Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Novela stavebného zákona poslancov Smeru-SD je nesystémová
Zdielať na

Novela stavebného zákona poslancov Smeru-SD je nesystémová

Zdroj: TV JOJ

Podpredseda ZMOS Jozef Turčány zdôraznil, že "prijatie zákona by zablokovalo uplatňovanie nového územného plánu a obmedzilo by usmerňovanie výstavby na území obce".

Poslanecký návrh novely zákona o územnom plánovaní (stavebný zákon) je podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesystémový a obmedzí usmerňovanie výstavby na území obce.

Môže totiž spôsobiť špekulatívne predkladanie žiadostí o vydanie územného rozhodnutia pred pripravovaným schvaľovaním návrhu územného plánu. Podpredseda ZMOS Jozef Turčány zdôraznil, že "prijatie zákona by zablokovalo uplatňovanie nového územného plánu a obmedzilo by usmerňovanie výstavby na území obce".

O novele stavebného zákona od poslancov Národnej rady SR za Smer-SD Renáty Zmajkovičovej a Mariána Kovačócyho by mal parlament rozhodnúť na prebiehajúcej schôdzi.

Novela povoľuje podnikateľom vybrať si, podľa ktorého územného plánu sa má vydať územné rozhodnutie. Stavebné úrady by mali rozhodovať podľa toho, ktorý územný plán si žiadatelia o územné rozhodnutie vyberú. To znamená, že ak nový územný plán bude proti ich podnikateľským zámerom, stavebné úrady by mali vydávať územné rozhodnutia podľa starého plánu.

Žiadosti však musia byť podané ešte v čase, keď platil starý územný plán, v opačnom prípade by sa muselo postupovať na základe nového, platného územného plánu. Proti novele vystúpila aj Únia miest Slovenska (ÚMS).

Zdielať na

Najčítanejšie správy