Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ústavný súd dal za pravdu prezidentke, moratórium sa predlžovať nebude
Zdielať na

Ústavný súd dal za pravdu prezidentke, moratórium sa predlžovať nebude

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky už skôr schválili predĺženie moratória zo súčasných 14 dní na 50 dní. Ani prelomenie veta prezidentky však nestačilo. Ústavný súd SR rozhodol, päťdesiat dňové moratórium platiť v budúcich voľbách nebude.

Ústavný súd SR rozhodol o podnete zo strany prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá už skôr napadla novelizáciu zákona o volebnej kampani, podľa ktorej sa malo volebné moratórium predĺžiť zo súčasných 14 dní na 50 dní. Prezidentka Čaputová zákon poslancom už v prvom kroku vetovala, no tí jej veto následne prelomili, a tak sa obrátila na Ústavný súd SR, ktorý ústavnosť zákona preskúmal. Účinnosť zákona pozastavil, a teda pre budúcoročné parlamentné voľby bude naďalej platiť 14-dňové moratórium. 

"Som rada, že Ústavný súd SR vyhovel žiadosti o pozastevení účinnosti 50 dňového predvolebného moratória. O protiústavnosti prijatého zákona som bola presvedčená a dnešné rozhodnutie Ústavného súdu SR vnímam ako pozitívny krok v prospech práva občanov na informácie a rovnako aj v prospech férovosti prebiehajúcej predvolebnej kampane," reagovala Zuzana Čaputová. 

Ústavný súd pod vedením predsedu Ivana Fiačana na neverejnom zasadnutí pléna 18. decembra vo veci napadnutia právneho predpisu prezidentkou Zuzanou Čaputovou rozhodol následovne: "Pozastavuje účinnosť § 17 zákona č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani a o zmene a doplnení zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov, a to v časti jeho zmeny vykonanej čl. IV bodom 1 zákona č. 413/2019 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia niektoré zákony, na základe ktorého «v § 17 sa číslovka „14“ nahrádza číslovkou „50“."

Prelomenie prezidentského veta 

Za opätovné schválenie novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva po vete prezidentky hlasovalo 80 poslancov, pričom na prelomenie veta je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, teda 76. Pozmeňujúci návrh koaličných poslancov za Smer-SD k predmetnej novele schválil parlament 28. októbra. Hlasovalo vtedy za ňu 74 poslancov, najmä zo Smeru-SD, SNS a ĽSNS Mariana Kotlebu.

Prezidentka Zuzana Čaputová novelu zákona nepodpísala, keďže podľa nej je v rozpore s viacerými právami garantovanými ústavou, ako je právo na informácie, právo na zhromažďovanie či právo na politickú súťaž. 

Prezidentka sa v prípade moratória obrátila na Ústavný súd SR. Okrem podania podnetu na preskúmanie ústavnosti novely volebného zákona ho požiadala aj o dočasné pozastavenie účinnosti novely, v čom jej Ústavný súd SR aj vyhovel. Na tento jej krok reaguje predseda vládnej strany Smer-SD Robert Fico, že ak tak urobí,"je jasná opozičná prezidentka, pretože bude bojovať za opozíciu, za nič iné.“

Volebné prieskumy sa podľa zatiaľ platnej legislatívy nesmú zverejňovať 14 dní pred voľbami.

Moratórium kritizovali aj vlastní, viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy