Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
V Pezinku sa začne proces s 26-členným prevádzačským gangom
Zdielať na

V Pezinku sa začne proces s 26-členným prevádzačským gangom

Zdroj: TV JOJ

Na Špeciálnom súde (ŠS) v Pezinku sa v utorok začne hlavné pojednávanie s 26-člennou skupinou Vladimíra T. a spol., obvinenou okrem iného aj z prevádzačstva.

Na Špeciálnom súde (ŠS) v Pezinku sa v utorok začne hlavné pojednávanie s 26-člennou skupinou Vladimíra T. a spol., obvinenou okrem iného aj z prevádzačstva. Senát ŠS vytýčil pojednávanie na 1. až 18. apríla a 5. až 16. mája. Pojednávanie sa začne výsluchom obžalovaných, potom príde na rad deväť svedkov. Potvrdila to hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková. Skupinu tvoria dvaja občania Číny, jeden z Vietnamu, ostatní sú zo Slovenska.

Dvadsaťšesť páchateľov je obžalovaných z viacerých trestných činov, z nedovoleného prekročenia štátnej hranice, založenia a podporovania zločineckej a teroristickej skupiny, nedovolenej výroby a držby omamnej a psychotropnej látky. Za trestný čin nedovoleného prekročenia štátnej hranice im hrozí trest od osem do dvanásť rokov.

Na čele skupiny stál občan Číny, ktorý ale medzi 26 obžalovanými nie je. Podľa prokurátora "počas maximálnej povolenej lehoty väzby sa nepodarilo ukončiť vyšetrovanie a hlavný organizátor bol vyhostený do Číny, preto bude riešený v osobitnom konaní." Na Slovensko by sa mohol vrátiť na budúci rok, keď sa mu skončí zákaz vstupu do krajiny.

Podľa prokurátora je tento proces dôkazom dobrej práce polície. "Chcel by som vyzdvihnúť prácu polície, ktorej sa podarilo úspešne do zločineckej skupiny infiltrovať agenta. Pôsobil v nej šesť mesiacov a získal si dôveru aj hlavného organizátora," povedal vo februári na verejnom zasadnutí.

Hlavný organizátor podľa obžaloby od júla 2003 až do februára 2004 organizačne zabezpečoval a prostredníctvom ďalších členov zločineckej skupiny riadil nelegálne prechody migrantov z Ázie, prevažne z Číny, z územia Slovenskej republiky do Rakúska a ďalej do Talianska, prípadne iných krajín EÚ.

Za organizovanie a zabezpečenie nelegálneho prechodu inkasovali za jedného migranta približne 3 000 až 3 500 USD. Celkovo sa tak obohatili o viac ako päť miliónov korún. Spis má 42 zväzkov, čo je viac ako 12-tisíc strán.

Na verejné zasadnutie vo februári na Špeciálnom súde v Pezinku prišlo 24 obžalovaných, dvaja požiadali, aby sa pojednávalo v ich neprítomnosti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy