Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zistenia TV JOJ: Objednávka vraždy porokurátorov trvala aj po uväznení Kočnera. Na prípravách vraždy sa ďalej pracovalo
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Objednávka vraždy porokurátorov trvala aj po uväznení Kočnera. Na prípravách vraždy sa ďalej pracovalo

BRATISLAVA / Podľa zistení TV JOJ z prostredia vyšetrovania prípadu objednávky vraždy vysokopostavených prokurátorov Generálnej prokuratúry SR Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho vyplýva, že sa muži, ktorí mali vraždy vykonať, na skutok pripravovali aj v čase, keď obvineného Mariana Kočnera dostal prokurátor Ján Šanta do väzby pre kauzu miliónových zmeniek. Vyšetrovateľovi NAKA to vyplýva z výsluchov osôb, ktoré sa podieľali na príprave a na výkone vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Podľa zistení portálu Noviny.sk trvala objednávka likvidácie prokurátora Maroša Žilinku minimálne od zimy 2017 do septembra 2018. Vykonať ju mali rovnakí ľudia, ktorí stoja za vraždou Jana Kuciaka a jeho snúbenice. 

Kočnera zobrali do väzby pre zmenky v lete 2018, v tom čase bol novinár Ján Kuciak mŕtvy už štyri mesiace. 

Z opakovaného výsluchu údajného sprostredkovateľa vraždy novinára vyplynulo, že prvotné zadanie na plánované vraždy išli na prokurátorov. Ich popravy chceli najatí muži vykonať vopred určenými typmi zbraní, ktoré im samotný zadávateľ objednávky zabezpečil. Zoltán Andruskó dostal od Miroslava Marčeka presný pokyn za zadováženie dvoch zbraní. Marček podľa zistení TV JOJ požadoval najskôr zbraň Cal.22, no Andruskó vedel zohnať samopal vzor 61 Skorpion. S takým typom zbrane nakoniec Marček súhlasil. 

Prvé zadanie na trojicu vrážd malo ísť v poradí Žilinka, potom mala nasledovať vražda Petra Šufliarskeho a napokon aj novinára Jana Kuciaka. 

Pre TV JOJ sa nedávno mimo kamery vyjadrila osoba z prostredia oboznamovaného s vyšetrovaním prípadu vrážd k tomu, prečo vrahovia zavraždili najskôr novinára Kuciaka: "Od Andruskóa mali mať Szabó a Marček jasné zadanie. To, že mali zavraždiť prokurátora Žilinku v nich vyvolávalo obavy. Boli v strese, predsa len išlo o vysokopostaveného prokurátora, ku ktorému sa bolo aj zložitejšie dostať. Rovnako to vnímali aj pri prokurátorovi Šufliarskom. Preto, keď boli tlačení k tomu, aby začali plniť objednávky, z tej trojice si vybrali cieľ, ktorý bol najzraniteľnejší - Jana Kuciaka. Nedomysleli si, čo taká vražda novinára spustí. Očakávali to skôr pri vražde prokurátorov," povedal zdroj TV JOJ. 

V prípade Kuciak vypovedal aj bývalý príslušník SIS Peter Tóth a ďalšie osoby. Tie priznávajú, že vykonávali sledovania Jana Kuciaka. Robili to aj samotní vykonávatelia vraždy. Neuvádzajú ale podrobnosti z prípadného sledovania aj prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho. K vražde prokurátorov mala pribudnúť aj vražda bývalého ministra vnútra Daniela Lipšica. Tvrdí to zadávateľ objednávok Zoltán Andruskó, ktorému mala za vykonané vraždy vyplácať peniaze Alena Zsuzsová. 

O plánovanej vražde Petra Šufliarskeho TV JOJ informoval už 4.10. 2018 s tým, že vraždu prekazila policajná akcia News. Pri nej v Kolárove a Komárne policajní kukláči zadržali podozrivých z Kuciakovej vraždy. Vražda sa mala údajne stať v najbližších dňoch v obci na západnom Slovensku, v ktorej prokurátor býva. Plánovaná vražda mala mať podobný priebeh ako vražda Jána Kuciaka. Informáciu vtedy televízii JOJ potvrdili tri nezávislé zdroje. 

​Objednávka na vraždu prokurátorov bežala aj počas leta 2018

Podľa svedka Andruskóa mala nákup oboch samopalov určených na vraždu prokurátorov financovať obvinená v prípade vraždy Jana Kuciaka a jeho snúbenice Alena Zsuzsová. Tá prvý samopal určený na vraždu Žilinku vyplatila okamžite. Nákup druhého bol zložitejší. 

Podľa svedeckej výpovede svedka Andruskóa, ktorú polícii podal počas prípravného konania sprostredkovateľ vrážd prokurátorov aj samotného novinára vyplýva, že nákup samopalu pre vraždu prokurátora Šufliarskeho zadal Marčekov komplic, Tomáš Szabó. Ten pri vražde novinára mal strelcovi asistovať. Samotný dátum pokynu pre nákup vražednej zbrane na usmrtenie prokurátora Šufliarskeho je mimoriadne pozoruhodný. Objednávka prišla tesne pred letom 2018.

​Andruskó neurčil presný deň nákupu samopalu, polícii uviedol, že to bolo v apríli 2018. To, že obom prokurátorom naďalej hrozilo nebezpečenstvo nasvedčujú políciou preverované ďalšie skutočnosti a nič nezmenilo ani zadržanie Mariana Kočnera z dôvodu, že hrozil jeho pripravovaný útek do zahraničia. Kočner polícia zatkla 20.6.2018. Až na ôsmy deň ho definitívne dostal do väzby prokurátor Ján Šanta, ktorého dôvody pre Kočnerovu väzbu presvedčili aj odvolací súd, na ktorý sa obrátil so sťažnosťou. Jeho prvotný návrh na väzobné stíhanie Kočnera neprešiel pred sudcom Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie v kauze zmenky. Väzbu na Kočnera uvalil až Najvyšší súd, a to 28.6.2018.

Dianie okolo Kočnera ale nezastavilo prípravy na vraždy prokurátorov. Určite nie vraždu Šufliarskeho, pri ktorej nastali problémy s vyplácaním objednanej zbrane. Aj druhý samopal sa podľa svedka Andruskóa zaviazala vyplatiť údajná objednávateľka vraždy Alena Zsuzsová, no peniaze už z ruky tak ľahko pustiť nechcela. 

​Andruskó polícii vysvetlil, prečo predajcovi sumu 2500 eur za samopal na Šufliarskeho nevyplatil okamžite po prevzatí ako to urobil pri nákupe samopalu pre Žilinku. Vyšetrovateľovi povedal: "Ten samopal za 2500 eur som vyplácal postupne v splátkach. Nebolo to hneď, lebo Alena Zsuzsová uviedla, že Kočner je už vo väzbe."

Zsuzsová peniaze na nákup samopalov mala vyplácať v 50 eurových bankovkách

Už v priebehu januára 2019 sa prokurátor Peter Šufliarsky vyjadril k príprave jeho vraždy. Opisoval, že ako námestník generálneho prokurátora pôsobil v neprospech Mariana Kočnera, s ktorým ho spájajú osobné stretnutia aj nedávno na verejnosť preniknutá rozsiahla smsková komunikácia. 

Čo sa týka možného motívu objednávky fyzickej likvidácie, Šufliarsky na tlačovej besede uviedol: "Zaoberám sa tým od momentu ako som sa o tom dozvedel od novinárov. Tí, ktorí ma mali informovať, ma neinformovali, informovali ste vy. Mám dva scenáre, jeden horší ako druhý," uviedol Šufliarsky. 

​Prokurátor Maroš Žilinka, ktorý stojí za vyšetrovaním prípadov, v ktorých závažných spôsobom figuruje obvinený Marian Kočner sa tiež k motívom na svoju vraždu vyjadril 17. marca 2019 v TA3: "Som 100-percentne presvedčený o tom, že moja fyzická likvidácia určité súvisí s výkonom môjho povolania prokurátora," uviedol Žilinka. 

Kočner je k dnešnému dňu obvinený len v prípade objednávky vraždy novinára Jana Kuciaka, pre ďalšie trestné činy ekonomického charakteru je obžalovaný z falšovania cenín v kauze miliónových zmeniek. Polícia ho spolu s Tomášom Szabom obvinila aj z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy