Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Otvorili prvú pôrodnicu pre vodiace psy
Zdielať na

Otvorili prvú pôrodnicu pre vodiace psy

Zdroj: SITA/Lions Club Bratislava Pressburg

Slovensko má prvú pôrodnicu a koterce pre psov cvičených pre nevidiacich a slabozrakých. Otvorili ju v Jakubove v okrese Malacky.

Slovensko má prvú pôrodnicu a koterce pre psov cvičených pre nevidiacich a slabozrakých. Organizácia Lions Club Bratislava Pressburg ju otvorila v Jakubove v okrese Malacky.

Do výstavby doposiaľ investovali 1,5 milióna korún. Ako na dnešnej tlačovej besede povedala prezidentka Lions Club Andrea Kristel, pôrodnica a koterce budú slúžiť na chov a kontrolu mladých psov, ktoré sú cvičené na pomoc nevidiacim.

"Zatiaľ máme jednu chovnú sučku, dostali sme ju až z Austrálie," informovala riaditeľka Výcvikovej školy pre vodiacich psov pri Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska Jarmila Virágová. Sučka už porodila sedem šteniatok.

Zariadenie má v súčasnosti k dispozícii ešte dve ďalšie sučky. "Ak by obe spĺňali prísne kritériá, vedeli by sme dopyt po vodiacom psovi uspokojiť omnoho rýchlejšie a klienti by nemuseli čakať až tri roky, ako je to teraz", upozornila Virágová.

Doteraz sa šteňatá obstarávali prevažne z registrovaných chovných staníc v Čechách. "Stálo to nemalé finančné prostriedky a bolo to náročné aj na čas," konštatovala Andrea Kristel.

Chovné psy sa špeciálne vyberajú. Sú to prevažne labradorské retrievery. Pri zabezpečovaní vhodného páru pomáhali Lions Cluby po celom svete. Psy chované v Jakubove nemajú temperament poľovného psa, akým labrador je, a práci vodiaceho psa vyhovujú aj po stránke zdravotnej. "Vlastným chovom zabezpečíme výber vhodných chovných párov tak, aby naše šteniatka mali vysoké predpoklady pre svoju budúcu prácu," vysvetlila Virágová.

Výstavba pôrodnice a kotercov sa začala už v roku 2006. Objekt tvoria dve samostatné budovy. Kapacita kotercov je osem psíkov. Samotný výcvik trvá približne sedem mesiacov. "Výchova psa i tréning je pri plnej integrácii psa do rodiny vychovávateľa, čo zodpovedá podmienkam, v ktorých budú neskôr slúžiť svojim nevidiacim majiteľom," dodáva Virágová.

Psov cvičia naraz aj v angličtine, aby boli prípadne použiteľní aj v zahraničí. "Už máme záujemcov o sučku z Malty," povedala Virágová. Zariadenie ešte nie je celkom dokončené. Pomôcť získať finančné prostriedky by mal 1. benefičný koncert Čarovná biela palička, ktorý bude 18. mája v bratislavskom Istropolise. Na koncerte vystúpia okrem iných Marián Čekovský, Peter Lipa a Zuzana Mauréry.

Celosvetová organizácia Lions Club zameriava svoje aktivity a projekty na pomoc zrakovo postihnutým. Pôsobí v 202 krajinách sveta a má viac ako 1,3 milióna členov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy