Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Práca vyšetrovacieho tímu prokuratúry bude náročná
Zdielať na

Práca vyšetrovacieho tímu prokuratúry bude náročná

Zdroj: joj.sk

Špeciálny vyšetrovací tím Generálnej prokuratúry, ktorý má za úlohu vyriešiť kauzu Veriteľ momentálne zbiera materiály. Potvrdil to jeho šéf, námestník generálneho prokurátora Ctibor Košťál.

Špeciálny vyšetrovací tím Generálnej prokuratúry, ktorý má za úlohu vyriešiť kauzu Veriteľ momentálne zbiera materiály. Potvrdil to jeho šéf, námestník generálneho prokurátora Ctibor Košťál.

"Analytická práca je v tomto prípade veľmi náročná, bude trvať niekoľko mesiacov, kým dáme dokopy všetky materiály a porovnáme údaje v spisoch," povedal Košťál.

Časť podkladov je na Ministerstve financií SR, Fonde národného majetku SR, ale aj na príslušných súdoch, kde boli exekučné konania. Špeciálny vyšetrovací tím sa zaoberá fungovaním spoločnosti Veriteľ, ktorá počas rokov 2003 až 2005 mala na starosti oddlžovanie zdravotníckych zariadení. Polícia už začala trestné stíhanie pre zločin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. Obvinenia ešte neboli vznesené.

Ministerstvo financií SR (MF SR) vo svojej správe v januári 2007 nevylúčilo ani podozrenie z korupcie. Oddlženie zdravotníctva spoločnosťou Veriteľ nebolo podľa záverov ministerstva financií pripravené tak, aby vyčlenené finančné prostriedky boli použité transparentne, efektívne, účelne a hospodárne a nemožno vylúčiť, že sa oddlžovalo v korupčnom prostredí.

Podľa správy, kontrola rezortu financií zistila skutočnosti, na základe ktorých ministerstvo podalo trestné oznámenie na likvidátorku spoločnosti Veriteľ, a.s. a správcu konkurznej podstaty Družstevnej zdravotnej poisťovne Perspektíva v konkurze.

V rámci likvidácie postúpila spoločnosť Veriteľ podľa MF Slovenskej konsolidačnej (SKo) dokumentáciu k 616 540 pohľadávkam v nominálnej hodnote 12,894 mld. Sk, ktoré nadobudla od zdravotných poisťovní bez toho, aby pred uzatvorením zmlúv so zdravotnými poisťovňami overila ich existenciu, právny stav, výšku a dokumentáciu k nim.

Pri oddlžovaní záväzkov zdravotníckych zariadení a zdravotných poisťovní podľa MF Veriteľ neuplatňoval rovnaké podmienky pre všetkých veriteľov, nakoľko niektorým kompenzoval okrem istiny aj výšku úrokov a penále a iným iba istinu, resp. jej časť, a trval na odpustení príslušenstva. Niektoré úhrady Veriteľ poslal duplicitne, prípadne nad rámec oprávnenia.

"Spôsob oddlžovania zdravotníckych zariadení poukazuje na zneužívanie dominantného postavenia Veriteľa, za ktoré sa považuje aj priame alebo nepriame vynucovanie neprimeraných obchodných podmienok, ktoré spoločnosť pri odkupovaní pohľadávok a oddlžovaní uplatňovala," vyhlasuje MF.

Spoločnosť Veriteľ riešila aj pohľadávky a záväzky za Družstevnú zdravotnú poisťovňu Perspektíva v konkurze. Časť jej pohľadávok voči osobitnému účtu prerozdelenia vo výške 324,3 mil. Sk prevzal Veriteľ a časť pohľadávok v objeme 236,7 mil. Sk správca konkurznej podstaty nepostúpil spoločnosti Veriteľ, ale ich predal záujemcovi zo zahraničia za 0,475 %, čo predstavuje 1,125 mil. Sk.

Ako upozornilo MF, kontrola nemala možnosť komplexne zdokumentovať činnosť Veriteľa, lebo nemala k dispozícii všetky originály dokladov zo zasadnutí valného zhromaždenia a dozornej rady a ďalšiu súvisiacu dokumentáciu. Registratúrne záznamy Veriteľ neodovzdal do štátneho archívu. V archíve MF nebolo ani kompletné účtovníctvo. Z dostupných dokladov podľa MF vyplýva, že neboli zdokumentované všetky záväzky a pohľadávky zdravotníctva.

"Údaje o sumách záväzkov a pohľadávok, deklarované v správach spoločnosti Veriteľ a prerokúvané vládou SR, vzájomne nekorešpondujú. Na oddlženie zdravotníctva malo byť na základe dostupných údajov použitých 20,134 mld. Sk, avšak ich použitie nebolo v oddlžovaných subjektoch overené," uvádza MF.

Zdielať na

Najčítanejšie správy