Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
29. ročník veľtrhu kvetín Flóra v znamení Gloriózy
Zdielať na

29. ročník veľtrhu kvetín Flóra v znamení Gloriózy

Kvetom Flóry 2008 je Glorióza. <b>Pozrite si VIDEÁ z prvého dňa veľtrhu, rozhovory a súťaž</b>

Dnes predpoludním v bratislavskej Inchebe otvorili 29. ročník medzinárodného veľtrhu kvetín - Flóra 2008.

Kvetom tohtoročnej Flóry je Glorióza, ktorá je rýchlorastúca popínavá trvalka známa svojimi "ohnivými kvetmi", pochádza z tropickej Afriky a Ázie.

Zatiaľ čo jej hľuzy a listy sú prudko jedovaté, využíva sa v ľudovom liečiteľstve aj súčasnej medicíne. Účinkuje vraj pri uhryznutí hadom či bodnutí škorpiónom a pomáha pri zmiernení pôrodných bolestí. Je súčasťou liekov na rakovinu, žalúdočné vredy, koliky a odstraňuje parazity. Glorióza je národným kvetom Zimbabwe a kvetom indického štátu Tamil Nadu, kde jej hovoria Kalihari.

VIDEO1: Organizátorka Katarína Kullová predstavuje veľtrh, vystavovateľov a akcie, ktoré na ľudí v týchto dňoch expozícia pripravuje. Predstavila tiež súčasné trendy, aké vo svete kvetov letia:

VIDEO2: Prvé kolo súťaže v aranžovaní kvetov. Všetky témy, ktoré ako profesionáli tak i začiatočníci, tzv. juniori dostanú, sa točia okolo ikony Andyho Warhola. Prvou témou bola "Kytica a la Warhol:

Návštevníci 29. ročníka Flóry budú môcť vidieť expozície a ponuky 143 vystavovateľov a predajcov zo Slovenska, Talianska, Maďarska, Rakúska, Českej republiky, Poľska a Francúzska.

VIDEO3: Presdtavujeme vám veľtrh Flóra 2008:

joj.sk

Okrem tradičnej súťaže vo viazaní a aranžovaní kvetov sa tento rok môžu návštevníci tešiť na mnoho ďalších akcií. Vo štvrtok sú pre návštevníkov pripravené dve floristické šou. Slovenskí a českí floristi svoje umenie predvedú o 9:30 a 14:30. V piatok sa o 9:00 začne seminár o zeleni s názvom Zelená perspektíva 2008.

VIDEO4: Veľtrh má svojich mnohých obdivovateľov. Patria k nim najmenší i oveľa starší:

Kvety Flóry 2008 zaplnia Inchebu od stredy 7. mája do soboty 10. mája. Otvorené bude každý deň od 9:00 do 19:00.

Zdielať na

Najčítanejšie správy