Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Britská polícia v spolupráci so slovenskou prokuratúrou odhalila gang, ktorý obchodoval s ľuďmi
Zdielať na

Britská polícia v spolupráci so slovenskou prokuratúrou odhalila gang, ktorý obchodoval s ľuďmi

KOŠICE / Do Británie lákali ženy a tam ich za peniaze ponúkali emigrantom na výdaj. Časť z nich už odsúdili britské súdy, na Slovensku proces stále pokračuje. V Košiciach súdia šesť ďalších členov gangu.

"Myslela som si, že budem mať lepší život a bude so mnou žiť do konca. Netušila som, že ma oklamú." To sú slová ženy, ktorú mali do Anglicka vylákať za prácou, ale skončila v manželskom zväzku s pre ňu neznámym Pakistancom."Účelom týchto sobášov bolo to, aby si občania mimo Európskej únie legalizovali pobyt na území Škótska," vysvetlil Branislav Reday, prokurátor Krajskej prokuratúry Košice. 

Išlo pritom o viacero žien z východu Slovenska. Podmienkou bolo, aby boli mladé a bez záväzkov. "Boli sústreďované v jednom byte v Škótsku, kde boli následne ponúkané na sobáš Pakistancom vo väčšine prípadov, jedna z obetí bola súčasne využívaná na prostitúciu," upresnil Branislav Reday. 

Obvinenej skupine klepli po prstoch po tom, čo bol aj so slovenskou prokuratúrou zriadený špeciálny vyšetrovací tím. Ženy pritom odvádzal z ťažkého sociálneho prostredia, bez príjmu a vzdelania. "Oni odo mňa zobrali aj občiansky preukaz, že mám čakať aspoň rok," doplnila poškodená. 

Na okolnosti záhadne zabudli 

Obvinení členovia rodinného klanu, ktorí mali za výdaj slovenských žien inkasovať od Pakistancov, sa posadili pred sudcu. Dokazovanie pred súdom je mimoriadne náročné, pretože väčšina svedkov je negramotných a na okolnosti prípadov záhadne pozabúdali. 

Údajne to fungovalo tak, že sa obvinení dohadovali vo veľmi priateľskej atmosfére aj priamo s rodičmi dievčat. V jednom prípade im malo do karát zapasovať aj to, že do Anglicka vylákali ženu, ktorá otehotnela na Slovensku. "Do rodného listu bol zapísaný ako otec občan mimo územia Európskej únie a tým si zlegalizoval pobyt," priblížil Branislav Reday. 

Obvineným hrozia tresty vo výške 7 až 12 rokov. 

Drsné vydieračské praktiky bývalého mestského policajta. Mladíka nútil polievkovou lyžicou kopať si hrob: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy