Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
NAKA obvinila Dobroslava Trnku. Ukrývať mal pred spravodlivosťou Gorilu
Zdielať na
Krimi

NAKA obvinila Dobroslava Trnku. Ukrývať mal pred spravodlivosťou Gorilu

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka už vypovedal pred vyšetrovateľmi:

BRATISLAVA / Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podal v stredu obvinenie na bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Polícia Slovenskej republiky o tom informovala prostredníctvom svojej facebookovej stránky. Obvinili ho za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v spojitosti s kauzou Gorila.

Svoje právomoci mal zneužiť v období rokov 2007 až 2014, keď si ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila nekonal. Z nahrávky totiž priamo vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov v spojitosti s Marianom Kočnerom, ktorý je aktuálne súdený v kauze zmenky.

Informáciu o nahrávke ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. "Pričom tak konal v úmysle zadovážiť sebe a Marianovi Kočnerovi majetkový prospech a zároveň v úmysle zadovážiť neoprávnenú výhodu osobám, ktorých rozhovory obsahujúce skutočnosti nasvedčujúce spáchaniu trestného činu sú zachytené na predmetnej zvukovej nahrávke," informovala o obvinení Dobroslava Trnku polícia Slovenskej republiky. 

Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Edita Pfundtner uviedla, že oceňujú kroky orgánov činných v trestnom konaní, hoci v niektorých momentoch by mohli konať rýchlejšie. "Ja to vnímam tak, že polícia má konať. Určite by ma viac potešilo keby sa konalo rýchlejšie," poznamenala. "Si myslím, že na základe všetkých tých zverejnených videí, nahrávok a informácií už verejnosť očakávala, kedy príde tento krok," uviedol premiér Peter Pellegrini. 

Ministerka vnútra Denisa Saková argumentovala, že polícia konala dostatočne rýchlo. "Mám pocit, že polícia konala dostatočne rýchlo. Dostatočne rýchlo a efektívne na to, aby keď je vznesené obvinenie, tak bolo dosť dôkazných materiálov aby nedošlo k nejakým prieťahom na súde," reagovala. 

Obvinenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. je pre verejnosť dobrým signálom, že aj dlhodobé kauzy sa vyšetrujú, myslí si prezidentka Zuzana Čaputová. „Vo svetle všetkých informácií zverejnených v uplynulom období to bol očakávaný krok a vnímam pozitívne, že k nemu teraz došlo. Verejnosť konečne dostala od orgánov činných v trestnom konaní signál, že aj kauzy, ktoré dlho traumatizujú našu spoločnosť, sa vyšetrujú. Podozrení, ktoré zo zverejnenej komunikácie vyplývajú, je viac ako v tomto obvinení a verím, že postupne bude prichádzať rad aj na ne,” píše sa v stanovisku prezidentky.

V prípade dokázania viny hrozí Trnkovi odňatie slobody na 3 - 8 rokov. Toto číslo ale ešte nemusí byť konečné. Keďže videozáznamy z kancelárie môžu ešte odkryť všeličo. "Na základe vyjadrení policajného prezidenta, myslím, že som zachytil správne, že oznámil, že predmetom vypočutia a preverovania skutočnosti budú aj aktéri tých videí," priblížil Pellegrini. 

Nahrávka medzi Trnkom a Počiatkom

Už začiatkom novembra policajný vyšetrovateľ vydal uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci týkajúcej sa nahrávky medzi bývalým generálnym prokurátorom a bývalým ministrom financií. Nahrávku medzi Trnkom a Počiatkom zverejnil Denník N

"Trestné stíhanie je vedené zatiaľ pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa, pričom vyšetrovanie sa bude z trestnoprávneho hľadiska zaoberať aj inštaláciou odpočúvacieho zariadenia v kancelárii bývalého generálneho prokurátora ako aj konaním bývalého ministra financií pri vyplatení cca 400 miliónov slovenských korún firme Lemikon Limited," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

​Dobroslav Trnka má zastavený výkon svojej funkcie prokurátora od 31.10.2019. O pozastavení rozhodol generálny prokurátor Jaromír Čižnár z dôvodu začatia disciplinárneho konania. "Podľa zákona č. 154/2001 Z. Z. o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, v znení neskorších predpisov prokurátor, ktorému bol dočasne pozastavený výkon jeho funkcie, nemá počas tohto pozastavenia práva a povinnosti prokurátora a nesmie vykonávať funkciu prokurátora," dodala Tökölyová. 

Vypočujte si aj rozhovor s Dobroslavom Trnkom, ktorý viedol reportér TV JOJ Samuel Migaľ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy