Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Radičová po výsluchu na NAKA: Keby sa nám podarilo vyhrať súboj, Janko s Martinou by tu ešte boli
Zdielať na

Radičová po výsluchu na NAKA: Keby sa nám podarilo vyhrať súboj, Janko s Martinou by tu ešte boli

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Expremiérka Iveta Radičová prišla predpoludním na Národnú kriminálnu agentúru. Vyšetrovateľ ju predvolal ako svedka vo veci vyšetrovania kupovania hlasov poslancov v rokoch 2010-2011, o ktorom informovala TV JOJ ako prvá vo štvrtok minulý týždeň.

"Nehnevajte sa, ale čokoľvek poviem až po výpovedi. Samozrejme idem vypovedať opäť," uviedla Iveta Radičová po príchode na policajné prezídium. 

Radičová: Keby sme ten súboj vyhrali, Janko s Martinou by tu dnes boli

Radičová po niekoľkých hodinách vyšla z polície. Radičová po výpovedi skonštatovala, že celá situácia v tom čase bola rozhodujúca pre ďalšie fungovanie štátu. Doslova uviedla, že ak by to vtedy bolo pri voľbe GP dopadlo inak, mohol Janko Kuciak dnes ešte žiť. "Je tragédiou Slovenskej republiky, že až smrť novinára otvorila ruky policajtom a viacerým vyšetrovateľom. Keby ten súboj v 2010 sa nám podarilo naozaj vyhrať, tak možno Janko Kuciak s Martinou by tu dnes boli," uviedla bývalá premiérka Iveta Radičová.

"Samozrejme, bol to iný uhol pohľadu. Primárne som vypovedala o motíve, ktorý stál za celou situáciu v národnej rade. Vypovedala som o tom, aké prebiehali alebo neprebiehali, oficiálne alebo neoficiálne rokovania," uviedla Radičová. 

Rovnako hovorila o tom, ako celá situácia súvisela s vyhrážaním sa jej smrťou a zvýšenou ochranou jej osoby či vyhrážaním sa zavraždením jej dcéry.

"Vypovedala som o dôvodoch, prečo bola podľa mňa zmena na poste generálneho prokurátora principiálna a zásadná," dodala.

Vyšetrovateľ neukázal nové dôkazy

"Vyšetrovateľ by urobil fatálnu chybu a nikdy by neporušil zákon. Toto nemôže byť a nebude predmetom žiadneho výsluchu," odpovedala Radičová na otázku TV JOJ, či jej vyšetrovateľ ukázal nejaké nové dôkazy, prečo sa opäť rozbehlo vyšetrovanie.

Na otázku TV JOJ, či si myslí, že celú kauzu okolo údajného kupovania hlasov poslancov pri voľbe generálneho prokurátora, režírovala jedna osoba, odpovedala takto: "Dnes po toľkých rokoch vieme preukázateľne, aké existujú a existovali prepojenia ekonomických záujmov na najvyšších predstaviteľov prokuratúry, polície a súdnictva. Dnes už azda chápete, prečo bol pre premiérku Slovenskej republiky tento súboj absolútne zásadný. A prečo som aj v tom čase vyjadrila vetu, že padla vláda v okamihu, keď by malo pokračovať riadenie spravodlivosti v tejto spoločnosti nezmenenými prostriedkami a nezmenenými postupmi," uviedla Radičová.

"Pevne verím, že táto trauma nebude zakopnutá pod koberec opätovným verdiktom, skutok sa nestal," dodala Radičová.

​Radičová: Nevynechávajme z kauzy Smer-SD

Robert Fico opakovane vo svojich vyjadreniach pripisuje kauzu údajného kupovania poslancov pri voľbe generálneho prokurátora vláde Ivety Radičovej. Obnovenie vyšetrovania tejto kauzy na piatkovom brífingu okomentoval takto: "Roky 2010, 2011, to bola vláda Ivety Radičovej. Obráťte sa s dôverou na vládu Ivety Radičovej. Ak niekto kupoval poslancov, tak to bola vláda a koalícia Ivety Radičovej. My s tým nemáme nič spoločné."

Podľa Radičovej ale nie je na mieste z tejto kauzy vynechávať stranu Smer-SD. Podľa nej práve poslanci Smeru mohli chcieť, aby bol generálnym prokurátorom Dobroslav Trnka. "Smer-SD mal menšinový počet poslancov v tom čase. Ich kandidátom od začiatku, navrhnutý pánom Mamojkom, bol pán Trnka, ktorého navrhol aj Janiš za SDKÚ-DS. Ale pán Mamojka navrhoval pána Trnku aj v ďalších voľbách. Buďme faktickí," uviedla Radičová. 

"Pri tejto voľbe chýbali oficiálne Smeru-SD hlasy na zvolenie pána Trnku. Oni potrebovali získavať tieto hlasy. Takže nech sa páči, pýtať sa tejto politickej strany, akým spôsobom sa pokúšali získať ďalšie hlasy na potvrdenie generálneho prokurátora v jeho funkcii," uviedla Radiičová. 

" My sme sa s pánom Ficom osobne rozprávali v médiách," odpovedala Radičová na otázku TV JOJ, či sa niekedy o údajnom kupčení s hlasmi rozprávala s Robertom Ficom. 

noviny.sk

​Vo štvrtok televízia JOJ informovala, že Národná kriminálna agentúra začala opäť vyšetrovať údajné kupovanie poslancov pri voľbe generálneho prokurátora za čias vlády Ivety Radičovej. Pre televíziu JOJ to povedal poslanec Martin Poliačik, ktorý bol taktiež vypovedať. 

Polícia následne poskytla informáciu, že nielenže obnovila vyšetrovanie, ale má aj dôkazy, ktoré sú natoľko závažné, že ich oprávňujú začať trestné stíhanie. "V súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára a jeho snúbenice boli vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry zistené nové skutočnosti oprávňujúce začať trestné stíhanie pre trestné činy podplácania a prijímania úplatku v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. 

Radičová už minulý týždeň uviedla, že ak ju predvolajú, na výsluch príde. "Nikdy som nemala problém vypovedať v akejkoľvek kauze, lebo platí padni komu padni," uviedla vo štvrtok Radičová. 

"Desaťmesačný súboj o zmenu na generálnej prokuratúre, ťažký súboj, ktorý zavŕšil protiústavným rozhodnutím prezident je dôkazom, že to bol zásadný moment pre budúcu podobu Slovenskej republiky. Dnes, po desiatich rokoch, je to azda úplne zrejmé a ja môžem zopakovať len svoje slová z roku 2010, kedy som celú situáciu v národnej rade označila za nedôstojnú, neprimeranú, priam až cirkusovú a nevhodnú pre ďalšiu dôveru občanov a pokračovanie vo vládnutí. Na týchto slovách trvám," dodala na margo kauzy údajného kupovania poslancov. Radičová. ​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy