Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľké upratovanie v komplexe Bonaparte. Byt, v ktorom býval Robert Fico, pripravujú na dražbu
Zdielať na

Veľké upratovanie v komplexe Bonaparte. Byt, v ktorom býval Robert Fico, pripravujú na dražbu

BRATISLAVA / V komplexe Bonaparte sa upratuje - konkrétne v byte, v ktorom donedávna býval Robert Fico. V najbližších dňoch ho navštívia znalci a plánovaná dražba sa môže začať. S ďalším majetkom odsúdeného Ladislava Bašternáka to také jasné nie je. Takmer všetko totiž prepísal na príbuzných a dlho sa zdalo, že to tak aj ostane. Veci sa však začali meniť.

Správkyňa konkurzu Bašternákovho majetku musí pravidelne písomne informovať súd o svojom postupe. Vo štvrtok bola osobne priamo v budove okresného súdu.

Sudkyňa si ju totiž predvolala na informatívny výsluch. Správkyňa doteraz odmietala napadnúť to, že Bašternák sa účelovo zbavoval majetku. Dnes je všetko inak. Okresný úrad aj ministerstvo spravodlivosti mali totiž opačný názor. Žaloby treba podať. "Sudkyňu som informovala o záväznom pokyne okresného úradu na uplatnenie odporovacieho práva v konkurze, kde som sudkyni uviedla, že budem postupovať v súlade s týmto záväzným pokynom," uviedla správkyňa v stanovisku. 

Oficiálne vo štvrtok teda sudkyni potvrdila, že odporovacie žaloby podá. Jednoducho povedané, požiada súd, aby majetky, ktoré Bašternák po odsúdení rozdal rodine, prepadli štátu. Kedy uvedené žaloby podá, nateraz správkyňa nevie, pretože celý konkurzný spis má od 8. novembra ministerstvo spravodlivosti.

"MS SR si vyžiadalo od správkyne predmetný správcovský spis za účelom vykonania dohľadu a to konkrétne previerkou dodržiavania správnosti postupu správkyne," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. 

Spis má dnes už takmer 1000 strán. Ministerstvo ho môže len skontrolovať. Dokedy sa proces takto pozdrží, nevedno."Dohľad v predmetnej veci ešte nebol ukončený, je v štádiu vyhodnocovania zistených skutočností, preto ešte neboli prijaté závery o jeho výsledku," dodala Drobová. 

Ďalším problémom je to, že Bašternákova rodina získala majetky darovaním. Ak súd rozhodne, že to bolo účelové, prepadnú štátu. Ak sa ich ale dovtedy riadne zbavia za trhovú cenu, štát nemusí získať nič. Sudkyňa v tom má jasno: "Súd odporučil zvážiť aj možnosť zabezpečovacích úkonov podľa obsahu príslušného prevodu."

Jednoducho povedané, aby správkyňa požiadala, o akési predbežné opatrenie na nakladanie s majetkami, ktoré Bašternák porozdával rodine. Správkyňa to však zatiaľ nezvažuje.

Ďalšou zastávkou správkyne bol dnes bytový komplex Bonaparte. Ona jediná má totiž kľúče od bytu, v ktorom býval Robert Fico. Byt sa teraz pripravuje na dražbu, ku ktorej príde už čoskoro.

Všetko, čo patrilo Ficovcom, v ňom už nie je. Už niekoľko dní sa v ňom upratuje. Na budúci týždeň majú byt nafotiť znalci. Dražba pritom ešte ani nezačala a už sa prihlásilo niekoľko záujemcov. Či už o zbrane, alebo o samotný expremiérsky byt. Správkyňa to ale nechcela bližšie špecifikovať, lebo je viazaná mlčanlivosťou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy