Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Čo znamená náhradný väzeň?
Zdielať na

Čo znamená náhradný väzeň?

Zdroj: TV JOJ

V čerstvej pamäti ešte stále figuruje prípad zámeny väzňov. Cudzí človek si odsedel za iného trest. Ako sa mu to vôbec podarilo a nie je takých prípadov viac?

Pamätáte si prípad zámeny väzňov vo väznici v bratislavskom Justičnom paláci? Ako je možné, aby bol do väzenia vzatý cudzí človek, ktorý si za toho odsúdeného odsedí istý čas a potom, keď je prepustený na slobodu, dostane napríklad mastný šek? Sú tí, ktorí sedia za mrežami, tí praví?

Za mreže sa dostávate dvoma spôsobmi: rovno zo súdnej siene, alebo prídete v súdne stanovenom termíne. Muž, ktorý odsedel 8 mesiacov za kamaráta, sa prihlásil sám do väzenia po rozhodnutí súdu. Ako každý väzeň musel tiež absolvovať kontrolu. Predložil občiansky preukaz. Ten bol sfalšovaný. A nikto si to nevšimol. Potom už len prejsť osobnou a hygienickou prehliadkou.

Až kontrolnou činnosťou v spolupráci so SIS sa tento prípad podarilo odhaliť. A aj perto začali kompetentní premýšľať, či sa takýchto prípadov nestalo aj viac. Preto v budúcnosti má nastúpiť nový systém kontroly. Každému sa bude odoberať vzorka DNA, ktorá by takto mala nahradiť osobné údaje.

Viac uvidíte v dnešných Novinách TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy