Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kisku obvinili v súvislosti s firmou KTAG
Zdielať na

Kisku obvinili v súvislosti s firmou KTAG

BRATISLAVA / Bývalý prezident a predseda Za ľudí Andrej Kiska čelí obvineniu v súvislosti s kauzou okolo jeho firmy KTAG. Z daňového trestného činu už o začiatkom roka obvinili konateľa firmy Eduarda K. Exprezident reaguje a poukazuje na to, že Robert Fico o jeho obvinení vedel dopredu. Informáciu potvrdila aj NAKA.

Do radu obvinených sa po predsedovi Smeru Robertovi Ficovi postavil už aj predseda Za ľudí Andrej Kiska. Túto informáciu priniesol denník SME. 

​Ešte začiatkom roka polícia obvinila z daňového trestného činu konateľa firmy KTAG Eduarda K. V čase, keď sa trestný čin stal, bol konateľom aj Andrej Kiska. Kučkovský podal proti vzneseniu obvinenia sťažnosť.

Kiska reagoval na svojej stránke s tým, že o tejto informácii vraj vedel Fico už deň vopred. "Zavolajte pánovi Kiskovi, ktorý bude stíhaný za daňové podvody, dobre?" odpovedal Fico novinárom ešte vo štvrtok. 

"Moje obvinenie je špinavá politická kampaň, a je dôkazom politického vydierania a mafie, ktorá ovláda Slovensko. Fico ma pred tým varoval, keď som ho odmietol dať na ústavný súd. Ešte ako prezident vo februári som takýto postup Ficovej polície avizoval," reagujel Kiska. 

Informáciu však potvrdila aj NAKA. "V utorok 3. decembra vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry obvinil Ing. Andrej K. za pokračujúci zločin daňového podvodu vo forme organizátora. Dopustiť sa ho mal ako konateľ obchodnej spoločnosti v rokoch 2013 a 2014. Podvod súvisí so zaúčtovaním daňových dokladov na predvolebnú a volebnú prezidentskú kampaň do účtovníctva spoločnosti, pričom táto činnosť nebola predmetom jej podnikateľskej činnosti. Obvinenie bolo vznesené predovšetkým na základe výsledkov znaleckých posudkov a zabezpečených listinných dôkazov, rozsiahleho dokazovania a výsluchov svedkov," informovala polícia. 

Firma pred prezidentskými voľbami v roku 2014 platila jeho kampaň a tieto peniaze neskôr zahrnula do svojich nákladov. Firma si od štátu vypýtala vratku DPH vo výške 155 633 eur.

Hoci jej štát vratku nevyplatil, už len žiadosť o ňu je podľa polície trestným činom a nevzťahuje sa naň účinná ľútosť. Firma už zaplatila aj pokutu. KTAG krátko pred daňovou kontrolou v roku 2017 podávala údajne viac ako tucet dodatočných daňových priznaní, čo by mohlo signalizovať, že naprávala chyby z minulosti.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy