Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerka Kalavská svoj boj za stratifikáciu nemocníc nevzdáva, lekársku komoru svojimi argumentami ale nepresvedčila
Zdielať na

Ministerka Kalavská svoj boj za stratifikáciu nemocníc nevzdáva, lekársku komoru svojimi argumentami ale nepresvedčila

BRATISLAVA / Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ani teraz svojimi argumentami členov Slovenskej lekárskej komory (SLK) nepresvedčila. Diskusia podľa komory nepriniesla nové skutočnosti na to, aby SLK stratifikáciu v tomto znení podporila. Tento návrh je podľa nich v praxi nerealizovateľný, a preto jej zástupcovia ministerku požiadali, aby návrh z rokovania parlamentu stiahla.

"Chceme, aby ministerka zákon nepredložila . My sme schopní behom troch týždňov napísať kompletnú reformu, " tvrdí prezident lekárskej komory Marián Kollár. Prezident SLK vytýka ministerke dva nedostatky, ktoré stratifikácia neobsahuje. Ako Kollár uviedol, komora dnes oficiálne požiadala šéfku rezortu, aby nesúhlasila s navrhovaným rozpočtom na zdravotníctvo. " Rozpočet  je opäť malý a peniaze budú chýbať a druhá vec je ambulantný sektor. Predsa keď staviate dom začínate od podlahy. A ambulantný sektor v stratifikácii nie je. Ak chceme reformu som za, ale urobme ju poriadne. " 

Odpoveďou ministerky zdravotníctva bola podľa Kollára jediná veta, a to, že nemá dostatočné argumenty na to, aby presvedčila ministra financií.

"Ak nemá argumenty minister zdravotníctva na to, aby fungovalo slovenské zdravotníctvo, z nášho podhľadu je to zlé," dodal Kollár. Komora chce podľa jej prezidenta v priebehu troch mesiacov pripraviť základnú líniu a filozofiu komplexnej reformy slovenského zdravotníctva. V priebehu troch týždňov podľa Kollára pripravia reformu, ktorá môže byť predložená do parlamentu alebo si ju môže osvojiť druhá vláda. Na to, že ministerstvo s odborníkmi stratifikáciu nemocníc pripravovalo tri roky a on si trúfa napísať stratifikáciu len za niekoľko týždňov, odpovedal jednoznačne."Ano, áno dokážem to," trval si na svojom Kollár.

Ministerka teda za okrúhly stôl pozvala aj viacerých top špecialistov z neurológie, kardiológie, chirurgie a onkológie. Tí poslancom odkazujú, aby stratifikáciu schválili. "Ja odkazujem poslancom, aby stratifikáciu schválili, zdravotníctvo ju potrebuje . Dnes je čiernou dierou a hierarchiu, poriadok potrebujeme, " odkázal chirurg Peter Labaš.

Za schválenie stratifikácie je aj medicínsky riaditeľ NOÚ Juraj Pechan a dodal, že keď  "hovoríme o operáciach chceme, aby operoval len ten čo to vie, nie každý všade všetko. " 

Podľa slov hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej je stratifikácia pripravená a sú pripravení ju predložiť v utorok do prvého čítania. Ako sa rozhodnú zástupcovia jednotlivých politických strán, je podľa jej slov plne v ich kompetencii, to sa týka aj strany Smer-SD. Andrea Kalavská podľa hovorkyne rezortu vysvetľovala stratifikáciu spolu so svojím odborným tímom všetkým členom parlamentných strán.

Paradoxne naposledy nie opozícia ale koalícia bola brzdou pri schvaľovaní. Na stranu Roberta Fica pri poslednom schvaľovaní reformy pridal aj Andrej Danko. Ich postoj bol zatiaľ k celej veci negatívny. Podľa Danka ministerka nemá nárok na koaličnú podporu, ak si ju nezastane sám Robert Fico. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy