Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vojnových veteránov znepokojuje obhajoba hitlerovského fašizmu
Zdielať na

Vojnových veteránov znepokojuje obhajoba hitlerovského fašizmu

Zdroj: jozeftiso.druhasvetova.sk

Jedno z najstarších miest na Slovensku si dnes pripomenulo 63. výročie konca najkrutejšieho vojnového konfliktu v 20. storočí.

Mladého muža s portrétom prezidenta vojnového slovenského štátu Jozefa Tisa na tričku aj frontových veteránov II. svetovej vojny s vyznamenaniami na hrudi mohli dnes stretnúť návštevníci centra Trnavy.

Jedno z najstarších miest na Slovensku si aj takto pripomenulo 63. výročie konca najkrutejšieho vojnového konfliktu v 20. storočí. Oficiálne spomienkové oslavy konca II. svetovej vojny v Trnave boli v réžii regionálnej samosprávy a pri Pamätníku osloboditeľov sa spolu s predstaviteľmi Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), mesta, zástupcami amerického veľvyslanectva, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) a veľvyslancom Ruskej federácie na Slovensku Alexandrom Udaľcovom zišlo aj 25 vojnových veteránov z Trnavského kraja.

Rovné dve desiatky z nich si po kladení vencov v priestoroch zrkadlovej siene Divadla Jána Palárika prevzalo od zástupcov kraja Pamätné listy predsedu TTSK.

Pri spomienkach živých pamätníkov vojnových čias zaznela aj myšlienka predsedu SZPB Karola Pitku, že Slovenská národná rada a jej odkaz aj Vianočná dohoda boli východiská, ktoré nám dávali určité smery našej budúcnosti a formovania po II. svetovej vojne.

"Politická garnitúra, ktorá viedla Slovensko v rokoch 1939 až 1945 slúžila vazalsky hitlerovskému nacizmu a ak by sa Slováci nezapojili do protifašistického odboja, boli by sme sa dostali medzi porazené mocnosti a museli sa skutočne hanbiť," dodal Pitka, ktorý doplnil, že sme zanedbali určitú časť dejín, čo sa začína prejavovať. "Mladí ľudia si často ani neuvedomujú, aké symboly nosia a čo tieto symboly reprezentovali," povedal Pitka.

Slovám predsedu SZPB dal za pravdu aj vojnový veterán Juraj Biľo. Svoju cestu za slobodou zakončil v Svobodovom Československom armádnom zbore 9. mája 1945 v Prahe. "Aj mňa znepokojujú nálady a činnosť niektorých mladých ľudí, ktorí aj po vyše šesťdesiatich rokoch od konca vojny obhajujú nemecký fašizmus, hitlerizmus, Tisa a slovenský štát," vyslovil sa Biľo.

Podľa 85-ročného vojnového veterána takíto ľudia s týmto nemôžu nič dosiahnuť. "Každý by si mal uvedomiť, že Tiso nemá pre budúcu Európu žiadny zmysel," dodal Biľo, ktorý ako veliteľ mínometnej roty prešiel bojiskami II. svetovej vojny od Dukly až do Prahy. Podľa Biľa za pomoci Vatikánu mal Tiso iné možnosti ako konať a ľudia by ho podporovali, ale neurobil tak.

Zdielať na

Najčítanejšie správy