Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
VIDEO: Hurikán Dorian si v dovolenkovom raji vyžiadal najmenej 5 mŕtvych
Zdielať na

VIDEO: Hurikán Dorian si v dovolenkovom raji vyžiadal najmenej 5 mŕtvych

NASSAU / Hurikán Dorian, ktorý zasiahol dovolenkový raj Bahamy, si vyžiadal najmenej piatich mŕtvych. Tamojšie úrady vyzvali obyvateľov, aby si zabezpečili kladivá, ktorými si majú v prípade zvýšenej hladiny vody spraviť dieru v podkroví. Záchranári, zatiaľ, konať veľmi nemôžu, aktuálna situácia im to nedovoľuje. Čakajú tak, kým sa zlepší.

"Jednoducho sa k vám nedostaneme," uviedol šéf polície v rozhlasovej stanici ZNS. Premiér Hubert Minnis vyhlásil, že "krajina čelí "historickej tragédii", pričom škody označil za "rozsiahle a bezprecedentné". Politik potvrdil, že najmenej 21 zranených osôb evakuovali helikoptérou. Hurikán Dorian mierne zoslabol, no stále ho sprevádza vietor o sile 220 km/h. 

Dorian ničil strechy, prevracal autá a zaplavil "obrovské" množstvo domov. Tamojšie rádio prijalo viac ako dvetisíc správ od ľudí v núdzi. Medzi nimi boli aj hlásenia o päťmesačnom bábätku uväznenom na streche či starej matke so šiestimi vnúčatami, ktoré si spravili v streche dieru, aby unikli pred vodou. Úrady varovali, že hurikán môže zapríčiniť sedem metrov vysoké vlny. Zrušili tiež viac ako 1300 letov a ďalších tisíc, zrejme, zrušia v utorok.

Výstrahy stále platia pre americké štáty Florida a Georgia, kde už nariadili evakuáciu niektorých oblastí. V Južnej Karolíne evakuovali približne 830-tisíc ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy