Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kauza Kuciak smeruje do finálne: Najväčšie zvraty a posuny za rok 2019 v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Zdielať na

Kauza Kuciak smeruje do finálne: Najväčšie zvraty a posuny za rok 2019 v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Archívna reportáž

BRATISLAVA / VEĽKÁ MAČA / 25. februára 2018 prišli do domu Jána Kuciaka policajti. Ján a Martina nereagovali rodičom na telefonické volania a preto požiadali policajtov, aby preverili, či sú ich deti v poriadku. V dome našla oboch snúbencov hliadka zastrelených. 26. februára sa o tragédii dozvedela verejnosť. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vtedy vyhlásil, že urobí peklo, ak sa preukáže ako motív vraždy práca novinára. Ján Kuciak písal okrem Kočnerovom podozrivom podnikaní aj o talianskej mafii na Slovensku, talianska stopa sa ale nepotvrdila. Od vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ubehli takmer dva roky. Čo všetko sa za rok 2019 v prípade, ktorý otriasol Slovenskom ale aj Európou, zmenilo? A ktorý z obvinených už pozná svoj trest?

Začiatkom februára tohto roka talianska televízia Rai 1 zverejnila fotografie zo sledovania novinára Jána Kuciaka pred jeho smrťou. Na prípade na Slovensku pracovala aj talianska novinárka Maria Grazia Mazzola, ktorá reportáž spracovala.  "Tieto fotografie sú dôkazom, že slovenský investigatívny žurnalista Ján Kuciak bol pred svojou smrťou vo februári špehovaný a sledovaný," uviedla novinárka vo svojej reportáži. Na prípade s ňou mali spolupracovať aj tvorcovia webu Buongiorno Slovakia. Podľa informácií, ktoré uviedli v článku na svojom webe, mali byť fotografie urobené krátko pred vraždou Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Televízii JOj sa s talianskou novinárkou podarilo spojiť. "Mám profesionálnu povinnosť mlčať odkiaľ pochádzajú fotky zo sledovania Jána Kuciaka. Fotky sú pravdivé a nachádzajú sa aj vo vyšetrovacom spise. Je dôležité zistiť, prečo mladý novinár, ktorý pracoval na prípadoch prania špinavých peňazí na medzinárodnej úrovni bol špehovaný, sledovaný a fotografovaný," povedala. 

Kto a koľko lustroval Kuciaka

Zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka v policajných databázach nelustrovali len raz. Vyplýva to zo zistení televízie JOJ na základe dostupných dokumentov, ako aj informácií z utajeného zdroja. Vo februári roku 2017 došlo k lustrácii 28 novinárov. Oficiálne bola dôvodom lustrácie kauza Rybanič. Ján Kuciak však medzi nimi nebol. Zdroj TV JOJ tvrdí, že Peter Tóth, ktorý informácie z lustrácií dostával na to, aby mohol novinárov sledovať, vo svojej výpovedi uviedol, že na jar 2017 dostal lustrácie novinárov, vrátane Jána Kuciaka.  

Keďže Kuciak v tom čase nemal dom vo Veľkej Mači, adresa v databáze bola iná. Vo svojej výpovedi Peter Tóth podľa zdroja televízie JOJ uviedol, že sledovanie Jána Kuciaka začalo na priamy Kočnerov pokyn v ním určenom termíne. Dnes je už oficiálne potvrdené, že práve v septembri šéf spravodajskej jednotky finančnej polície Vorobjov lustroval Jána Kuciaka. Tu ale nastávajú pochybnosti. Ak platí, že v hromadnej novinárskej lustrácii Ján Kuciak nebol, a ak platí, že Peter Tóth mal najprv z lustrácie nesprávnu Kuciakovu adresu, znamená to, že septembrová, Vorobjovová lustrácia bola už opakovaná? Podľa informácií TV JOJ bol Ján Kuciak lustrovaný dvakrát. Kedy však prebehla prvá lustrácia, kto ju nariadil a za akým účelom a ako sa mohla ocitnúť v rukách Mariana Kočnera, nie je známe.

Kukláči sa vrátili do Kolárova

Kukláči v marci tohto roka opäť zasahovali pri Kolárove, prehľadávali  terén v okolí Dediny Mládeže. Nakoniec vypílili strom a jeho kmeň si odviezli. Zdroj TV JOJ uviedol, že by to malo mať súvis s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Polícia túto informáciu nepotvrdila ani nevyvrátila.

Strom rástol medzi dvomi hrádzami, jeho okolie zrejme slúžilo nielen ako nelegálna skládka odpadu. Na mieste boli viaceré policajné autá a tmavomodrá dodávka, v ktorej podľa zdroja televízie JOJ mal sedieť jeden z obvinených v prípade tejto dvojnásobnej vraždy novinára a jeho snúbenice. Podľa zdroja TV JOJ si práve v týchto miestach na kmeni stromu mal niekto pravdepodobne cvičiť streľbu. 

Nečakaný zvrat vo vyšetrovaní

Ďalší dôležitý milník v prípade nastal v apríli, kedy sa na výsluchu Miroslav Marček priznal k streľbe na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Policajnou eskortou ho následne previezli do Sládkovičova a Veľkej Mače. Tam s ním vyšetrovatelia robili ďalšie úkony. Tomáš Szabó mal byť podľa výpovede Marčeka šoférom.

​O mesiac neskôr sa opätovne začala rekonštrukcia vraždy. Vyšetrovatelia skúmali priebeh a spôsob, akým došlo k vražde dvojice, ako sem presne obvinení mali doraziť, no aj ďalšie detaily okolo vraždy. Polícia na miesto priviezla aj obvineného Miroslava Marčeka, ktorý im ukázal miesto, kde čakal na Jána Kuciaka. Mal tak robiť v okolí letnej kuchynky. Na mieste boli aj obhajcovia obvinených Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Zoltána Andruskóa (pozn.red: ako prvý právoplatné odsúdený, prijal dohodu o vine a treste), Aleny Zsuzsovej.

Marček priebeh svojho konania opísal tak, že on vošiel na pozemok novinára, počkal naň v prístavbe domu, keď sa snúbenci vrátili domov, vošiel dnu cez hlavný vchod a oboch zastrelil. Podľa zistení TV JOJ nesedia v tvrdeniach Marčeka už prvotné zistenia antropologických posudkov, počet striel a miesta, ktoré po výstrele zasiahli poškodeného novinára.  K výpovedi Marčeka, ako osudný večer prebiehal, sa vyjadril aj obhajca Zsuzsovej. "Verifikovala sa výpoveď pána Marčeka ako prebiehala samotná vražda. K výsledkom sa vyjadrovať nechcem, nakoľko bude prebiehať znalecké dokazovanie," vyjadril sa obhajca Aleny Zsuzsovej  Štefan Neszméry. 

Kuciaka mali uniesť tak, aby ho nikto nikdy nenašiel

Obžalovaných z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej usvedčujú napríklad informácie z mobilných telefónov, fotografie aj výber peňazí z banky ako odmeny pre jej vykonávateľov. Vyplýva to z obžaloby, ktorú prokuratúra podala na Alenu Zsuzsovú, Miroslava Marčeka, Tomáša Szaboá a Mariana Kočnera. Jána Kuciaka chceli pôvodne uniesť a zariadiť to tak, aby sa jeho telo nikdy nenašlo. Spis obžaloby má televízia JOJ k dispozícii. Obžaloba detailne popisuje udalosti ako pred vraždou, tak aj po nej. 

Vďaka dôkazom a vzájomnej komunikácii, ktorú vyšetrovatelia získali, mali zmapovaný pohyb jednotlivých aktérov. Podľa toho zistili, že Alena Zsuzsová Andruskóa vyplatila deň po vražde, kedy sa stretla s Kočnerom. Miroslav Marček a Tomáš Szabó mali zinkasovať po 20 tisíc eur, Andruskó 10 plus si tým vyžehlil 20-tisícový dlh za prebratú zálohu za napokon nevykonanú vraždu prokurátora Maroša Žilinku. S Kočnerom sa Zsuzsová stretla aj 26. februára, keď si vykonávatelia vypýtali doplatok, keďže vražda si získala mimoriadnu pozornosť verejnosti. Deň na to si Kočner z banky vybral 50 tisíc eur v 500-eurových bankovkách. Koľko dostali vykonávatelia, nie je presne známe. 

Koniec vyšetrovania 

23. septembra 2019 vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.  Obhajobe dal lehotu od 30. septembra do 4. októbra na oboznámenie sa s výsledkami vyšetrovania vraždy a jeho novinára. Z pätice obvinených vyšetrovacie orgány vylúčili Zoltána Andruskóa na samostatné konanie, keďže sa rozhodol s políciou spolupracovať. V prípade bol obvinený z údajného sprostredkovateľa vraždy. 

Zásadný posun, ktorým sa čoskoro prípad uzavrie nastal 19. decembra, kedy sa začalo predbežné verejné pojednávanie obžaloby obvinených z vraždy. Na súd priviedli Alenu Zsuzsovú, Mariana Kočnera, Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka. Prítomní boli aj rodičia Jána Kuciaka a matka Martiny Zlatica Kušnírová. 

Obžalovaní prišli do miestnosti v sprievode ozbrojených kukláčov. Ani jeden z obvinených nemal záujem uzavrieť dohodu o vine a treste. Rovnako odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste s niektorým z obvinených aj dozorový prokurátor. Predsedníčka senátu zároveň vyhlásila, že obžalovaným hrozí 25 rokov až doživotie. Obžaloba celkovo obsahuje šesť skutkov, všetky sú podľa sudkyne z právnického hľadiska správne sformulované. 

V procese vyšetrovania nastali podľa obhajcu Mareka Paru pochybnosti. Problém vidí napríklad v uzneseniach pri prebratí telefónov, ako aj vypracovaní forenzných správ, na ktorých sa podieľali ľudia, ktorí neboli členmi spoločného tímu. Napríklad protokol, ktorým bol prevzatý mobil a USB kľúč Zsuzsovej alebo mobil Miroslava Marčeka podpísal vyšetrovateľ mimo spoločného tímu. Absentujú vraj aj príkazy na domové prehliadky niektorých osôb. Ide o také porušenia, ktoré treba odstrániť, dovtedy vraj nemajú možnosť na úplnu obhajobu, nástojil obhajca Mariana Kočnera. 

Dozorový prokurátor nakoniec navrhol prijať obžalobu a vytýčiť termín hlavného pojednávania. S tým ale všetci nesúhlasil. Obhajkyňa Zsuzsovej navrhovala, aby obžalobu odmietli a vrátili celú vec do prípravného konania. Rovnaký názor mal aj obhajca Kočnera Marek Para. Zástupkyňa Tomáša Szabóa ale požiadala o vytýčenie pojednávania, takže súhlasí s návrhom obžaloby. Marčekov obhajca nevyužil právo vyjadriť sa, ani Marček samotný.

Senát súdu nakoniec obžaloby prijal. Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodol nariadiť hlavné pojednávanie a určuje sa jeho termín na dni 13. januára, 14. januára, 15. januára, 20. januára, 21. januára, 22.januára, 3.februára, 4. a 6. februára a to každý deň od 9:00 hodiny.  

Na záver roka spoznal svoj trest Andruskó

Dva dni pred začiatkom roka 2020 rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Pezinku o dohode o vine a treste pre obvineného Zoltána Andruskóa. Ten mal byť sprostredkovateľom medzi Alenou Zsuzsovou a dvojicou vykonávateľov, Miroslavom Marčekom a Tomášom Szabóom. Andruskó podľa sudkyne najskôr "zobchodoval" ľudský život a následne aj svoj trest. Na základe dohody o vine a treste mal dostať desaťročný trest. 

Na pojednávaní prokurátor opísal skutok, ktorý mal Andruskó urobiť. Andruskó za prísľub odpustenia 20-tisícového dlhu a 50-tisícovej odmeny prijal objednávku vraždy novinára. Dostal od Zsuzsovej fotky Jána Kuciaka, odovzdal ich Szabóvi, ktorý s Marčekom prijali objednávku vraždy novinára. 

Predsedníčka senátu sa však rozchádzala s názorom prokuratúry na tom, ako by mala vyzerať dohoda. Podľa jej názoru 10 rokov nie je spravodlivý, ani primeraný trest. Sudkyňa Pamela Záleská vyhlásila, že primeraným trestom by bolo 15 rokov, čo súd po niekoľkých hodinách aj schválil. Proti rozsudku sa Andruskó nemôže odvolať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy