Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Deti sa môžu vzdelávať doma s rodičmi
Zdielať na

Deti sa môžu vzdelávať doma s rodičmi

Zdroj: José Luís Agapito/ilustračné

Aj napriek tomu, že na Slovensku platí povinná školská dochádzka, všetky deti nebudú musieť chodiť do školy.

Aj napriek tomu, že na Slovensku platí povinná školská dochádzka, všetky deti nebudú musieť chodiť do školy. Vzdelávať sa budú doma s rodičmi, alebo s príbuznými. Takúto možnosť ponúka nový školský zákon, ktorý vláda schválila včera.

Viaceré deti už aj na Slovensku nebudú musieť zodierať svoje nohavice v školských laviciach, ale doma.

Do školy budú totiž chodiť domov, poprípade k susedom. Takéto niečo už roky funguje napríklad v Českej republike. Školáka učí napríklad vlastný rodič, alebo sused.    

Ako však povedal minister školstva Ján Mikolaj, rodič, alebo iná dospelá osoba, bude musieť mať pedagogické vzdelanie, a okrem toho vedomosti žiaka budú pravidelne preverované.

Aj takéto dieťa bude musieť zvládnuť to isté, čo jeho rovesníci v škole. Takúto, ale i ďalšie novinky prináša nový školský zákon, ktorý už vláda schválila.

Domáce vyučovanie sa bude týkať prevažne detí, ktoré majú do najbližšej školy príliš ďaleko, deti telesne postihnuté, alebo iné dôvody. Takýmto deťom sa domáci učiteľ môže lepšie prispôsobiť a venovať sa aj výchove, čo bežná škola zatiaľ nedokáže.

Viacerým rodičom sa však takáto predstava nie celkom pozdáva. Pridávajú sa k nim aj odborníci, podľa ktorých dieťa potrebuje sociálne prostredie. Oveľa lepšie by preto podľa nich bolo, keby sa škola viac poľudštila a vytvorila rodinnejšiu atmosféru bez kriku a nervozity.

Viac uvidíte v dnešných Novinách TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy