Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Deň, keď sa písalo obvinenie pre Dobroša
Zdielať na

Deň, keď sa písalo obvinenie pre Dobroša

BRATISLAVA / Bol piatok 13. decembra 2019. O pol piatej ráno ešte na ulici, v ktorej stojí dom bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku svietlili len pouličné lampy. V susedných domoch a aj v dome prokurátora bola tma, za ich oknami obyvatelia ešte spali. Vedel som ale, že pre "Dobroša", ako prokurátora Trnku familiárne nazývajú jeho priatelia aj kolegovia, bude prebúdzajúci sa piatok trinásteho, dňom s veľkým "D". A ak nie piatok, tak určite dni, ktoré prídu po nadchádzajúcom víkende. 

Preto som si v tento deň privstal a pristavil svoje auto priamo pred garáž Dobroslava Trnku. Odkedy ho pre prípad podnikateľa Mišenku opätovne preveruje polícia, mi Trnka nezdvíha telefón, neodpovedá na zaslané SMS správy, ani na mailové otázky. Mišenku ešte ako generálny prokurátor telefonickým pokynom v roku 2010 prepustil z väzby v čase, keď ho vyšetrovali pre vratky DPH. O prepustenie podnikateľa, ktorého následne zavraždilo podsvetie, sa usiloval aj Kočner. Prečo Trnka vyhovel Mišenkovcom, žiadame zodpovedať od polície. Sú podozrenia, že súvisí s korupčným konaním. Trnka pre moje reportáže podal v tomto roku trestné oznámenie. Súčasný šéf prokuratúry Jaromír Čižnár ho zbavil mlčanlivosti a on odvtedy chodí po výsluchoch.

Lenže teraz som sa s Trnkom chcel stretnúť osobne. Položiť mu otázky ku nahrávke Gorila, ktorú sa mal údajne pokúšať zobchodovať ako výnosnú investíciu pre svojho syna, aj k nahrávke s Kočnerom, na ktorej mu jeho dobrý priateľ vulgárne pre Gorilu nadával. Ku všetkým veciam, pre ktoré sa Trnka dostal do stavu, že sa obvineniu skôr či neskôr už nevyhne. A už 13.12. 2019 sme mali informácie, že práve obvinenie pre nahrávku Gorily, sa pre niekdajšieho najsilnejšieho prokurátora v krajine práve začína písať na NAKA v Košiciach.  

Mal som v tento deň teda jednoduchý plán. Počkám, keď Dobroslav Trnka vstane a pôjde z domu na prechádzku so svojím psom Leom. Vystúpim z auta a slušne ho poprosím o rozhovor. Možno keď uvidí, že som bez kamery privolí a dá mi rozhovor. A tak som čakal. Hodiny ubiehali a ulica sa pomaly prebúdzala. 

Asi o siedmej ráno vybehol pred dvere domu Leo - Trnkov pes. Prebehol pozemok domu, skontroloval okolie za kovaným plotom a vbehol dnu. O necelú hodinku už spoločne aj so svojím pánom otvorili bránku a nasmerovali si to k Trnkovmu autu. Trnka si nevšimol, že na ulici stojí auto, ktoré tam nepatrí, a tak pokojne nechal naskočiť do svojho auta Lea a chystal sa nastúpiť aj on. 

Dobré ráno, pán prokurátor!

Vystúpil som z auta a hneď aj pozdravil: "Dobré ráno, pán prokurátor, nebuďte prosím prekvapený, že tu na Vás čakám".  Trnka sa pozrel smerom odkiaľ prichádzal prvý ranný pozdrav z ulice a okamžite ma spoznal. Nebol prekvapený, pôsobil, akoby ma tam skôr očakával: "Dobré ráno," povedal sucho a nasadol do auta, v ktorom ho už čakal Leo. Povedal som mu, prečo som prišiel a hneď mi dal odpoveď, akú som očakával. "Nebudem pán redaktor s Vami o ničom hovoriť. Som prokurátor a na rozhovor musím mať zvolenie od šéfa".

Nechcel som, aby moje čakanie odbila Trnkova už opakovaná fráza, a tak som mu povedal, že môžeme hovoriť bez kamery, že ma zaujímajú okolnosti, ktoré sa dejú okolo jeho osoby a trestné stíhania, v ktorých figuruje "zatiaľ" len ako svedok. Rozhovor pokračoval cez otvorené dvere Trnkovho auta: "Nie, nebudem s Vami hovoriť o ničom. Aj tak píšete len ako chcete, niektorí z Vás dokonca robíte pri mne nadprácu a neviem prečo. A smerom k Vám, pán Striško, ja som na Vás pre Mišenku trestné oznámenie nepodal"

Trnka dopovedal poslednú vetu a zatvoril dvere. Naštartoval, vytočil sa s autom na ceste pred domov a ufujazdil preč. Tak z rozhovoru fakt nebude nič. Čo teraz? Povedal som si. Viem, že dnes na Trnku píše vyšetrovateľ obvinenie pre zadržiavanie nahrávky Gorily, ktorú ako šéf prokuratúry mal, no neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Aj preto, že si ňou chcel zrejme vylepšiť svoj finančný rozpočet. Budem preto čakať ďalej. Prekvapený nebude, lebo pred odchodom som mu ešte stihol povedať, že ten rozhovor potrebujem a preto naň počkám, a že zaručujem korektný prístup.  

Ani nie po pol hodine opäť Trnkovo auto zaparkovalo pred domom. Vystúpil aj s Leom a podľa igelitky predpokladám, že bol urobiť ranný nákup. Opäť vystúpim zo svojho auta a snažím sa ho presvedčiť, že ten rozhovor s ním potrebujem. Od posledného rozhovoru, ktorý dal môjmu kolegovi z komerčnej televízie sa pri Trnkovi udialo kopec vecí. Má za sebou výsluchy pre môj podnet vo veci jeho prepustenia Mišenku, výsluch už absolvoval aj na NAKA v Košiciach pre nahrávky Gorily.

Dávam mu záruku, že zverejníme všetky jeho odpovede tak, ako ich zaznamenám. "Nie pán redaktor, cením si Vašu vytrvalosť, ale z rozhovoru nič nebude. Už som hovoril s Vašim kolegom a vyfasoval som za to disciplinárku, pre Mišenku teraz chodím po výsluchoch a vlastne pre všetko, čiže ani mimo kamery. Aj Váš kolega tvrdil, že mi dá rozhovor na autorizáciu a nedal. Nemám prečo s Vami hovoriť," vyjadril sa Trnka. Vybavené! Trnka sa stratil za kovaným plotom svojho domu a na pozemku ostal pobehovať len jeho pes Leo. Sadám do auta, naštartujem, ale odísť nemôžem. Ak vyhodnocujem informácie správne, tak mi z toho vyplýva, že ak naozaj vyšetrovateľ dnes obviní Trnku pre nahrávku Gorily, zrejme mu uznesenie doručí bezodkladne. A keďže ide o vážnu vec a bývalého generálneho prokurátora, asi s doručením polícia nebude otáľať, a doručí mu uznesenie vyšetrovateľ priamo domov. Musím teda čakať. Je piatok trinásteho, on je doma a evidentne sa nikam nechystá. Ako tak čakám na verejnom priestranstve pred vkusným prízemným domom, stávam sa svedkom rozbiehajúceho sa dňa v uličke pri miestnom futbalovom štadióne. Trnka tam chodí, keď je doma pravidelne. S ihriskom je priam spojený. Jeho plot tvorí hranicu ihriska a hospodár pri ňom parkuje železné valce na údržbu trávnika. 

Asi po desiatej pán domáci opäť otvára kovanú bránku. Opäť s Leom. Trnka so psom chodí úplne všade. Sú kamaráti a pre Lea je evidentne parťákom číslo jeden.

noviny.sk

​Prezliekol sa do maskáčov a zmizol na hrádzi

Pán Trnka si na mňa už evidentne zvykol. Hoci stojím v aute pri jeho dome, nesledujem ho a on vie, prečo tam parkujem. Už som mu povedal, že mám piatok voľný a chcem ho presvedčiť o tom, že o rozhovor s ním mám naozaj úprimný záujem. Tentokrát z domu vyšiel prezlečený celý v maskáčoch. Tak ho poznajú aj na prokuratúre. Maskáče patria k jeho zrejme obľúbenému typu oblečenia. Nepozrie sa na moje auto, len naučene pristúpi k autu, otvorí dvere a Leo naskočí dnu. Obratne sa zvrtne na ceste pred domom a zmizne za zákrutou. Pozerám sa do zákruty, kde ešte pred sekundou zasvietili červené brzdové svetlá jeho malého auta.

Premýšľam. Má maskáče a psa, odbočil inam a preto zrejme do Bratislavy nesmeruje. Predstavujem si, kam asi ide. Upokojím sa s predstavou, že asi to bude prechádzka s Leom. Neďaleko je hrádza, kam rád chodí. Táto predstava ma upokojí a rozhodnem sa odskočiť si do neďalekého športového centra. Kávu som od rána ešte nemal. Do 40 minút som späť. O ďalších tridsať minút sa vracia aj majiteľ vkusného domu. Počkám, než zaparkuje a vystúpim aj ja: " Zdravím pán Trnka, tak som stále tu a myslím, že mi ten rozhovor dáte." No moje presvedčenie letí vzduchom, ale na Trnku nezapôsobí ani moje čakanie. "Nie, zbytočne sa snažíte, pán redaktor. Žiadny rozhovor!" Zmizne za dverami domu a ja sa vraciam do auta. Už mi začína byť aj dlho. Stojím tam s autom v zime už viac ako 5 hodín. Ale viem, prečo tam som. Čakám a dúfam, že ho zlomím a taktiež, či počas dňa mu na dvere neprídu zaklopať vyšetrovatelia z NAKA s obvinením v ruke. Predstavujem si, či prídu len s uznesením a odfrčia preč, alebo sa zdržia dlhšie a finále dňa bude šokujúce. Moje predstavy preruší opäť samotný domáci a mne takmer vypadli oči z jamiek.  

Idem preč, ale vrátim sa za dve hodinky

Za ten čas, čo sa snažím získať s exgenerálnym prokurátorom rozhovor, všímam si, že cez bráničku chodí, keď ide napríklad na nákup, cez veľkú bránu vtedy, keď z domu vynáša napríklad nejaké predmety. Teraz Trnka odťahuje kovanú posuvnú bránu a v ruke drží chrómovú termosku, oranžový plastový pohárik a igelitové vrecko. Pristúpi k môjmu autu. Je oblečený celý v čiernom a v druhej ruke drží denník pre tipujúcich športovcov. Otvorím okno a Trnka mi strká termosku s oranžovým pohárikom do auta: " Pán redaktor, ja viem že čakanie je náročné, už vám je aj zima tak sa zohrejte! Ja teraz odídem na dve hodiny preč. Tak ak chcete, počkajte. Určite sa vrátim".

Zízam na chlapíka v pletenej čiapke s dominantnými fúzami a okuliarmi v kovovom ráme, a snažím sa mu ďakovať s tým, že aj u mňa už Mikuláš bol, a preto si nemusí robiť starosti. Trnka reaguje len tým, že ma upozorní na horúcu termosku. Keď horúci čaj zoberiem aj so sáčkom, sám mi zatvorí dvere na mojom aute a odfrčí s Leom preč. 

Neviem prečo, ale mám pocit že všetci štátni úradníci, ktorí počas výkonu funkcie mali pridelené služobné autá, sú naučení extrémne silno trieskať dverami. Už mi takto treskol dverami napríklad jeden bývalý minister, ktorého som zviezol, keď sme mali spoločnú cestu domov. Po Trnkovi som mal pocit, že sa musím chytiť volantu, aby sa mi chvenie od tlakovej vlny z dverí, ktorú som takto schytal, rýchlejšie zastavilo.

Pozornosť prokurátora ma naozaj milo prekvapila. Ešte milšie preto, že mi k termoske čaju priniesol detský plastový pohárik a k tomu jeden bezlaktózový jogurt, keksík a energetický nápoj. Štyri cukre a čajovú lyžičku. 

noviny.sk

Prešli dve hodiny a prokurátor sa fakt vrátil. Vystúpim z auta, poďakujem sa za čaj a vrátim mu termosku. "Naozaj ten rozhovor nebude, pán Trnka?". Nesúhlasne odpovedá pri odomykaní bráničky: "Nemôžem a nechcem. Budem hovoriť pred vyšetrovateľmi a nie pred médiami." Mám pocit, že o pripravovanom obvinení tuší. Je prokurátor a musí si vyhodnotiť svoju situáciu, ktorá mu z jeho dlhoročného konania v prospech Kočnera predsa vyplýva. Preto sa ho už pýtam aj na obvinenia: "Pán Trnka, keď hovoríte, že budete hovoriť len pred vyšetrovateľmi, ste už dnes pred niečo obvinený? Bolo Vám vznesené v niektorej z preverovaných trestných vecí obvinenie"? Trnku otázky vôbec neprekvapujú a odpovedá: "Nie, neviem o tom. Ale ak budem obvinený, dúfam že sa o tom dozviem normálnou cestou tak ako napríklad pán Fico alebo pán Kiska a nie, že mi to prídu povedať média." 

Tak teda už niečo vie. Prečo by takto odpovedal, ak by mal situáciu pod kontrolou? Trnka stratil to suverénne vystupovanie už dávno, ale teraz ho evidentne dianie okolo jeho osoby a všetko, čo vyplávalo na povrch, dostalo. Z jeho slov som cítil to, že nahrávku, video z jeho kancelárií, môj podnet vo veci Mišenku, Kočnerove SMSky s už bývalým námestníkom Šufliarskym a ďalšie veci, berie osobne. "Tak rozhovor nebude?" "Určite nie," odpovedá. A tak sa ho spýtam, čo bude dnes robiť, keďže evidentne ostáva doma. Odpovedá mi, že ide robiť bežné veci. A kedže mu prišiel do domu majster, ktorý doviezol plastové rúry na odpad, tak zrejme s majstrom strávi zbytok rozbehnutého piatka trinásteho, počas ktorého vyšetrovateľ NAKA Košice, začal písať obvinenie pre bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Otvorí garáž, zoberie lopatu a pešo odíde preč. Lea nechá strážiť dom. 

Čakanie ukončí príchod Trnku s fúrikom

Naozaj sa bývalý generálny prokurátor obsahom práce vyšetrovateľov NAKA v Košiciach počas piatka trinásteho netrápi. Pred 16. hodinou už viem, že nikto z polície Trnkovi na dvere 13.12.2019 nezaklope. A vie to aj on. Vyšetrovatelia si dávajú na čas a víkend evidentne chcú mať pokojný. Ak by obvinenie Trnkovi vzniesli piatok trinásteho, do 48 hodín mu ho musia doručiť. Uvažujem, že uznesenie sfinalizujú teda v pondelok 16.12.2019 a doručia mu ho v stredu. Bez stresu pre všetkých, okrem samotného budúceho obvineného. Keď sa už rozhodnem poslednýkrát naštartovať auto a odísť, Trnka ma prekvapí ešte raz. Zo zákruty sa vynorí jeho postava v tmavom oblečení. Prichádza k domu a niečo tlačí. Ak odišiel pred hodinou z domu len s lopatou, vracia sa už s fúrikom, ktorý si zapožičal asi od suseda z vedľajšej ulice. Už z auta nevystúpim. Cez okno len pozdravím, poďakujem ešte raz za čaj a dúfam, že do Bratislavy prídem čo najskôr. Je piatok trinásteho, budú zápchy a ja v tento dátum najradšej vôbec nejazdím nikam. 

noviny.sk

Dobroslava Trnku polícia obvinila v stredu, 18.12.2019. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy