Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Tupého podľa utajeného svedka napadli členovia podsvetia
Zdielať na

Tupého podľa utajeného svedka napadli členovia podsvetia

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Muži, ktorých polícia obvinila z účasti na vražde študenta Daniela Tupého, patrili k členom mafiánskej skupiny takzvaných "piťovcov".

Muži, ktorých polícia obvinila z účasti na vražde študenta Daniela Tupého, patrili k členom mafiánskej skupiny takzvaných "piťovcov". Podľa denníka Sme to polícii povedal utajený svedok vraždy. Útok na Tupého z novembra 2005 vyvolal na Slovensku protesty proti extrémizmu, viaceré informácie totiž pôvodne nasvedčovali tomu, že ho spáchali neonacisti.
    

Svedok vypovedal, že obvinení muži robili pre gang výjazdy v nočných podnikoch, pri ktorých útočili na ľudí vo vytipovaných baroch. Motív, prečo Tupého zavraždili, však zostal nejasný.
    

Polícia z útoku obvinila štyroch mužov. Jeden z nich, o ktorom médiá už skôr informovali ako o členovi gangu "piťovcov", spáchal neskôr samovraždu. Hlavný útočník Richard H. podľa svedka na Tupého útočil dvoma nožmi. Ďalší dvaja obvinení vraj napadli Tupého kamarátov. Na útoku sa podľa denníka zúčastnili aj iní dvaja muži, ktorých polícia doposiaľ nevypátrala.
    

Denník upozornil, že svedok na viaceré otázky odmietol odpovedať, pretože sa obával o svoju bezpečnosť. Muž však tvrdil, že útok osobne videl.
    

Advokát hlavného obvineného Peter Filip naopak výpoveď svedka odmietol ako nepravdivú. "Výpoveď hodnotím buď ako úmyselne, alebo z iných dôvodov nepravdivú, v rozpore s ostatnými dôkazmi," povedal denníku.
    

Médiá už v minulosti špekulovali, že za vraždou Tupého mohlo stáť podsvetie, ktorého členovia si na obeti skúšali boj zblízka. Minister vnútra Robert Kaliňák vo februári naznačoval, že obvinení nie sú polícii neznámi, k motívu sa však bližšie nevyjadril.

Zdielať na

Najčítanejšie správy