Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Koniec boja ministerky Kalavskej? Vláda stiahla stratifikáciu nemocníc
Zdielať na

Koniec boja ministerky Kalavskej? Vláda stiahla stratifikáciu nemocníc

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vláda v stredu na svojom rokovaní stiahla návrh ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej - stratifikácia nemocníc. V sále o tom informoval pred plánovaným a niekoľkokrát odloženým hlasovaním podpredseda parlamentu Béla Bugár. Stiahnutie návrhu zákona vládou avizovala doobeda aj opozičná SaS, ktorá sa vyjadrila, že tak vláda plánuje urobiť aj bez súhlasu šéfky rezortu Kalavskej.

Niekoľkokrát odložené hlasovanie o stratifikácií nemocníc vláda definitívne stiahla. Zámer zmeniť fungovanie nemocníc, aby postupne skončili tie medicínsky slabšie a posilnili sa tie kvalitné, zostane na teraz len na papieri.  O novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti - Zdravá zmena, mali hlasovať poslanci NR SR.  Hlasovať sa o reforme malo aj 26. novembra počas schôdze parlamentu. No po stretnutí s Robertom Ficom už v ten deň ministerka avizovala, že tomu tak zrejme nebude. Neskôr reagoval aj Robert Fico, ktorý informoval novinárov o dohodnutom postupe už pred začatím hlasovania. Nový dátum hlasovania tak vytýčili na 3. decembra. Podľa vtedajších vyjadrení Fica ministerka zdravotníctva nemá patent na rozum a viacerí poslanci strany SMER-SD majú voči stratifikácii a postupu ministerky viaceré výhrady.  

Lekárska komora je spokojná 

"Slovenská lekárska komora víta rozhodnutie vlády stiahnuť z parlamentu zákon o stratifikácii, ktorý komora od začiatku opakovane označovala z odborného hľadiska za nedostatočne pripravený. Napriek tomu sme presvedčení, že slovenské zdravotníctvo potrebuje veľkú reformu, tá však musí byť  pripravená v širokom odbornom kontexte, aby sme dokázali našim pacientom garantovať kvalitnú, bezpečnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť," uviedla Slovenská lekárska komora v stanovisku. 

​O tom, že vláda stratifikáciu stiahne hovorila opozičná strana SaS už v stredu doobeda. Podľa poslankyne Jany Cigánikovej to mala vláda v pláne aj bez súhlasu ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej. Cigániková následne vyzvala vládu a šéfku rezortu, aby Zdravú zmenu z hlasovania nesťahovali. "Ak to neurobia, bude to dôkazom toho, že Peter Pellegrini je len obyčajnou bábkou Roberta Fica," upozornila. "Je to zlyhanie Petra Pellegriniho, ktorý sa hrdí zdravou zmenou. Očakávam, že urobí všetko preto, aby sa stratifikácia dostala nielen na rokovanie parlamentu, ale aby bola aj schválená." 

Ficovi sú ukradnuté ľudské životy

Stratifikáciu sa ale pretlačiť v koalícii nepodarilo. Čo opozičnú poslankyňu nenechalo zdržať sa "komentára." 

"Stiahnutie reformy nemocníc, ktorá mala ambíciu znížiť zbytočné úmrtia ľudí, je len ďalší dôkaz toho, ako sú predsedovi Smeru Robertovi Ficovi ukradnuté ľudské životy. Ukázalo sa, že mu ide len o voličské hlasy a populizmus, ktorým sa snaží zakryť svoje obludné kradnutie. Pre vládu sú aj na konci volebného obdobia dôležitejšie dohody a kšefty ako zachraňovanie životov. Je to však aj ďalší smutný dôkaz, že premiér Peter Pellegrini, tento akože nový Smer, je len bábkou v rukách Fica, ktorý bez jeho dovolenia nepresadí absolútne nič," napísala v tlačovej správe. 

Ministerka Andrea Kalavská mesiace bojovala za reformu nemocníc. Podporu však stále nenachádzala u svojich, teda v strane Smer. K Ficovi sa neskôr pridal aj líder SNS Andrej Danko. Podľa Danka totiž ministerka nemá nárok na koaličnú podporu, ak za ňou nestojí sám Fico. Svojimi argumentami v novembri tohto roka nepresvedčila ani členov Slovenskej lekárskej komory. 

Reforma nemocníc je naplánovaná postupne a to od roku 2020 do roku 2030. 

O čom je stratifikácia? 

Pri Zdravej zmene malo ísť o novú koncepciu ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorej cieľom bolo zabezpečenie kvalitnej a dostupnej ústavnej zdravotnej starostlivosti pre pacienta. Zmyslom stratifikácie bolo, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy, najmä invazívnych alebo operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na jej poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa mala zabezpečiť lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Rezort chcel novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti zvýšiť bezpečnosť pacienta a vytvoriť predpoklady na zvýšenie kvality poskytovanej ústavnej zdravotnej starostlivosti. Kvalita a efektívne využitie zdrojov mali byť tiež podporené vytvorením úrovní nemocníc  - lokálna, regionálna, národná, špecializované a kompetenčné centrá so zadefinovanými rozsahmi poskytovanej zdravotnej starostlivosti, a minimálnymi počtami zdravotných výkonov.

Viac o startifikácií sa dozviete aj TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy