Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kauzy roku 2019: Svetlo sveta uzrela Gorila, Kočner šachoval v justícii, obvinili Fica aj Kisku
Zdielať na

Kauzy roku 2019: Svetlo sveta uzrela Gorila, Kočner šachoval v justícii, obvinili Fica aj Kisku

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / V roku 2019 otriasli Slovenskom kauzy, ktoré postavili Slovákov, políciu a príslušné orgány na nohy. Hoci je už Marian Kočner pre vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vo väzbe, jeho kontakty siahali podľa doposiaľ zverejnených informácií až na justíciu. Okrem Kočnerovej komunikácie cez aplikáciu Threema, uzrela svetlo sveta aj nahrávka Gorila, ktorú TV JOJ a iné redakcie dostali do mailu. Tak sa rozšírila lavína káuz a podozrení týkajúcich sa politikov a expolitikov, či vysokopostavených funkcionárov. Slovenskom ale otriasli aj kauzy plánovaných vrážd prokurátorov, či nechutné obchodovanie s mladými Slovenkami v cudzine. Prečítajte si súhrn toho najhoršieho, čo sa za posledných 365 dní v slovenskom štáte udialo.

Gorila uzrela svetlo sveta

Redakcia spravodajstva televízie JOJ dostala 16. októbra vo večerných hodinách e-mail s odkazom na stiahnutie súboru v mp3 formáte s názvom Gorila. Ide o zvukovú nahrávku, ktorej pravosť zatiaľ nemožno stopercentne verifikovať, no celkovo ide o takmer 39 hodín zvukového záznamu. Už v úvode je počuť hlasy, ktoré majú podľa zverejneného analytického prepisu patriť ministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi a Jaroslavovi Haščákovi z finančnej skupiny Penta. Nahrávka mala vzniknúť v byte v Bratislave na Vazovovej ulici po tom, ako príslušník SIS Peter Holúbek postrehol zvýšený pohyb vysoko postavených osôb v blízkosti jeho súkromného bytu. Po obdržaní operatívnej informácie, Slovenská informačná služba byt na Vazovovej ulici vybavila odpočúvacím zariadením. 

TV JOJ Mlachárka niekoľko hodín na to oslovila. Ten ale Gorilu odmietal komentovať a vraj ho to ani nezaujíma. V telefonáte na poznámku reportéra TV JOJ Dáriusa Haraksina, že aj jeho hlas podľa zverejneného analytického prepisu je na nahrávke počuť, odpovedal : "No a čo. Ja som žiadnu nahrávku nepočul a ak nemáte čo robiť po večeroch, tak si ju kľudne vypočujte. Mňa to ale netrápi až tak, že by som chcel takto tráviť čas a počúvať nejakú nahrávku." 

Nahrávka obsahuje aj pasáž rozhovoru Fico - Haščák. Zachytáva aj pozadie financovania strany Smer-SD. Hlasy, ktoré by mali patriť Jaroslavovi Haščákovi a Ficovmu osobnému tajomníkovi Františkovi Határovi, dohadujú finančný príspevok pre Smer. 

Robert Fico pritom dlhodobo tvrdí, že Gorila je obludnou kauzou druhej Dzurindovej vlády. V redakcii spravodajstva sa nám podarilo porovnať nahrávku s prepisom, ktorý dostali médiá v rok 2011. Fico s Haščákom rozoberajú čistky v Smere, zdravotníctvo aj možnú koalíciu po voľbách.  Po zverejnení nahrávky skupina Penta oznámila, že podá trestné oznámenie, pretože podľa finančnej skupiny akékoľvek nahrávky tohto druhu, bez ohľadu na ich pôvod, sú nezákonným materiálom a nesmú byť zverejňované a používanéTelevízia JOJ kontaktovala aj bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáša Kyselicu. Pre TV JOJ v rozhovore uviedol, že nevylučuje, že môže ísť o nahrávku, ktorú mali v rámci spisu, keď bol ešte vedúcim tímu.   

Celý rozhovor s exšéfom vyšetrovacieho tímu Gorila Lukášom Kyselicom: 

Padlo obvinenie pre Gorilu

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podal 18. decembra 2019 obvinenie na bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Obvinili ho za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v spojitosti s kauzou Gorila. Svoje právomoci mal zneužiť v období rokov 2007 až 2014, keď si ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila nekonal. 

​Plánovanie vraždy prokurátora Žilinku a Šufliarskeho 

Z policajnej razie Virtuóz vyplynuli zaujímavé prepojenia. Ide najmä o páchateľov, ktorí dodali zbrane na plánované vraždy prokurátorov. Jeden z obvinených v tejto veci je právnický koncipient Adam H. z Komárna. Adam mal získané samopaly od kumpána Dávida Sz. predať za 2 500 eur Zoltánovi Andruskóovi. Ten ich mal posunúť Miroslavovi Marčekovi a Tomášovi Szaboovi. Podľa zistení TV JOJ z prostredia vyšetrovania prípadu sa muži, ktorí mali vraždy vykonať, na skutok pripravovali aj v čase, keď obvineného Mariana Kočnera dostal prokurátor Ján Šanta do väzby pre kauzu miliónových zmeniek.

Objednávka likvidácie prokurátora Maroša Žilinku mala trvať minimálne od zimy 2017 do septembra 2018. Vykonať ju mala skupinka, ktorá stojí za vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Zoltán Andruskó dostal od Miroslava Marčeka presný pokyn za zadováženie dvoch zbraní. Marček podľa zistení TV JOJ požadoval najskôr zbraň Cal.22, no Andruskó vedel zohnať samopal vzor 61 Skorpion. S takým typom zbrane nakoniec Marček súhlasil. V apríli 2019 na výsluchu opísal, ako samopaly skúšal: "Jeden aj druhý sa zasekávali. Jeden som skúšal pri tom mieste, ktoré ukázal pán Andruskó, pri tom strome. Viac sa zasekával. Ten druhý sme vyskúšali v garáži, od Andruskóa sme ho zobrali neskôr. Asi v polovici augusta."

Vraždu Šufliarskeho podľa informácií TV JOJ prekazila policajná akcia News. Vtedy kukláči v Kolárove a Komárne zadržali podozrivých z Kuciakovej vraždy. Prvé zadanie na trojicu vrážd malo ísť v poradí Žilinka, potom mala nasledovať vražda Petra Šufliarskeho a napokon aj novinára Jana Kuciaka.  

Bývalý 1. námestník generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky pre TV JOJ priznal, že je stále obozretný a pod policajnou ochranou."Bezpečnostné opatrenia trvajú, určitým spôsobom alebo formou. Nemôžem to špecifikovať. Prokurátor sa musí naučiť s takouto situáciou vysporiadať, žiť." 

Prečo zavraždili najskôr Kuciaka? 

"Od Andruskóa mali mať Szabó a Marček jasné zadanie. To, že mali zavraždiť prokurátora Žilinku v nich vyvolávalo obavy. Boli v strese, predsa len išlo o vysokopostaveného prokurátora, ku ktorému sa bolo aj zložitejšie dostať. Rovnako to vnímali aj pri prokurátorovi Šufliarskom. Preto, keď boli tlačení k tomu, aby začali plniť objednávky, z tej trojice si vybrali cieľ, ktorý bol najzraniteľnejší - Jana Kuciaka. Nedomysleli si, čo taká vražda novinára spustí. Očakávali to skôr pri vražde prokurátorov," toto sú slová osoby - zdroja TV JOJ  z prostredia oboznamovaného s vyšetrovaním prípadu vrážd prokurátorov. 

Prípad ženy poliatej kyselinou: Opakuje sa meno Adam H. 

Adama prepája prípad Adriany, ktorú útočník polial kyselinou. Je totiž synom Daniela H., ktorý bol expartnerom Adriany. Tú 12. apríla v Nových Zámkoch pri rannej prechádzke napadol maskovaný muž a polial ju kyselinou.  Polícia teda pracovala aj s verziou, že 39-ročnú ženu napadol jej expartner. Na deň, keď si útočník počkal na svoju obeť, má ale alibi. Bol mimo Slovenska. 

Podľa psychológa tak konanie Adama nie je náhoda, keďže jeho otec má za sebou trestnú minulosť. Adamov otec dostal 6,5 ročný trest za prípravu vraždy z roku 1999, ktorý si už aj odpykal. Zlikvidovať chceli Jozefa K. v okrese Trenčín. 

Kočnerove "chápadlá" 

Kočnerove "chápadlá" sa dotkli aj generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Nielen novinárov ale aj jeho mali pre Mariana Kočnera sledovať, lustrovať. K tomuto plánu sa pred mesiacmi priznal bývalý SISkár a priateľ Kočnera Peter Tóth, ktorý Kočnerovu sledovaciu skupinu riadil. Podľa informácií TV JOJ to potvrdzuje aj textová komunikácia medzi ním a Kočnerom. Navyše zdroj televízie JOJ, oboznámený s vyšetrovaním tvrdí, že Čižnára lustrovali viackrát aj v policajných databázach.

 "Dôvodom jeho sledovania mohla byť nenávisť voči jeho osobe, a to z dôvodu, že na neho, ako na generálneho prokurátora nemali žiaden vplyv," objasnila Andrea Predajňová, hovorkyňa generálnej prokuratúry.  

​Tóth vo svojej výpovedi tvrdil, že sledovanie Čižnára si rozmysleli, pretože by šlo o veľkú rybu. Podľa informácií TV JOJ ale Kočner s Tóthom začiatkom roka 2018 začali komunikovať o bydlisku generálneho prokurátora. Prezývali ho Obočiar.

1.2.2018
M.K: Nevieme adresu Obočiara?
P.T.: Neviem.
M.K: Ok.
P.T.: Niekde v Pezinku.
M.K.: Jo.

Deň po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej má Kočner potvrdzovať, že má o Čižnára naďalej záujem. Rovnako ako aj o Daniela Lipšica, ktorého prezývali Gambino.

23.2.2018
M.K.: Dám nové subjekty.
P.T.: Ok.
M.K.: Obočiar a Gambino trvale platia.
P.T.: Ale aj tak si k tomu sadnime, lebo musíme pár vecí prebrať.

Slovensko sa 26. február 2018 dozvedá o vražde novinára a jeho snúbenice - Kočner Tóthovi zmenil úlohy. 

26.2.2018
M.K.: Asi by som momentálne zastavil tím v časti práce na pisálkoch... Nech sa venujú Gambinovi a Obočiarovi.
P.T.: Tak!

Ako sa Kočner so Zsuzsovou naháňali pre podpisy

Z údajnej komunikácie medzi Alenou Zsuzsovou a Marianom Kočnerom je zrejmé, že jeho spoločníčka bola veľmi aktívna pri agitácii za vznikajúcu Kočnerovu stranu. Pre stranu Cieľ zháňali podpisy aj medzi klientmi skrachovaných nebankoviek. Podľa tvrdení niektorých klientov skrachovaných nebankoviek, ich situáciu chceli zakladatelia strany Cieľ zneužiť vo svoj prospech. Hovorí o tom aj pán Lumír z Banskej Bystrice. Aj on bol jedným z tých, ktorí sprostredkovane obdržali pozvánku od Petra Tótha na stretnutie predsedníctva Združenia poškodených klientov v Kočnerovom hoteli na Donovaloch.  Na stretnutie dorazilo niečo vyše 30 ľudí. Dostali obed a 30 eur cestovné. K tomu im mal Peter Tóth spolu so šéfom združenia pribaliť aj hárky, ktoré mali rozdistribuovať svojim členom.  

V súvislosti s podpisovými hárkami na portáli Aktuality.sk zverejnili ďalšiu údajnú komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou. Zsuszová mala Kočnerovi zvestovať, že podpisové hárky mala nechať na vrátnici v Markíze, ako aj redaktorke TV JOJ Drahu Dobrovicsovej. Televízia Markíza pre aktuality túto správu odmietla. Rovnako spájanie so Zsuzsovej agitáciou odmietla aj Dobrovicsová.

Threema došla aj na slovenskú justíciu

Viacerých sudcov i prokurátorov namočila zverejnená komunikácia s Kočnerom do podozrení, že pri svojej práci konali nie podľa vedomia a svedomia, ale podľa potrieb Kočnera. Koncom augusta dokonca niektorým sudcom i prokurátorom zaistili mobily. Viacerí už dnes nie sú vo funkcii, prípadne majú prestávku. Obvinený však doteraz nebol nikto.

Z funkcie pre mediálny a politický tlak na rodinu odstúpila aj štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. "Chceli ste moju verejnú popravu, tak ju tu máte." Takto zneli slová Jankovskej keď odchádzala, nie však nadobro. Vrátila sa do sudcovského talára. Výkon sudkyne ale pre PNku prerušila.  Osobné či akékoľek iné stretnutie s obžalovaným Kočnerom odmieta. Jankovská na otázku TV JOJ, či komunikovala o komunikácii s Marianom Kočnerom aj so svojou sestrou, Jankovská odpovedala: "Áno, boli sme spolu na dovolenke. Nepozná a nestretávala sa s ním," uviedla. 

Na Jankovskú už bol podaný návrh na jej disciplinárne konanie, voči ktorému sa ale odvolala. Deň pred Vianocami predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková dopísala druhý návrh na disciplinárku. Disciplinárne konanie hrozí aj Jankovskej sestre Andrey Haitovej. Tá vraj mala klamať o tom, že si vymazala z Threemy nielen kontakty ale aj konverzácie. Mala to povedať pred osobitnou komisiou súdnej rady. Zvukový záznam ale pre chybu pracovníčky neexistuje. Pre podozrivú komunikáciu s Kočnerom skončil aj prokurátor Bystrík Palovič, sudkyňa Miriam Repáková, Ľuboš Sadovský, či David Lindtner a sudca Vladimír Sklenka. Obvinený ale doteraz nebol nikto.

Na Kočnera s Ruskom prišiel spoločný "mráz" 

Už niekoľko mesiacov sa ťahá súdne pojednávanie v kauze údajného falšovania zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur. Obžalovaným je v prípade Marian Kočner a Pavol Rusko. V prípade už vypovedali svedkovia - exmanželka Ruska Viera Rusková, dcéra Kočnera Karolína, filmár František Mojto, novinárka Nina Sobotovičová, veľkopodnikateľ a bývalý vlastník podielu v Markíze Milan Fiľo, podnikateľ Ivan Cvik, exmanželka po zosnulom právnikovi Ernestovi Valkovi. 

Na pojednávaní, ktoré do 16. decembra prebiehalo v priestoroch Ústavu na výkon väzby a výkon trestov odňatia slobody v Bratislave, prokurátor Ján Šanta čítal už aj správy z Kočnerovej Threemy. Pojednávanie teraz bude prebiehať len na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Práve 16. decembra tohto roka sa po prvýkrát stretli na súde Kočner a Rusko naraz, dovtedy akoby sa Rusko stretnutiu s Kočnerom vyhýbal. Neukázal sa ani na novembrovom pojednávaní, kedy mala byť vypočutá kľúčová svedkyňa - znalkyňa Erika Straková, ktorá skúmala podpisy na zmenkách. Rusko sa dostaviť nemohol pre PNku, má problémy s krčnou chrbticou, nakoniec ho aj hospitalizovali. Na decembrové pojednávanie sa už ale Rusko dostavil. Ďalší termín pojednávania je vytýčený na 8. januára 2020. 

Ako dal Dobroš prepustiť Mišenku, ktorého potom verejne popravili

Topoľčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku chcel z väzby najskôr dostať Marian Kočner cez Petra Šufliarskeho, čo vyplývalo z smsiek, ktoré ukázal Šufliarsky vo vysielaní TA3. Televízii JOJ neskôr získala zápisnicu z iného súdneho konania,  z ktorej obsahu vyplývalo, že Mišenkovi z väzby dopomohol bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. A pritom, v tom čase polícia údajne mala mať operatívnu informáciu, že za zrušenie Mišenkovej väzby, sa ponúka mastný úplatok.

Vyšetrovacie orgány sa tým ale nezaoberali. "Dobroš" nariadil zrušenie väzby 7. mája 2010, a to cez telefón. "Zrušenie väzby bolo nariadené telefonickým pokynom. Telefonickým pokynom bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku vtedajšiemu krajskému prokurátorovi v Nitre doktorovi Mamrákovi," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Mišenku po prepustení podsvetie do 3 týždňov verejne popravilo. Kočner vo svojich smskách Šufliarskemu písal, že keby ho "Dobroš " nepustil z väzby, mohol žiť. Strýko Mišenku Viliam Mišenka pred 4 rokmi sám podal podnet vyšetrujúcim orgánom, v ktorom naznačuje, že prepustenie jeho synovca na slobodu v roku 2010, mohlo sprevádzať korupčné nátlakové konanie smerované k Dobroslavovi Trnkovi. Polícia sa ale vecou hlbšie nezaoberala. Kedže prípad nesie viacero náznakov na podozrivé konanie smerom k orgánom činným v trestnom konaní, TV JOJ požiadala Generálnu prokuratúru o preskúmanie postupu vyšetrovateľa. Konkrétne vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu brania úplatku a trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Historický krok generálneho prokurátora Čižnára

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zrejme historicky prvýkrát zbavil v októbri mlčanlivosti bývalého šéfa prokuratúry Trnku pre prípad Mišenku a podnet Televízie JOJ orgánom činným v trestnom konaní. Následne to urobil aj v prípade už známej nahrávky rozhovoru s Kočnerom. Samotný Trnka sa výsluchu pred políciou nebránil a čakal či mlčanlivosti zbavený nakoniec bude. Pre prípad Jozefa Mišenku už vypovedal ako svedok v septembri.  

Policajti na návšteve u Trnku

14. októbra denník N zverejnil nahrávku medzi Marianom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom. Kočner v nej bývalému generálnemu prokurátorovi vulgárne nadáva. Nahrávka je o kupčení s nahrávkou Gorila. Trnka ju chcel so svojimi kumpánmi predať šéfovi finančnej skupiny Penta Jaroslavovi Haščákovi.

Krátko na to, zasahovali v dome bývalého generálneho prokurátora policajti. O Dobroslavovi Trnkovi je známe, že je vášnivým strelcom. Je majiteľom 4 legálnych strelných zbraní. Podľa informácií Televízie JOJ ich po zverejnení nahrávky údajného rozhovoru Kočner Trnka, chceli vidieť policajti. Trnka ale tvrdí, že on ich chcel dať na políciu sám a dobrovoľne. Problémom však bolo, že všetky neboli uskladnené tak, ako majú byť. Jednu zo zbraní si odložil v trezore. Priamo na prokuratúre. 

Redaktor TV JOJ: Bol to samopal?
D.Trnka: Nie, nie, nie. Je to definované ako guľová zbraň vzor 58 tuším.
Redaktor TV JOJ: Čiže samopal upravený na športovú streľbu?
D.Trnka: Áno, presne tak.

Generálna prokuratúra na otázku, či smie mať upravenú útočnú pušku prokurátor v práci v trezore neodpovedala. Trnka v tom však problém nevidí. Hovorí, že to bolo pre to, že ju chcel na druhý deň odovzdať. 

Vypočujte si celý rozhovor s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom:

Fico si musel pobaliť kufre 

Bývalý predseda vlády Robert Fico si po 7 rokoch zbalil kufre a odišiel z luxusného obytného komplexu Bonaparte. Urobiť tak mal k 31. októbru tohto roku. Byt patril už odsúdenému Ladislavovi Bašternákovi. Predseda Smeru sa však reálne v byte odsúdeného daňového podvodníka Bašternáka už dlhšie nezdržiaval.  Konkurzná správkyňa prepadnutého majetku pre TV JOJ uviedla, že výťažok z nájomného, ktoré za posledný polrok Fico zaplatil, je 1 15 900 eur. Mesačne teda platil 2 650 eur. 

​NAKA obvinila Fica 

Piateho decembra vyšetrovateľ NAKA obvinil Roberta Fica z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať kontroverzným videom Roberta Fica.

​Vo videu bývalý premiér povedal, že orgány činné v trestnom konaní rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov. Týmito slovami komentoval rozsudok Najvyššieho súdu, ktorý odsúdil Milana Mazureka za extrémistické trestné činy. 

Práve poslanca Kotlebovej ĽSNS odsúdil Najvyšší súd za extrémistické trestné činy, prišiel o mandát poslanca Národnej rady SR a musel zaplatiť peňažný trest vo výške 10-tisíc EUR. 

Deň nato, teda 6.12. Národná kriminálna agentúra obvinila aj bývalého prezidenta Andreja Kisku. Stalo sa tak v súvislosti s kauzou okolo jeho firmy KTAG. Kiska čelí obvineniu za pokračujúci zločin daňového podvodu vo forme organizátora. 

Kiska na svoje obvinenie reagoval, že je to špinavá politická kampaň. 

Radičovej vláda a problémy s generálnym prokurátorom

Údajné kupovanie hlasov poslancov sa malo diať za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 až 2012. Polícia dostala dôvod na obnovenie vyšetrovania, dôkazov, ktoré sú natoľko závažné, že ich oprávňuje začať aj trestné stíhanie. To, že vyšetrovanie zrejme obnovili pre TV JOJ v auguste uviedol poslanec Martin Poliačik. "Prišiel mi telefonát, že v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka boli zistené nové skutočnosti, na základe ktorých bolo obnovené vyšetrovanie podozrení z korupcie a z kupovania poslaneckých hlasov pri voľbe generálneho prokurátora pri voľbe v roku 2010/2011." 

Iveta Radičová sa pre TV JOJ vyjadrila, že s vypovedaním na polícii problém nemá, ak ju vyšetrovateľ bude kontaktovať.  "Nikdy som nemala problém vypovedať v akejkoľvek kauze, lebo platí padni komu padni. Desaťmesačný súboj o zmenu na generálnej prokuratúre, ťažký súboj, ktorý zavŕšil protiústavným rozhodnutím prezident je dôkazom, že to bol zásadný moment pre budúcu podobu Slovenskej republiky. Dnes, po desiatich rokoch, je to azda úplne zrejmé a ja môžem zopakovať len svoje slová z roku 2010, kedy som celú situáciu v národnej rade označila za nedôstojnú, neprimeranú, priam až cirkusovú a nevhodnú pre ďalšiu dôveru občanov a pokračovanie vo vládnutí. Na týchto slovách trvám," uviedla pre TV JOJ Iveta Radičová.  

V súvislosti s toutou kauzou Radičová na polícii vypovedala. 

Náhravka o šikanóznych postupoch voči členom ochranky

Televízia JOJ uverejnila v Novinách audiozáznam z porady na Úrade pre ochranu ústavných činiteľov. Vtedajší riaditeľ kritizoval svojich podriadených preto, že členovia ochranky nemajú dostatočnú kondíciu. Peter Krajčirovič, ktorého niektorí podriadení kritizujú pre jeho údajne šikanózne postupy, autentickosť nahrávky pre televíziu JOJ potvrdil. 

"Keby sem prišla, pani Nicholsonová, ktorej poskytujeme ochranu, ako osoba ženského pohlavia, si tu s niektorými vašimi elitnými policajtami, obrazne poviem, pozametá, slušne poviem, poníži, zahanbí. To je žena a v takej kondícii je,"  takto pred dvomi rokmi dohováral svojim podriadeným na veľkej porade celej ochranky. Kritizoval niektorých jej členov pre nedostatočnú fyzickú kondíciu. Nahrávka nie je oficiálna. Krajčirovič však jej pravosť potvrdil. Hovorí, že od inkriminovanej porady sa situácia na úrade čiastočne zmenila. 

Krajčirovič už dnes nie je na čele Úradu pre ochranu ústavných činiteľov, šéfuje osobným bodyguardom. Z vedúcej pozície odišiel po kauze Vietnamec, ktorú vníma ako krivdu. Komentovať to ale bližšie pre prebiehajúce vyšetrovanie nechcel.  

Exkluzívny rozhovor pre TV JOJ a viac o tom, či voči členom ochranky používa šikanózne postupy si pozrite TU:

​Obchod s bielym mäsom - predali mladé Slovenky 

Mladá Trebišovčanka pre TV JOJ opísala peklo, ktoré zažila v škótskom Glasgowe. Vylákali ju tam za dobre platenou prácou. Ostala však bez práce, bez peňazí či znalosti jazyka. Keď zadržali policajti spoločného škótsko- slovenského tímu organizovanú skupinu, nik netušil, aké obludné rozmery tento prípad naberie. Podľa zistení polície ich mali ponúkať na sexuálne služby Pakistancom žijúcim v Anglicku a Škótsku, prípadne im ich mali ponúkať ako nevesty. Akcia s názvom "Synopsis" vo februári 2017 vyústila do obvinenia šiestich ľudí na Slovensku a štyroch v Glasgowe. Skoro všetci sú z Trebišova. Jednu z mladých Trebišovčaniek predali na sobáš s Pakistancom. "Deň pred sobášom mi dal 500 eur. Potom po sobáši mi dal ďalších 500 eur," opísala priebeh vyplácania podvedená žena. Žene sa po niekoľkých týždňoch podarilo od muža, ktorý ju kúpil, utiecť a vrátila sa domov. 

Tento organizovaný gang má na krku aj ďalší prípad, z ktorého mrazí. Jednu Trebišovčanku, ktorej identitu sme v reportáži nechali utajenú, priamo na rušnej ulici pred obchodným domom predali cudzincovi za 10 tisíc libierIšlo o hlavu tohto gangu. Nepálčan ju zavrel vo svojom byte, kde ju pravidelne znásilňoval. A to napriek tomu, že bola tehotná. Po narodení dieťaťa Trebišovčanku donútil do rodného listu zapísať ako otca práve jeho. Podarilo sa jej ujsť. Celkovo sa v prípade dodnes prihlásilo až 14 obetí. Trojicu Slovákov v škótsku nakoniec odsúdili. Hlavou tohto gangu bol 61-ročný Vojtech Gombár. Pomáhali mu Jana Šándorová aj Rastislav Adam. Organizovaný gang tak rozdelili orgány na dve časti. Štyria spoznali svoje tresty v piatok, 8. novembra 2019. Ďalších 6 ľudí je súdených na Slovensku. A to bez väzobného stíhania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy