Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Štát postaví nové energetické zdroje
Zdielať na

Štát postaví nové energetické zdroje

Zdroj: TV JOJ

"Ak sa Slovenská republika nezúčastní expresívne pomenovanej energetickej vojny, tak Slovenská republika nedopadne dobre v krátkom časovom úseku," tvrdi Fico.

Vláda sa podľa premiéra Roberta Fica chce podieľať na výstavbe strategických energetických zdrojov. To má zabezpečiť, aby štát mohol tieto projekty kontrolovať, povedal dnes Fico na Výročnom zhromaždení delegátov Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

"Zásadne budeme trvať, pokiaľ pôjde o výstavbu strategických energetických zdrojov, napríklad je úvaha o výstavbe atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach, že tam musí mať štát účasť," vyhlásil Fico. Dodal, že štát má mať kontrolné páky, ako bude s týmito zdrojmi pracovať.

"Ak sa Slovenská republika nezúčastní tejto expresívne pomenovanej energetickej vojny, tak Slovenská republika nedopadne dobre v krátkom časovom úseku," tvrdil Fico, podľa ktorého v Európe "začala jednoducho vojna o prístup k energetickým zdrojom".

Slovensko by sa malo po chystanom odstavení druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach stať od budúceho roka výraznejšie závislé od dovozu elektriny. Výpadok vo výrobe by neskôr mali vykryť napríklad dva bloky jadrovej elektrárne v Mochovciach, ktorých dokončenie už skôr ohlásil taliansky koncern Enel. Ten vlastní väčšinu v Slovenských elektrárňach (SE).

Premiér zopakoval, že vláda chce ovládnuť prepravcu ropy Transpetrol, ako aj zrušiť prenájom vodného diela Gabčíkovo dominantnému výrobcovi elektriny v krajine. SE si prenajali gabčíkovskú priehradu pri ich privatizácii na 30 rokov; zmluvu o prenájme napadol na súde Úrad pre verejné obstarávanie pre jej údajnú protizákonnosť.

Balík 49 percent akcií Transpetrolu, ktorý vlastní holandská dcéra skrachovaného ruského koncernu Jukos, predala spolu s manažérskymi právami minulá vláda ešte v roku 2002.

Zdielať na

Najčítanejšie správy