Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
SNS navrhuje povinnosť informovať o interrupcii muža, s ktorým žena otehotnela
Zdielať na

SNS navrhuje povinnosť informovať o interrupcii muža, s ktorým žena otehotnela

BFRATISLAVA / Slovenská národná strana do svojho návrhu zákona o podmienkach interrupcie navrhla na poslednú chvíľu obsiahly pozmeňovací návrh. Ešte viac sprísňuje okolnosti, za ktorých smie žena podstúpiť zákrok. Podľa návrhu musí informovať o zákroku muža, s ktorým otehotnela. Navyše takzvané "tabletky po" by boli len na predpis. Návrh pobúril opozíciu a nemá istú podporu ani v koalícii.

Slovenská národná strana po kritike povinnosti ženy vypočuť si tlkot srdca plodu pristúpila k pozmeňovaciemu nárvhu. Ten však predložila len trištvrte hodinu pred hlasovaním a s radou ďalších povinností pre ženy. 

Návrh nerieši sprísnenie lehôt na podstúpenie interupcie, ale núti ženu, aby o nej mal informáciu aj muž, s ktorým otehotnela. Lekári by mali tiež povinnosť ženu od zákroku odrádzať.

"Ja som presvedčená, že žena, ktorá ide na interrupciu, býva veľakrát sama v tej ťažkej chvíli," hovorí Eva Antošová, poslankyňa za SNS.

"Uvedomme si, že meníme zákon o zdravotnej starostlivosti, ten naozaj patrí do rúk odborníkom, nie do rúk dvom poslankyniam," hovorí Natália Blahová, nezaradená poslankyňa NR SR.

Poslankyňa Jana Cigániková dodáva: "Obávam sa, kam toto celé smeruje. Keď sa nám tu takýto talibanisti predbiehajú v tom, ako obmedziť práva žien. Povedzme, že všetci muži, ktorí budú zodpovední za nechcené tehotenstvo, nech idú na vazektómiu. Je to rovnako hlúpy návrh, rovnako hraničný a citlivý."

Peter Osuský vraví: "Je to bohapusté vytĺkanie kapitálu z vecí,ktoré by sa takto využívať nemali."

Otázne je, či návrh prejde, z koaličných strán má s ním okrem Most-Híd problém aj Smer.

Poslanec Jarjabek hovorí: "Samozrejme za tento návrh nebudem hlasovať, preto lebo súčasný zákon, ktorý je platný, dáva absolútne právo žene rozhodnúť sa o týchto veciach strašne dôležitých pre život. A myslím si, že všetko ostatné môže byť len horšie."

Eva Antošová na otázku, či má aj znásilnená žena informovať muža, s ktorým otehotnela, odpovedala takto: "Si myslím, že žena v takejto situácii sa tým zákonom nie že riadiť nebude, ale myslím si, že v tej situácii ani ho nebude riešiť.

Poslanci by mali o návrhu mali hlasovať v stredu. 

Poslanci sa podmienkam ukončenia neželaného tehotenstva venujú pravidelne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy