Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kláštor kartuziánov obsadili filmári
Zdielať na

Kláštor kartuziánov obsadili filmári

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka

Na kláštore kartuziánov v Červenom Kláštore nakrúcajú scény celovečerného hraného filmu Lietajúci Cyprián.

Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore obsadili filmári. Filmový štáb nakrúca v areáli kláštora ďalšie scény celovečerného hraného filmu Lietajúci Cyprián. Po zime, kedy filmári točili scény zo zbojníckej minulosti mnícha Cypriána, natáča štáb pod vedením mladej slovenskej režisérky Mariany Čengel-Solčanskej už scény z kláštora.

"Sme v druhej etape nakrúcania. Zatiaľ čo zima bola o Cypriánovej minulosti, teraz už točíme ako sa Cyprián dostal do kláštora," povedala pre médiá režisérka. Film o frátrovi Cypriánovi by mal byť podľa režisérky "ľudský, emotívny, citlivý, aby ľudia rozumeli postavám."

M. Solčanská si myslí, že aj napriek tomu, že mních Cyprián žil v Červenom Kláštore v 18. storočí a film o ňom je historickým filmom, postava mnícha Cypriána má čo povedať aj dnešnému človeku. "Historická postava ponúka metaforické rozprávanie. Myslím si, že ak sa divák dozvie nejakú skutočnosť cez metaforu alebo obraz, ktorý je nevšedný, tak to môže prijať lepšie," dodala M. Čengel-Solčanská.

Hlavnú postavu frátra Cypriána stvárňuje slovenský herec Marko Igonda. Po "zbojníckych" scénach v zime, sa v týchto dňoch zžíva s postavou mnícha. "Človek žije nejaký život. Potom sa mu čosi stane, zlomí ho to a nájde vieru a snaží sa po tej viere stúpať smerom k nebu. Dúfam, že sa mi to podarí naplniť," povedal o svojej postave M. Igonda.

Podmienky počas nakrúcania vo februári boli podľa Igondu vzhľadom na klimatické podmienky oveľa náročnejšie ako teraz. Na druhej strane je súčasná práca náročnejšia na sústredenie. Marko Igonda si pochvaľuje spoluprácu s hereckými kolegami ako Ivan Romančík, Ivan Palúch či Radoslav Brzobohatý.

"Fantastické. Sú to pre mňa úžasné chvíľky v mojom živote, takže ja si ich vychutnávam," povedal M. Igonda. V tejto fáze natáčania dochádza k prerodu Cypriána zo zbojníka na mnícha, kde sa už menej používa hovorené slovo, keďže členovia rádu kamaldulov nemohli medzi sebou rozprávať.

"Je to pre mňa silnejšie. Človek musí hľadať iné výrazové prostriedky a veľmi záleží na hereckých partneroch. Myslím, že sa nám darí napĺňať víziu, ktorú sme si predsavzali," dodal M. Igonda. Scenár filmu Lietajúci Cyprián si veľmi pochvaľuje Ivan Romančík stvárňujúci postavu mnícha Alberta, ktorý vylieči zraneného Cypriána a naučí ho liečiť ľudí.

"Je to krásna postava," zhodnotil I. Romančík. Mnícha, ktorý vyrába prútené košíky a len sa modlí, hrá aj Ivan Palúch. Jeho postava mnícha Gašpara "sa svojim významom približuje hlbokej viere, že on jediný v tomto kláštore dokáže levitovať. Je to hlboko veriaci človek a celý svoj život obetuje Bohu," povedal I. Palúch. Na slovo bol skúpy Radoslav Brzobohatý, ktorý sa poctivo učil latinské texty pre svoju postavu. O filme ani svojej postave nechcel hovoriť.

Film Lietajúci Cyprián je o mníchovi Cypriánovi, ktorý v žil v Červenom Kláštore v kamaldulskom kláštore v polovici 18. storočia. Cyprián, vlastným menom Franz Ignatz Jaisge, nadobudol veľké vedomosti z medicíny, floristiky, farmácie, alchýmie a botaniky. Najviac ho preslávil herbár, ktorý tvoril v rokoch 1765 - 1771 a dodnes sa zachoval. Známa je povesť o jeho zletení z vrcholu Troch korún na primitívnom rogale. Film by mal mať premiéru na budúci rok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy