Na niečo také sa nemôžete pripraviť. Bolo to hrozné. Oheň bol príliš veľký. Nebolo nič, čo by sme mohli urobiť," dodal.

Podľa Hansena sa dvaja členovia posádky vrátili ku Conception, aby sa pokúsili nájsť ľudí, ktorí prežili, ale nikoho nenašli. "Nemám žiadne ďalšie informácie," odpovedala Rochester na tlačovej konferencii na otázku, či sa posádka pokúsila pomôcť ostatným ľuďom na palube.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy