Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dohra stiahnutej stratifikácie? Ministerka Kalavská podá demisiu
Zdielať na

Dohra stiahnutej stratifikácie? Ministerka Kalavská podá demisiu

BRATISLAVA / Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská potom, čo vláda stiahla jej návrh stratifikácie nemocníc ponúkla svoju funkciu premiérovi Pellegrinimu. Hoci ju na následnom spoločnom stretnutí presviedčal, aby na svojom poste ešte zotrvala, oficiálne sa však rozhodla demisiu nakoniec podať.

Slovenská verejnosť sa po niekoľkých dňoch dozvedela, či na poste ministerky Kalavská ešte zotrvá alebo oficiálne podá demisiu. "Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská sa rozhodla podať demisiu. Kancelária ministerky zdravotníctva SR bude zajtra, teda v utorok, 10. decembra, kontaktovať prezidentský palác," informovala TV JOJ hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. To ale neznamená, že ju v stredu na vláde nestretneme. Na jej dohode s prezidentkou bude závisieť, k akému dátumu skončí. 

V pondelok doobeda jej slová zneli ešte takto: "Veľa som nad tým rozmýšľala. V stredu som mala chuť a stále má človek tú chuť odísť, pretože tak ako sa niekto správa k svojmu ministrovi, ku mne, nie je adekvátne. Cítila som sa veľmi zle. Na druhej strane som tieto dni dostala neskutočné množstvo listov, mailov, aby som na svojom poste zostala. Aby som myslela aj na pacientov, na lekárov, rozrobenú prácu. Viete, keby človek myslel len sám na seba určite odídete, pretože si poviete, že vám toto za to nestojí. Ja som mala vždy len jedne záujem, a teda o slovenského pacienta ale to sa asi v politike dnes nenosí. Alebo je to asi trápne, jednoducho to nenašlo odozvu." 

Po pár hodinách ale nakoniec prišla s definitívnym rozhodnutím. Kalavská zároveň poznamenala, že stratifikácia nebol jediný projekt, na ktorom robili, hoci im neschválili ani očkovanie. 

Reakcia premiéra

"Predseda vlády SR Peter Pellegrini zobral na vedomie rozhodnutie Andrey Kalavskej odstúpiť z funkcie ministerky zdravotníctva. Poďakoval sa jej za všetko, čo rezort pod jej vedením urobil pre ľudí. Je presvedčený, že na ceste zodpovedných zmien v slovenskom zdravotníctve je nevyhnutné pokračovať a hľadať pre ne odborné riešenia i politickú podporu. Predseda vlády v najbližšom čase oznámi, koho navrhne prezidentke SR poveriť riadením ministerstva zdravotníctva," informovala Patrícia Macíková, hovorkyňa predsedu vlády SR. 

Kalavská podporu nenachádzala 

Ministerka zdravotníctva sa dlhé mesiace snažila presadiť reformu nemocníc u vládnej koalície. U Fica, ktorý ju za ministerku nominoval stále nenachádzala podporu a časom ani u lídra SNS Andreja Danka. V momente, keď vláda stiahla zákon stratifikácie a do parlamentu sa tak nedostal, rozhodla sa ponúknuť svoju funkciu premiérovi Petrovi Pellegrinimu. Ten sa s ňou následne stretol a prosil ju, aby na svojom poste do konca volebného obdobia zotrvala, pretože podľa jeho slov má ešte ako slovenskému zdravotníctvu pomôcť.  "Vždy som mala veľmi dobrú podporu u pána premiéra, čo si veľmi vážim," vyjadrila sa na to Kalavská. 

Máme veľké rozpory so Smerom ohľadne predkladaných zákonov. Ale takto svoju prácu robím a nechcem ju robiť inakTreba identifikovať problémy a hľadať riešenia. Ja mám povinnosť robiť niečo pre tento národ. Ak ale nedostávam podporu od klubu, ktorý ma nominoval, považujem za povinnosť ponúknuť funkciu, aby tam nominovali niekoho lepšieho," vysvetlila, prečo ponúkla svoju funkciu. 

​Rokovanie tripartity 

Rokovanie tripartity prebehlo tentokrát skutočne rýchlo. Na programe boli len tri body, napríklad dotácie na vedu a výskum pre rezort zdravotníctva. Tie prišla predložiť ešte stále ministerka Kalavská, ktorá ale avizovala, že je v procese rozhodovania. Partneri sa zaoberali ďalej aj tretím antibyrokratickým balíčkom z dielne vicepremiéra Richarda Rašiho. Tu ale majú niektoré mestá a obce výhrady. Tento balíček je ale akousi predprípravou pre budúcu vládu. Ak sa nič závažne neudeje, tak toto rokovanie tripartity bolo zatiaľ posledné. 

Viac o rokovaní aj vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy