Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vražda Ernesta Valka: Senát súdu vytýčil dátum pojednávania, kedy rozhodnú o dohode o vine a treste pre Klinku
Zdielať na

Vražda Ernesta Valka: Senát súdu vytýčil dátum pojednávania, kedy rozhodnú o dohode o vine a treste pre Klinku

PEZINOK / Senát Okresného súdu v Pezinku zasadal pre vytýčenie termínu verejného pojednávania, kde má súd rozhodnúť o schválení návrhu uzavretia dohody o vine a treste pre Jaroslava Klinku v prípade vraždy právnika Ernesta Valka. Dohodu na súd podal prokurátor, ktorý ju s obvineným uzatvoril v júni tohto roka. Klinka sa priznal, že dome zavraždeného právnika lúpil.

"Senát OS Pezinok na dnešnom neverejnom zasadnutí preskúmal obsah návrhu dohody o vine a treste v zmysle par. 331 ods. 1 Tr. poriadku, pričom rozhodol tak, že návrh Generálnej prokuratúry SR súd neodmietol. Preto vytýčil termín verejného zasadnutia na 31. 01. 2020 o 9.30 hodine, kedy sa bude rozhodovať o schválení/neschválení návrhu dohody o vine a treste," vyjadril sa Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave.

 Jaroslav Klinka z vraždy právnika Ernesta Valka obvinený nebol, priebeh vraždy nevidel. V čase, keď na Valka strelec vystrelil, bol údajne v inej časti domu. Z vraždy známeho právnika polícia s prokuratúrou obvinila iba Jozefa Radiča. Ten ale popiera, že by na Valka vystrelil. Obaja pritom priznávajú, že vo Valkovej rezidencii v Limbachu boli spoločne, lebo ho chceli olúpiť. 

​Zaujímavosťou na celom prípade je, že komplic Jozefa Radiča Klinka podmienil svoju spoluprácu s políciou tým, že ho bude zastupovať priateľ zavraždeného právnika Daniel Lipšic. Ten dohodu o vine a treste považuje za férovú.

Exmanželka Valka o vražde

O vražde Valka prehovorila po pojednávaní v kauze miliónových zmeniek, kde vypovedala ako svedok, Oľga Vlaková - exmanželka. Do rúk sa jej dostal totiž vyšetrovací spis. Z toho, čo sa doteraz dozvedela, zostala šokovaná. Dokonca sa vyjadrila, že neverí, že páchateľmi sú Klinka s Radičom a prípad by sa mal opäť otvoriť.

 Na otázku TV JOJ, čo hovorí na dôkaznú situáciu a to, čo vyplynulo zo spisu, ktorý čítala odpovedala: "Priznám sa, že som to ešte nepreštudovala celé. Čítala som hlavne výpovede Klinku a Radiča, som z toho dosť zhrozená, pretože výpovede tých dvoch sa absolútne v ničom nezhodujú." 

Klinka už vo väzení sedí za prepad banky v Kremnici. Práve za mrežami sa rozhodol,  že policajtom povie, ako to bolo. Práve to bolo kľúčové pri objasnení vraždy Ernesta Valka. To, že sa Jaroslav Klinka priznal k lúpeži v právnikovom dome, potvrdila v tom čase aj generálna prokuratúra.

"Dnes bola uzatvorená dohoda o vine a treste medzi prokurátorom trestného odboru Generálnej prokuratúry SR a obvineným J. K.Trest 7 rokov a 2 mesiace so zaradením do ústavu so stredným stupňom stráženia, trest prepadnutia veci a ochranný dohľad. Trest je súhrnný vzhľadom na rozsudok Okresného súdu v Žiari nad Hronom z roku 2007, kde bol obvinený odsúdený za trestný čin lúpeže na trest odňatia slobody vo výmere 6 rokov a 8 mesiacov," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová v máji 2019.

​ Ernesta Valka zavraždili 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu. Bývalý predseda Ústavného súdu SR bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

TV JOJ exkluzívne vo vile Ernesta Valka, viac o prípade aj TU: 

Najčítanejšie správy