Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na Kysuciach sa chystajú odhaliť sochu astronautovi Cernanovi
Zdielať na

Na Kysuciach sa chystajú odhaliť sochu astronautovi Cernanovi

Zdroj: internet

Eugen Cernan sa po slovenskom hercovi Jozefovi Kronerovi stane druhou osobnosťou Galérie osobností Kysúc, ktorá vznikla vlani v Kysuckom múzeu.

Bývalému americkému astronautovi Eugenovi Cernanovi, ktorý pred takmer 36 rokmi zanechal svoje stopy na povrchu Mesiaca, odhalia v Čadci drôtenú sochu v životnej veľkosti.

Cernan sa po slovenskom hercovi Jozefovi Kronerovi stane druhou osobnosťou Galérie osobností Kysúc, ktorá vznikla vlani v Kysuckom múzeu. Astronaut sa síce narodil v Chicagu, jeho starý otec však pochádzal z obce Vysoká nad Kysucou.

"Sochu by sme chceli odhaliť počas leta. Pracuje na nej Ladislav Jurovatý z Bratislavy, ktorý vytvoril aj sochu Jozefa Kronera. Je to zdĺhavá robota. Podľa autora drôtených sôch je najdôležitejšie vystihnúť črty tváre," povedala riaditeľka čadčianskeho múzea Ľubica Kullová.

Cernan s kolegom Harrisonom Schmittom boli zatiaľ poslednými ľuďmi, ktorí nechali svoje odtlačky na Mesiaci. Americkí astronauti začali svoj trojdňový lunárny výsadok 11. decembra 1972. Mimo kabíny mesačného modulu kozmickej lode Apollo 17 strávili rekordných 22 hodín a štyri minúty a nazbierali 13 kilogramov hornín. Pred časom navštívil 74-ročný Cernan Bratislavu.

"Galériu by sme chceli naďalej rozširovať. Máme to vymyslené tak, že každý rok by mala pribudnúť jedna socha. Ich konečný počet povedať neviem, je to otvorený projekt," pripomenula Kullová.

V budúcnosti by sa podobnej pocty ako Kronerovi a Cernanovi malo dostať napríklad dramatikovi a publicistovi Jánovi Palárikovi, ktorý sa narodil v kysuckej obci Raková.

Drôtenými sochami si chce múzeum zároveň pripomenúť tradičné slovenské remeslo, ktorým kedysi bolo drotárstvo. Z obcí na Kysuciach podľa niektorých informácií pochádzalo až 90 percent slovenských drotárov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy