Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fico: Chceme zlepšiť podmienky pre ľudí, ktorí pracujú v týchto horúčavách
Zdielať na

Fico: Chceme zlepšiť podmienky pre ľudí, ktorí pracujú v týchto horúčavách

Tlačová beseda predsedu strany SMER-SD Roberta Fica. Témou sú nové pravidlá ochrany zdravia pracovníkov pred teplom.

BRATISLAVA / Predseda strany SMER-SD Robert Fico predstavil v piatok na tlačovej besede nové pravidlá ochrany zdravia zamestnancov na pracovisku počas teplotných extrémov. ​Túto tému už predstavili aj pred niekoľkými týždňami, v piatok Robert Fico priblížil novelizáciu právnej úpravy, ktorá upravuje podmienky na pracovisku.

Parlamentná strana SMER-SD v piatok o 12:30 ohlásila tlačovú besedu na tému nových pravidiel ochrany zdravia pracovníkov pred teplom. "Dnes padajú teplotné rekordy vo viacerých krajinách, sú to teploty, ktoré majú extrémny charakter. Je potrebné sa zamyslieť, či nie je čas, aby sme sprísnili a zlepšili podmienky pre ľudí, ktorí pracujú v takýchto náročných podmienkach," vysvetľuje predseda strany Robert Fico. 

​Túto tému už predstavili aj pred niekoľkými týždňami, v piatok Robert Fico predstavil novelizáciu právnej úpravy podmienok, ktoré upravujú podmienky na pracovisku. "Výsledkom je novelizácia jednej vyhlášky, ktorá stanovuje presnejšie podmienky ochrany zamestnanca v prípade, že pracuje v extrémnej horúčave alebo v extrémnom chlade," približuje. 

Účinnosť nadobúda prvého augusta

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo novelizáciu vyhlášky, ktorá nadobudne účinnosť prvého augusta tohto roka. Upraviť má podmienky pre tých zamestnancov, ktorí pracujú v extrémnych podmienkach a vysokých horúčavách. "Ide nám o to, aby zamestnanci mali stanovené také podmienky, že je ľudsky možné pracovať osem až desať hodín v takýchto teplotách," tvrdí Fico. 

Vyhláška by sa mala týkať ako zamestnancov, ktorí pracujú vonku, tak aj zamestnancov napríklad v halách. "Týmto spôsobom chcem vyjadriť solidaritu každému jednému, ktorý dnes pracuje v extrémnych podmienkach. Je jedno, či sú to podmienky vonku alebo sú to podmienky v nejakých halách, kde tie teploty dosahujú vysokú úroveň," objasňuje Fico. 

Spolupráca so zamestnávateľmi aj odbormi 

Zabezpečiť by chceli to, aby boli všetky podmienky dodržiavané a situáciu sa chystajú priebežne monitorovať. "V spolupráci so zamestnávateľmi a odbormi budeme navrhovať ďalšie riešenia. Verím, že aplikačná prax ukáže, že táto vyhláška prinesie svoj efekt," dúfa Fico.

Zamestnávatelia budú nútení zabezpečiť pitný režim, v prípade potreby prestávky. "Musia mať zabezpečený pitný režim. Ak je to už neúnosné, tak určite majú nárok na prestávku. Ak ide o halu, môže sa urobiť prestávka. Môžu ísť do klimatizovaných priestorov. Musia prispôsobiť haly k tomu, aby teplota bola znesiteľná," myslí si Fico. 

Platiť bude aj pre živnostníkov 

Množstvo robotníkov robí mimo štandardne uzatvorený pracovný pomer, respektíve formou živnosti. "Je úplne jedno, či je to živnostník, klasický zamestnanec, agentúrny zamestnanec alebo zamestnanec na pracovný pomer, každý má právo na rovnaké podmienky," upozorňuje Fico.  

"Nejde o dohodu, ale o dodržiavanie konkrétneho právneho predpisu, pokiaľ by sa stalo, že by základné právne predpisy neboli dodržiavané, každý zamestnanec má právo sa obrátiť na inšpektorát práce, ale ja by som skôr privítal, keby sme sa stavali k sebe solidárne, pretože len solidarita je ten najlepší liek, ktorý v tomto okamihu vieme ponúknuť," dodáva Fico. 

Fico s Matovičom našli vzácnu zhodu. V pohľade na iniciatívu Za slušné Slovensko. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy