Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kalavská rokovala s premiérom Pellegrinim, ktorému ponúkla demisiu. Toto je výsledok
Zdielať na

Kalavská rokovala s premiérom Pellegrinim, ktorému ponúkla demisiu. Toto je výsledok

BRATISLAVA / Po tom, čo v stredu ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ponúkla premiérovi vrátenie svojej funkcie ako reakciu na stiahnutie materiálu "stratifikácie nemocníc" z rokovania parlamentu, sa s ňou premiér osobne stretol. Ako toto stretnutie dopadlo?

V stredu mohlo Slovensko sledovať, dá sa povedať, vyjadrenie sklamanej ministerky zdravotníctva, ktorá plánovala zrealizovať veľkú modernizáciu zdravotníckeho systému. Z tej ale napokon nič nebolo, keďže veľká reforma nemocníc bola stiahnutá z rokovania parlamentu, nakoľko predstavy ministerky
zdravotníctva narazili na odpor strany Smer. Definitívne tak nateraz z modernizácie zdravotníckeho systému nič nebude. Ministerka na to zareagovala tým, že ponúkla premiérovi svoju funkciu.  "Vždy som mala veľmi dobrú podporu u pána premiéra, čo si veľmi vážim," vyjadrila sa s tým, že ju Pellegrini stále odhovára od kroku, aby sa vzdala svojej funkcie. Ministerka bola proti tomu, aby sa o reforme nemocníc nehlasovalo a vôbec, aby ju premiér stiahol. Podľa jej slov by bola radšej, aby sa o nej hlasovalo aj v prípade, ak by reforma neprešla. 

Na krok ministerky premiér ešte v stredu okamžite zareagoval. "Predseda vlády oceňuje pôsobenie Andrey Kalavskej na čele ministerstva zdravotníctva a jej prínos pre najväčšie zmeny, ktoré sa počas tejto vlády začali. S pani ministerkou sa stretne vo štvrtok na osobnom rozhovore. Je však presvedčený, že na svojom poste by mala zotrvať a pokračovať v práci pre slovenských pacientov." 

Premiér napokon vo veci ponúknutia demisia s Kalavskou aj rokoval. No a dopadlo to takto. "Vyjadril som jej moju maximálnu dôveru. Požiadal som ju, aby svoj postup prehodnotila a zostala na čele rezortu zdravotníctva," vyjadril sa premiér Pellegrini po stretnutí. Premiér Peter Pellegrini teda neprijme demisiu ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej. Vo vyhlásení zároveň povedal, že ministerke vyjadril podporu a bude sa ju snažiť presvedčiť, aby zostala vo svojej funkcii. "Pretože si myslím, že ešte má čo dokonca volebného obdobia pre slovenské zdravotníctva urobiť," dodal. Či ministerka Kalavská vo svojej funkcii zostane ale nateraz nie je isté. 

Viac o ponúknutí demisie ministerkou aj v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy