Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sťažnosť Roberta Fica je už na polícii. Reaguje ňou na vznesenie obvinenia voči jeho osobe
Zdielať na
Krimi

Sťažnosť Roberta Fica je už na polícii. Reaguje ňou na vznesenie obvinenia voči jeho osobe

Fica obvinenie uráža:

BRATISLAVA / V politike ostro súperia, no voči policajnému obvineniu postupujú rovnako. Andrej Kiska i Robert Fico sa odvolali voči obvineniam, ktoré im vzniesla polícia. Andrej Kiska čelí obvineniu z daňového podvodu, keď mu neuznali budovanie značky "Andrej Kiska"cez firmu KTAG. Bývalý prezident chce vidieť znalecké posudky, na základe ktorých mu vyšetrovateľ vzniesol obvinenie. Predseda Smeru zase pyká za to, že si osvojil výrok kotlebovca Mazureka. Vyšetrovateľ ho preto obvinil z hanobenia národa, rasy a presvedčenia a zo schvaľovania trestného činu. Polícia v stredu Televízii JOJ potvrdila, že expremiérovu sťažnosť už dostala.

Vyšetrovateľ NAKA ešte piateho decembra Roberta Fica obvinil z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. Na Prezídium Policajného zboru SR už bola doručená sťažnosť zo strany Roberta Fica. "Môžeme potvrdiť, že sťažnosť voči uzneseniu o vznesení obvinenia bola podaná," potvrdil hovorca prezídia Michal Slivka. 

Podľa Fica je to celé nezmysel zaujatého prokurátora. Na jednej strane Robert Fico rozhodnutie špeciálneho prokurátora rešpektuje, na druhej strane dal jasne v denníku Pravda najavo, čo si o ňom a o jeho rozhodnutí myslí. "Je to slniečkár, napojený na Sorosove štruktúry, dal jasný pokyn vyšetrovateľke, aby začala vyšetrovanie. Ja som nič nepredlžoval, akonáhle došlo obvinenie, tak som ho prevzal, podpísal a ja to rešpektujem. Ale mám právo povedať aj to, že to je úplný nezmysel a že ma to uráža. Mňa to ako človeka uráža, lebo ja presne viem, kde to srdce mám," reagoval pred týždňom Robert Fico.

Úrad špeciálnej prokuratúry vyjadrenia Roberta Fica nekomentuje, ale akékoľvek zásahy či neobjektívnosť okrem polície vylučuje aj samotný prokurátor, ktorý obvinenie Roberta Fica nariadil. "Odmietame politický nátlak, budeme postupovať v súlade so slovenskými zákonmi. Bol vydaný prokurátorom pokyn na vznesenie obvinenia. Je tam právo podať sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať špeciálny prokurátor," vyjadril sa prokurátor ÚŠP. "Pod mojim vedením nedopustím, aby sa konalo nezákonne," povedal Milan Lučanský, prezident policajného zboru. "Úrad špeciálnej prokuratúry nepovažuje za potrebné komentovať vyjadrenia prezentované politikmi, či médiami vo veciach, v ktorých stále prebieha trestné konanie a vec nie je právoplatne skončená,"  dodala Jana Tökölyová.

​Podľa premiéra je nutné rešpektovať akékoľvek rozhodnutie prokuratúry a polície. Bližšie komentovať rozhodnutie prokuratúry odmietol. "Nebudem komentovať rozhodnutie prokuratúry. Polícia koná na rozhodnutie prokurátora, asi na to má nejaký dôvod a my ho musíme rešpektovať, podriadiť sa rozhodnutiu a byť maximálne súčinní bez ohľadu na to, či ste predseda vlády, predseda strany alebo aj napríklad obyčajní pracovníci v automobilke," uviedol predseda vlády a líder kandidátky strany SMER-SD Peter Pellegrini. 

V tomto podľa premiéra nemôžu existovať žiadne rozdiely. "Chcem povedať, že na Slovensku platí spravodlivosť, platí právny štát. Takéto rozhodnutia prináša život a každý má právo sa voči nim zodpovedne brániť tak, aby prípadné podozrenia vyvrátil. V tom prípade opäť budeme rešpektovať rozhodnutie vyšetrovateľa a prokuratúry,"  dodal ďalej premiér Peter Pellegrini. 

Za stranu Smer ako prvý prehovoril Juraj Blanár. "Sme tu z vlastnej iniciatívy. Robert Fico tu nie je len preto, lebo je to pod jeho úroveň, aby takto obhajoval svoje výroky. Smer-SD nikdy nebola tá, ktorá by komentovala výroky orgánov činných v trestnom konaní, vždy sme ctili prezumpciu neviny lebo je to jeden z výdobytkov demokracie, ale teraz nemôžeme byť ticho. Robert Fico hlasoval za štátny sviatok SNP, bol predkladateľom zákona sviatku boja proti holokaustu, financovaním pomohol múzeu holokaustu v Seredi. Zásadne nesúhlasíme, že je Robert Fico obrazom Mazureka. Súhlasíme s tým, čo povedal Robert Fico tak ako tu všetci stojíme. Povedal to, čo bolo jasne povedané. Úplne jasne na začiatku výroku povedal, že rešpektuje rozhodnutie súdu," vyjadril sa v mene strany Blanár. 

​Vo videu bývalý premiér povedal, že orgány činné v trestnom konaní rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov. Týmito slovami komentoval rozsudok Najvyššieho súdu, ktorý odsúdil Milana Mazureka za extrémistické trestné činy. Práve poslanca Kotlebovej ĽSNS odsúdil Najvyšší súd za extrémistické trestné činy, prišiel o mandát poslanca Národnej rady SR a musel zaplatiť peňažný trest vo výške 10-tisíc EUR. 

Mazurek čelil pred Najvyšším súdom obžalobe za výroky v relácii regionálneho rádia Frontinus. Ešte v roku 2016 v nej hovoril o násilí a vandalizme Rómov, urážal ich a prirovnával k nebezpečenstvu spojenom s islamskými migrantmi.

K obvineniu Roberta Fica sa vyjadril aj líder strany Most-Híd Béla Bugár: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy