Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Detektívka pri hľadaní majiteľa psíkov. Ukázali sa chyby v čipovaní
Zdielať na

Detektívka pri hľadaní majiteľa psíkov. Ukázali sa chyby v čipovaní

JUŽNÉ SLOVENSKO / Čipovanie spoločenských zvierat má svoje úskalia. Neraz sa stáva, že v systéme je registrovaný iný majiteľ, ako v realite. Presvedčila sa o tom mladá Komárňanka, ktorá hľadala majiteľa dvoch evidentne zatúlaných a začipovaných jazvečíkov.

"Boli sme na prechádzke, a na ulici pobehovali dve fenky hrubosrstého jazvečíka, ktorých skoro zrazilo auto," uviedla Soňa Valašíková, ktorá zachránila psov.  Fenku a šteniatko, ktoré ju nasledovalo, preto vzali k veterinárke s nádejou, že čip ich dovedie k majiteľovi. "Veterinárka zaťukala do počítača, kukla, psík bol registrovaný na jedného pána, ktorý býva v Nitre, avšak pán sa vyjadril, že ten psík neni jeho, on síce psíka-jazvečíka má, ale ten je s ním doma," objasnila Soňa Valašíková.

​O psíkov najdúchov sa tak postarala dobrovoľníčka a majiteľa sa rozhodli hľadať aj na sociálnych sieťach, ale ani v priebehu niekoľkých dní sa nikto neozval. Do úvahy prichádzali tri okresy: našli ich v Komárne, čip bol registrovaný na majiteľa v Nitre, veterinárka, ktorá fenku čipovala bola z Dunajskej Stredy a PETpas vystavil veterinár z Čičova v Komárňanskom okrese. "To je zvláštne, že sú tak spolu, že sa im nič nestalo. Neboli nejaké vychudnuté, dezorientované, takže je to celé, taký otáznik visí nad celým prípadom," vyjdrila sa veterinárka Jana Pestúnová. Veterinárka, ktorá nájdenú fenku čipovala ešte ako šteňa, oslovila chovateľskú stanicu, z ktorej pochádza. Chovateľ netajil rozčarovanie, aj keď o dezinformačných záznamoch v registri vie svoje. "Stalo sa nám to s viacerými psami, ktoré sú v mojom vlastníctve, priamo vo vlastníctve. Na toho pána bolo evidovaných x mojich psov, aj takých, ktorí sú 10 ročné, 12 ročné," povedal chovateľ Vojtech Poljak.

Šteňatá dá začipovať chovateľ na svoje meno, keď majú 6 týždňov. Po predaji musí zmenu údajov na nového majiteľa vykonať veterinár. A práve tu môže nastať problém, ktorý potom vykazuje nesprávne údaje v systéme. "Systém je nastavený tak, že nejaká chybovosť, ktorá by sa v tomto systéme mala objaviť, je poväčšine len ľudský faktor. Je to len chybovosť v zadávaní. My takéto prípady máme a šetríme ich," informoval Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVaPS SR. "Čip zostáva, pes zostáva, preukaz zostáva, len zmena majiteľa, to je chyba nových majiteľov a veterinárov, ktorý by to mali kontrolovať," povedal chovateľ.  "Nepredpokladám, že by sa veterinár pomýlil, keby postupoval podľa legislatívy, že si môže vyžiadať občiansky preukaz, že by zle zaregistroval majiteľa," dodala veterinárka. 

Najčítanejšie správy