Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žiaci už síce v laviciach sedia, no za katedrou chýbajú učitelia. Problém v Bratislave a okolí trvá
Zdielať na

Žiaci už síce v laviciach sedia, no za katedrou chýbajú učitelia. Problém v Bratislave a okolí trvá

BRATISLAVA / Aj keď sa už školský rok začal, viaceré školy v bratislavskom kraji problém nedostatku učiteľov riešia zatiaľ stále iba provizórne. Na mnohé pedagogické i nepedagogické pozície aj teraz hľadajú zamestnancov. Premiér Peter Pellergini v pondelok povedal, že tento problém bude potrebné vyriešiť a podľa prezidentky Zuzany Čaputovej už nestačí, aby to riešili samosprávy.

Školské lavice sú opäť plné, no mnoho škôl aj teraz hľadá zamestnancov. "Na našej škole je rovnaká situácia ako na desiatkach škôl v bratislavskom kraji. Celé prázdniny sme mali problém zabezpečiť kvalifikovaných učiteľov na prvý stupeň," uviedol riaditeľ základnej školy v Moste pri Bratislave Ladislav Peciar. 

Až vyše 370 pedagogických aj nepedagogických zamestnancov sa hľadá podľa portálu edujobs v školách v bratislavskom kraji. Na základných školách chýba až 131 učiteľov a hľadajú aj 52 vychovávateľov. "Na prvý stupeň sme prijali učiteľov, ktorí nie sú kvalifikovaní, ale sú to kvalifikovaní učitelia pre druhý stupeň, takže nám musia vypomôcť," dodal Peciar. 

"Budeme musieť hľadať nejaký špecifický spôsob diferencovania a odmeňovania tých, ktorí pracujú v hlavnom meste a v širšom okolí," uviedol premiér Peter Pellegrini. 

Motivačný príspevok do budúcnosti podľa neho bude potrebné v bratislavskom regióne riešiť nielen v oblasti školstva. Je to vraj jedna z možností, no konkrétny recept je otázkou budúcnosti. "Ak budeme tento problém prehliadať, môže sa stať, že v hlavnom meste nebudú chcieť za aktuálne platy ani učitelia, ani policajti, ani iní, ktorí dohliadajú na našu bezpečnosť," dodal Pellegrini. 

Podľa prezidentky je to už problém, s ktorým si samospráva už sama neporadí. "Je to problém, ktorý už prekračuje možnosti samosprávy ako tých mladých ľudí, ktorí vyštudujú školy, aby vôbec do tej školy šli a aby sa venovali profesii učiteľa. Myslím, že je to naozaj niečo, čo treba riešiť z centrálnej úrovne," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. 

Najväčší problém je pre učiteľov príliš drahé bývanie v Bratislave. Ministerka školstva zopakovala svoju odpoveď, že platy učiteľov rastú. "My sme už urobili jeden rázny krok, navýšili sme nástupné platy mladých začínajúcich učiteľov o takmer 10 percent," uviedla ministerka školstva Martina Lubyová. 

Petržalke sa podarilo chýbajúce miesta obsadiť tak, že poskytli nielen náborový príspevok, ale ponúkali aj bývanie, napríklad na internáte. Vďaka tomu získali napríklad pedagogičku z Nitry.

Ministerka Lubyová pred pár dňami označila zvyšovanie platov učiteľov na výbornú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy