Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zima dorazila. Meteorológovia varujú pred snehovými závejmi
Zdielať na

Zima dorazila. Meteorológovia varujú pred snehovými závejmi

BRATISLAVA / V studenom vzduchu sa cez našu oblasť smerom na juhovýchod presúva tlaková výš. Počas dňa bude jasno až polojasno, popoludní bude postupne na západe pribúdať oblačnosť. Zrána očakávajú meteorológovia ojedinele aj hmly, výnimočne slabé zrážky.

Teplota na horách bude vo výške 1500 m okolo -6 st. Viať bude slabý, v južnej polovici západného Slovenska prevažne juhovýchodný, vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s (50 km/h). Predpokladané množstvo zrážok očakávajú meteorológovia do 0,5 mm.

V nočných hodinách z nedele na pondelok a v pondelok v ranných hodinách vydali meteorológovia výstrahy prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky, Trenčiansky, Žilinský a Prešovský kraj. Výstrahy platia v ranných hodinách od jednej do zhruba deviatej. 

Výstrahy platia aj v pondelok vo večerných hodinách a potrvajú až do utorka do zhruba deviatej hodiny ráno. V utorok platia výstrahy pred tvorbou snehových jazykov a závejov pre Žilinský a Prešovský kraj. 

Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Zjazdnosť na cestách 

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký, miestami mokrý. Ako informuje Slovenská správa ciest na svojej oficiálne stránke, miestami čerstvý sneh do jedného centimetra sa nachádza na cestách I/66 Podspády - Tatranská Javorina a III/3078 Podspády.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký, miestami mokrý. Na horskom priechode Podspády je vozovka miestami pokrytá čerstvým snehom do jedného centimetra.

Pre vozidlá nad 10 m dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Príslop (cesta I/78), Šútovce (cesta III/1774) a Veľké Pole (cesta II/512).

Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 12 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy