Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyšetrovateľ vzniesol voči Alene Zsuzsovej obvinenie z nedovoleného ozbrojovania
Zdielať na

Vyšetrovateľ vzniesol voči Alene Zsuzsovej obvinenie z nedovoleného ozbrojovania

BRATISLAVA / Policajti z NAKA vzniesli obvinenie pre nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami piatim osobám. Medzi nimi je aj Alena Zsuzsová, ktorá je momentálne vo väzbe a čelí obvineniu aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

O tom, že voči Zsuzsovej bolo vznesené obvinenie ako prvá informovala RTVS

V malej obci neďaleko Nitry v piatok prebehla policajná razia Virtuóz, ktorá súvisí s prípadom Jána Kuciaka. Tridsaťštyriročného muža, ktorý býva v rodinnom dome vo Veľkom Cetíne ráno zadržali policajti, popoludní sem prišli spolu s ním a dom teraz prehľadávajú. Dávid, ktorého sa TV JOJ podarilo nakrútiť počas domovej prehliadky v jednom momente ukázal palec a potom mykol plecami, toto gesto patrilo príbuzným, ktorí stáli neďaleko. 

Práve Dávid, podľa obvinení zabezpečil a predal dva kusy samopalov. Podľa zdroja TV JOJ sa k tomu aj priznal. Spolu s ním polícia zadržala aj 33-ročného Adama z Komárna, ktorý zbrane určené na vraždu kúpil. Obaja boli obvinení spolu so známou trojicou Alenou Zsuzsuovou, Zoltánom Andruskóm a Tomášom Szabóom. Potvrdila to aj Szaboova advokátka. "Je pravdou, že môjmu klientovi bolo vznesené obvinenie za zločin nedovoleného ozbrojovania dnes využil právo a nevypovedal," povedala advokátka Ivana Kochanská. 

Policajti sa počas razie s krycím názvom Virtuóz, na ktorej pracovali vo štvrtok a v piatok v Nitrianskom kraji, zamerali na zbrane. Počas dňa vykonali prehliadku v dome 33 -ročného Dávida Sz. Ten mal podľa informácií TV JOJ od zimy 2017 do leta 2018 zabezpečiť dva samopaly pre vo štvrtok zadržaného a obvineného Adama H. Ten ich mal ďalej posunúť po 2500 eur už obvineným Zoltánovi Andruskóovi a Miroslavovi Marčekovi. Alena Zsuzsová v tomto prípade opäť vystupovala ako sprostredkovateľka objednávky vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. "Ja som poškodený a v prípade vznesenia obvinenia ako poškodený by som mal byť upovedomený o tomto procesnom úkone a rozhodnutí, ale zatiaľ som získal informáciu o nejakom skutku kvalifikovanom ako Nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami len na základe mediálnych informácií," povedal Peter Šufliarsky. 

Zbrane a aj väčší počet nábojov zaistili policajti už minulý rok, koncom septembra počas policajnej razie v dome u obvineného Miroslava Marčeka. Okrem Zsuzsovej teda čelia obvineniu z rovnakej veci aj Tomáš Szabo, Zoltán Andruskó a ďalší dvaja ľudia. "Policajti NAKA vykonali v dňoch 25.-26-07.2019 realizáciu PA Virtuóz, počas ktorej boli zadržané dve podozrivé osoby a toho času sa vykonávajú zaisťovacie úkony. V uvedenej trestnej veci bolo dňa 26.07.2019 na základe vyhodnotenia dôkaznej situácie vznesené obvinenie piatim osobám: Tomáš Sz., Alena Zs., Zoltán A., Adam H. a Dávid Sz. za spáchanie zločinu Nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami, z ktorých tri osoby sa toho času nachádzajú vo výkone väzby v inej trestnej veci," uvádza sa v stanovisku polície, ktoré publikovali na sociálnej sieti. 

Podľa zdroja TV JOJ, Zoltán Andruskó mal vo výpovedi spomenúť aj podnikateľa Mariána Kočnera, a to v prípade vyplatenia sumy za samopal na plánovanú vraždu, ktorý postupne splácal, kým mu Alena Zsuzsová nedala celú sumu 2500 eur. Ako dôvod, prečo sumu nevyplatil hneď bolo uvedené, že preto, lebo Marián Kočner je už vo väzbe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy