Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Zistenia TV JOJ: Týmito zbraňami chceli zavraždiť prokurátora Žilinku
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Týmito zbraňami chceli zavraždiť prokurátora Žilinku

V máji polícia urobila v dome Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej rekonštrukciu vraždy. Na miesto priviedli aj Miroslava Marčeka

BRATISLAVA / K dnešným informáciám o ďalšom obvinení pre osoby z prípadu Kuciak síce polícia žiadne podrobné informácie nezverejnila, TV JOJ ale zistila, o aké zbrane sa konkrétne jedná.

Polícia obvinenie zakladá pre zaistené dva samopaly, ktoré mali byť použité na vraždu prokurátora Maroša Žilinku.

Podľa zistení webového portálu Noviny.sk sa k samopalom priznáva Miroslav Marček, ktorý tvrdí, že zavraždil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Marček začal spolupracovať s políciou a o samopaloch vyšetrovateľovi podrobne porozprával na výsluchu dňa 11.4.2019.

Marček dva samopaly vzor 61 škorpión dobrovoľne odovzdal polícii v deň pri jeho zadržaní v Kolárove počas domovej prehliadke.

Marček mal o dvoch samopaloch začať hovoriť približne takto: "Tieto dva samopaly som mal u seba doma asi od augusta 2018. Dal mi ich Zoltán Andruskó. Pôvodne mali byť použité na prácu na pána Žilinku, ale nefungovali".

​Cesta k samopalom viedla cez stretnutie v pizzerii

Marček vyšetrovateľovi opísal ako sa od Andruskóa k samopalom osobne dostal. Mal byť pritom aj jeho bratranec Tomáš Szabó. Z jeho výpovede vyplýva, že k prvému samopalu sa dostal v roku 2018 na stretnutí s Andruskóom v miestnej pizzerii. Opisuje ako sedeli v reštaurácii, keď za nimi prišla Andruskóova priateľka z Chotína. Tá počas rozhovoru povedala Andruskóovi, že doma mala konflikt s exmanželom. Keď z pizzerie odchádzali, viezli jeho priateľku domov. Išli dvomi autami. Marček si spomenul na rozhovor s bratrancom, keď už vysadli z auta. Ten sa týkal práve dvoch samopalov a Marček ho popísal takto:

"Keď sme vysadli z auta a čakali na dvore na Andruskóa, Tomáš (Marčekov bratranec poz. red) sa mi zdôveril, čo mu jeho priateľka povedala. Vraj vie o tých zbraniach."

​Marček nechcel, aby Andruskó so samopalmi spravil nejakú hlúposť

Marček pred vyšetrovateľom ďalej opísal, aké pocity v ňom mala vyvolať cesta z pizzerie v deň, keď sa dostal k samopalom. Z jeho slov vyplýva, že Andruskó sa správal po ceste domov k priateľke zvláštne. Zrejme preto, že tá im povedala o konflikte so svojim exmanželom. Ten býval pri miestnom ihrisku, okolo ktorého v ten deň prechádzali. Marčekove obavy z toho, že by Andruskó mohol spraviť nejakú hlúposť, mali vyvolať skutočnosti, ktoré polícii opísal takto:

"Domov išli nezvyčajnou cestou a keď Andruskó prechádzal okolo ihriska, spomalil a obzeral si to tam. Vtedy sme usúdili, že by bolo dobré, aby tie zbrane neostali u Andruskóa. Preto sme tie zbrane zobrali, aby sa nestala žiadna hlúposť, respektíve, aby on s nimi niečo nespáchal. Preto sme si od neho tie zbrane vypýtali. Vtedy sme od neho zobrali ten jeden."

Samopaly boli dva, ani jeden údajne nebol funkčný. Marček ich skúšal.

Podľa zistení TV JOJ dve hromadne účinné zbrane mal mať u seba Andruskó, ale muži ktorí mali podľa polície vykonať vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ich nikdy nepoužili. Polícia sa práve od údajného strelca Marčeka mala na výsluchu dozvedieť, kde samopaly Andruskó ukrýval vo svojej nehnuteľnosti a ako ich strelec skúšal.

Marček: Samopaly som vyskúšal pri strome aj v garáži. Zasekávali sa

Samotné dva samopaly polícia mala zaistiť u Marčeka pri domovej prehliadke. Po tom ako ich zobral od Andruskóa, keď mali v pláne samopalmi popraviť na objednávku prokurátora Maroša Žilinku. Polícii počas aprílového výsluchu povedal ako skúšal, či sú použiteľné. Skúsil ich takto: "Jeden aj druhý sa zasekávali. Jeden som skúšal pri tom mieste, ktoré ukázal pán Andruskó, pri tom strome. Viac sa zasekával. Ten druhý sme vyskúšali v garáži, od Andruskóa sme ho zobrali neskôr. Asi v polovici augusta."

Podľa Marčeka oba neboli použité na žiadnu trestnú činnosť a nevie, pre aké dôvody si vlastne Andruskó zaobstarával tie dva samopaly.

Miroslav Marček je jeden z dvoch obvinených z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorí spolupracujú s políciou. Druhým spolupracujúcim je údajný sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó. Je veľmi pravdepodobné, že práve teraz obaja obvinení polícii odkryli ľudí, ktorí dokázali pre plánované vraždy zabezpečiť oba zaistené samopaly.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy