Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Oceľové lano takmer usmrtilo človeka. Podľa policajného spisu bolo ale všetko v poriadku
Zdielať na

Oceľové lano takmer usmrtilo človeka. Podľa policajného spisu bolo ale všetko v poriadku

DOLNÝ KUBÍN / Natiahnuté oceľové lano na Kubínskej holi medzi stromom a stĺpikom plota takmer usmrtilo človeka. 43-ročný muž na štvorkolke lano nezbadal a narazil do neho tak, že mu sa mu zarezalo do krku a zranilo aj oko. Podľa policajného spisu lano natiahol urbárnik, aby chránil poľnohospodársku pôdu.

"Keď som zbadal lano, som začal brzdiť, chcel som ho nadvihnúť, ale lano ma zachytilo za prilbu a za krk, pričom mi rozrezalo skoro tepnu, tu mám 6 štichov," uviedol štvorkolkár Igor Kutlík. Štvorkolkár je roztrpčený aj z rozhodnutia polície: "Z polície mi prišla reakcia, že nám zamietajú trestné stíhanie na neznámeho páchateľa," upresnil štvorkolkár. "Poverený príslušník OD PZ Dolný Kubín vo veci z podozrenia z prečinu ublíženia na zdraví v zmysle trestného poriadku vydal rozhodnutie o odmietnutí," informoval Radko Moravčík, hovorca KR PZ Žilina.

V policajnom uznesení je, že oceľové lano bolo natiahnuté už na jar v roku 2017. Lano podľa uznesenia bolo označené plastovými fľašami s výraznou farbou a tabuľkou zákaz vstupu. Avšak štvorkolkár tvrdí niečo iné. "Tam žiadna páska nebola, to tam dali policajti až po úraze, to lano bolo vo výške približne hrudníka, keby išiel cyklista, tak mu to zotne hlavu," povedal Igor Kutlík. "Náš trestný poriadok trestá nielen úmyselné, ale aj nedbanlivé ublíženie na zdraví. Osoba, ktorá vykonáva a naťahuje lano na cestu, musí vykonať, také opatrenie, aby nedošlo k ublíženiu na zdraví. Napríklad označiť toto lano tabuľkou, alebo nejakými výraznými predmetmi napr stuhami alebo reflexnými prvkami. Viditeľné aj z diaľky, prípadne aj v noci," objasnil advokát Milan Ficek.

Muž má po úraze doposiaľ zdravotné problémy. "Mám doteraz zrazeninu v oku, na ktoré dobre nevidím, mám poranenú chrbticu, na štvorkolke som odvtedy nesedel," opísal zranenia Igor Kutlík. Štvorkolkárov právnik preto napísal odvolanie. "Každá lúka môže byť označená nejakým lanom neoznačeným a môžme sa tam povešať všetci," dodal štvorkolkár. 

Polícia riešila aj prípad štvorkolkárov, ktorí si umývali svoje vozy v národnom parku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy